penktadienis, sausio 28, 2005

Išrinktoji tauta - papiktinimas žmonėms

Manau, yra reikalas paaiškinti dar vieną dalyką, kuris labai užgauna ambicijas ir sujaukia protą. Būtent tai, kad žydai Biblijoje vadinami išrinktąja tauta.
Ką reiškia išrinkimas?
Išties apie žydus taip Biblijoje sakoma. Paprastai tai priimama ne kaip kas nors kita, bet kaip tam tikrų privilegijų suteikimas. Žmogui atrodo pikta, kad Dievas vieną tautą išskyrė iš kitų tautų.
Tačiau išrinkimas nereiškia, kad jie turi didesnių teisių ar Dievas daugiau leidžia šiai tautai.
Žydai išrinktoji tauta yra todėl, kad Dievas skyrė jiems tam tikrą užduotį. “O kam daug duota, iš to bus daug ir pareikalauta”,- aiškino Jėzus savo mokiniams. Taip ir yra, šis principas nesikeičia- žydai turėjo būti tauta, iš kurios kilo mesijas, kuris atpirks visus žmones, todėl visų pirma ta tauta gavo ne privilegijas, o “griežtą auklėjimą”, kuris tebesitęsia iki šių dienų. “Nuolat laikyk jų sprandą palenktą”,- apie žydus sako Dievas Biblijoje. Vargu ar rastume kitą tautą, kuri per savo istoriją patyrė tiek priespaudos ir vargo. Štai jums ir išrinktoji tauta.
Beje, antisemitizmas, liguista nemeilė šiai tautai, taip pat liudija, kad išties žydai yra išrinktoji tauta – tūlas lietuvis gyvo žydo nėra matęs, o nekenčia… Tai fenomenas, kokių reta. Kiek kartų per istoriją įvairios valstybės stengėsi išnaikinti žydus (ne tik Hitleris, nors tai labiausiai mums žinomas veikėjas), tačiau vis nepavykdavo ir nepavyks.
Mes dar gyvename Biblijos laikais, tad ir žydai vis dar išlieka Dievo tauta.Kas gi jos laukia? ”Žiūrėkite į figmedį, kai jo pumpurai suminkštėja, žinome, kad jau pavasaris”,- sakė Jėzus, kalbėdamas apie savo atėjimą. O figmedis –vienas iš Izraelio simbolių.


Komentarų nėra: