penktadienis, spalio 28, 2005

Kas į raštus nesudėta

Draugas atsiuntė man naujieną, kurią, manau, verta paskaityti. Ypač evoliucijos šalininkams ir tiems, kurie tvirtina, kad tikėti - vienas nuostolis ir absurdas(viena pataisėlė - tyrimas atliktas JAV, kur tikėjimas nesuprantamas, kaip vaikščiojimas į mišias, ar ritualų atlikimas, o kaip gyvenimo būdas).
Paradoksalu, bet tyrimai rodo - tikintys gyvena geriau. Prieštaraujate?;) Tada paskaitykite:

Ar Bažnyčios lankymas kelia ekonominę gerovę

Bažnytinių tarnavimų lankymas gali ne tik praturtinti sielą, bet ir padidinti piniginę,- pagal antradienį baigto tyrimo išvadas skelbia "Reuters".
"Dukart didesnis bažnyčios lankymas, gali padidinti įplaukas į namų biudžetą iki 9.1 procento", savo atliktoje studijoje sako Jonathan Gruber iš Masačiūsetso technologijų universiteto. Studija vadinasi "Religinės rinkos sandara, religinis bendrininkavimas ir išdavos: Ar tikėti yra gerai".
Prof. Jonathan Gruber Masačiūsetso technologijų universitete dėsto nuo 1992m., yra Nacionalinio vaikų ekonomikos biuro direktorius, taip pat vienas iš "Journal of Health Economics" leidėjų, daugelio apdovanojimų už ekonomikos tyrimus ir straipsnius laureatas, dalyvauja įvairių fondų veikloje. Dirbo Ekonominės policijos vadovo pavaduotoju.
"Tikintys patiria mažiau stresinių situacijų dėl kasdienių problemų, apsunkinančių sėkmę darbo bei vedybų rinkose; taigi yra labiau sėkmingi šiose srityse“, rašo Gruber savo studijoje, išleistoje Nacionalinio ekonomikos tyrimų biuro.
Lankantys bažnyčią turi geresnį išsilavinimą, didesnes pajamas, turi mažesnį poreikį socialinėms pašalpoms, lengviau įsidarbina, dažniau veda ir rečiau skiriasi. Gruber sako, kad tyrime apsistota ties baltaisiais neispanais, 25 metų ir vyresniais.

Pagal "Reuters" ir "econ-www.mit.edu" paruošė Žygimantas

10 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Jezus sake, kad atiduodamas kažką žmogus nepraranda, manau, tai tik įrodymas.

Anonimiškas rašė...

Tokiais įrodymais artėji prie paradokso.
Net jei tas abejotinas tyrimas ir būtų tikslingas, tai iš esmės neįrodo nieko. Galbūt tikintieji lankosi bažnyčioje ir gauna daugiau pinigų dėl tam tikrų tokių pačių asmeninių savybių (t.y. yra koreliacija tarp jų verslumo ir požiūrio). Visgi, niekas dėl to neaišku.
Taip pat, reikia atsižvelgti, kad mažesnes pajamas gaunantys žmonės neturi laiko eiti į bažnyčią.
Taip pat, reikia atsiminti vieną dalyką, KORELIACIJA NEBŪTINAI REIŠKIA PRIEŽASTINGUMĄ. Dažniausiai - nereiškia.
Galiausiai, va tau kontra-įrodymas:
http://www.delfi.lt/archive/article.php?id=7099393&categoryID=3939742&ndate=1121508486

Numanau, kad pradėsi paistyt jog tas tyrimas buvo blogai atliktas, ne toks, jo rezultatai netikslūs ir t.t. Bet taip pat teisingai tą patį galima pasakyti ir apie "įrodymą" tavo post'e.

Įrodymas - žmonės tiki tuo, kuo nori tikėti..

Anonimiškas rašė...

teisingai, anonymous sako, juk jei pradesiu lankyti baznycia, tai nereiskia, kad mano issilavinimas taps geresnis, ar pajamos didesnes... cia tik koreliacija, bet ne priezastingumas!

Linas rašė...

Jo, tyrimai, kaip matote, buna visokie, o tiriamas gyvenimas. Be abejo, Lietuvoj pasirodytu, kad einantys i baznycia gyvena skurdziau ir yra mazesnio issilavinimo.
Tai tik parodo, kokio lygio Lietuvoj yra kriksconybe, gal geriau reiketu sakyt, katalikybe. Beje, katalikiskos salys visada daug skurdesnes uz protestantu.
Taciau idedamas si teksta nenorejau kazko irodyti, greiciau parodyti, kad ne visi stereotipai yra teisingi.

Anonimiškas rašė...

"Taciau idedamas si teksta nenorejau kazko irodyti, greiciau parodyti, kad ne visi stereotipai yra teisingi."

"Draugas atsiuntė man naujieną, kurią, manau, verta paskaityti. Ypač evoliucijos šalininkams ...
Paradoksalu, bet tyrimai rodo - tikintys gyvena geriau. Prieštaraujate?;) Tada paskaitykite:"
Irodinejau bet nenorejau irodineti


Jau nelinkiu pasveikti...
Uzuojautos tavo artimieisems, kad turi toki*****

Anonimiškas rašė...

Butent. Duodamas visada gauni. cia gel mielieji apie aukojimus?..

Anonimiškas rašė...

Tai eikit visu buriu i ligonine gydytojais dirbti, pasimelsit ir visi pasveiks.. Nereikes ligoniams kankintis, skausmu kesti..
Grybukas

Anonimiškas rašė...

Bet Viespats issirenka ka gydyti ane?.. Juk jam ne visi vienodi..

Anonimiškas rašė...

Kiek galima kartoti: tu pateik bent vieną rimtą argumentą, įrodantį, kad tas Viešpats yra.
Dabar, kai niekas nepateikia jokio įrodymo, nėra apie ką kalbėti..

Linas rašė...

Vis dar ieškote irodymu? Kažkada rašiau apie Dievo buvimo irodymus. Deja, abejojantiems Dievo buvimu negaliu palengvinti uzduoties - yra trys irodymai: pasaulis, zmones ir Biblija.
Pats svarbiausias is ju - zmones.Taigi, kaip ir rasiau, Dievo irodymai yra barzdoti, praplikę, su kasytemis, su dzinsais ir sijonais;)