šeštadienis, spalio 15, 2005

Apie sukūrimą ir informaciją

Kadangi sulaukiau priekaištų, beje, pelnytų, kalbėdamas apie evoliuciją, turiu šį tą patikslinti. Bet kuris susidūręs su mokslu gali pasakyti, kad Visatoje nėra chaotiškų dalykų. Jei kas nors vyksta, tam yra priežastis. Kas gali atsakyti, kokia priežastis paskatino kosmose atsirasti gyvybę? Kokia priežastis leido susiformuoti klimatui, atmosferai, kokia priežastis leido apsaugoti žemę nuo kosminės radiacijos ir kosminio šalčio ar karščio?
Bet paimkim kur kas paprastesnį dalyką, šiame informacijos šimtmetyje pakalbėkim apie informaciją. Būtent apie informaciją, kuri yra ląstelėse, vadinamą teleonomija.
Taigi įsivaizduokim, kad sudėtingų gamtos procesų metu atsirado pirma gyva ląstelė. Dabar mokslas žino, kad ląstelė sudaryta iš kelių milijonų molekulių, kurias valdo ne kas kita kaip informacija. Informacija yra sudėta į DNR. Kas sudėjo šitą informacija, kuri leidžia ląstelei apsiginti, maitintis, daugintis? Ne pati ląstelė tai daro, bet ją valdo kelios molekulės, kurios turi visą informaciją kontroliuoti visus procesus.
Pavyzdžiui, žmogus sudarytas iš 100 trilijonų ląstelių. Ir kiekviena iš jų yra miniatiūrinis kompiuteris su programa ir atmintimi, kuris veikai dešimtis metų, stebi charakterį, gabumus, nosies formą ir laiką, spendžia, kuriam mano plaukui iškristi, o kuriam - ne (beje, mano “kompiuteriai” nusprendė, kad daugumai mano plaukų laikas kristi ir nieko su tuo padaryti negaliu;)).
Taigi gyvybės esmė ir yra informacija, telenomija, o kur yra gyvybė, ten yra ir telenomija. Cheminė ląstelės sudėtis negali paaiškinti jos darbo, nors išties veikia cheminiai elementai. Cheminius ląstelių procesus kontroliuoja informaciją, ir aš tikiu, kad šitą informaciją sudėjo aukščiausias protas –Abraomo, Izaoko ir Jokūbo Dievas, kaip parašyta Biblijoje: ”Pradžioje buvo žodis (informacija). Tas Žodis buvo pas Dievą, ir Dievas buvo Žodis”.

5 komentarai:

Amžina rašė...

dar negirdeta sios eilutes interpretacija;) isties iskyla klausimas: jei Zemeje nepaaiskinamai susidare gyvybe, kodel ji nesusidare kitose planetose? Jose taip pat galejo atsirast gyvybe ir imti evoliucionuoti. taciau matome, kad jos plikos be jokiu salygu gyvybei (na kad marse tikima kad yra ar buvo gyvybe). taciau Juk pagal evoliucija ir zeme kazkada buvo plika dykyne.

Anonimiškas rašė...

Matosi, kad ponas Linas nesusipažinęs su moksliniu chaoso apibrėžimu :-) Paprastai sakant chaosas tai nenuspėjamumas. O jo aplinkui pilna. Žmonės, kuria įsivaizduoja, kad viską galima apibrėžti per priežąsčių grandinę yra arba religiniai fanatikai arba mokslininkai :-)

Ir apskritai Linai siūlau rišti šitą mokslo-religijos temą, nes nesi ir, nemanau, kad kada nors būsi, tam kompetetingas.

Anonimiškas rašė...

Bet kas dar labiau susijęs su mokslu pasakys, kad gamta yra chaotiška, kvantinė mechanika sako, kad nėra nieko apibrėžto ir konkretaus - viskas pagrįsta atsitiktinumu :)

Anonimiškas rašė...

Gerai, aiškinu:

"Kokia priežastis leido susiformuoti klimatui, atmosferai, kokia priežastis leido apsaugoti žemę nuo kosminės radiacijos ir kosminio šalčio ar karščio?"
Jei jie nebūtų atsitiktinai susiformavę, tu čia nesėdėtum ir nerašytum. Dabar taip atsitiko. Grynas atsitiktinumas, kuris davė kelią viskam kitam.

Toliau apie ląsteles:
iš pradžių susidaro paprasta ir primityvi (primityvesnę sunku įsivaizduoti) ląstelė kuri net neturi tos tavo vadinamos DNR. Laikui bėgant ląstelės mutuoja, jungiasi (kadangi ląstelių po to yra milijardai, yra tikimybė kad per kažkiek daug daug metų jos sumutuos reikiamai, nes sumutavusios nereikiamai - išnyksta). Taigi, per tuos daug metų viskas keičiasi ir tobulėja (juk žinai, koks ilgas procesas yra evoliucija). Vėliau didėja individų, greičiau keičiasi aplinka, evoliucija spartėja. Spartėja iki kol atsiranda žmonės. Toliau jau žinai.

Amžinai:
o kas sakė, kad gyvybės kitose planetose nėra? žinai tik 8 (na, gal su Sedna - 9) ;)

eh

Anonimiškas rašė...

"...aš tikiu, kad šitą informaciją sudėjo aukščiausias protas –Abraomo, Izaoko ir Jokūbo Dievas, kaip parašyta Biblijoje: ”Pradžioje buvo žodis (informacija). Tas Žodis buvo pas Dievą, ir Dievas buvo Žodis”."
Blogai tiki! Sitie zodziai buvo uzrasyti apie 2500 m.pr.m.e., kai nei Abraomo, nei Izaoko, nei Jokubo nebuvo. "Kurimas zodziu" pirma karta minimas Memfio mite ir buten toje formoje kuria parasei, tik vietoj "dievas" yra Pta(h), kas buvo suprantama egiptieciu kaip dievas-kurejas. Cia ne tik tam, kad zinotum kas parase ;)
Gerai tau patare - baik cia tas pseudomokslines mistifikacijas!
O nuo saves - linkiu pasveikti.
Nuosirdziai Pta