trečiadienis, vasario 08, 2006

Kaip maldas rezervavo

Vakar stebėjau per TV katalikiško egzorcizmo seansą ir komentarus. Na šiaip kiek kartų jau sau sakiau, kad nekritikuosiu tos sistemos, bet negaliu - taip akivaizdžiai kvaila, kad... Nu ta moteris kirpėja tai kaip moteris, nusipirko Vatikano išleistą maldų rinkinį, pasiėmė kryželį, škaplierius, švęsto vandens - ir dui praktikuotis.
Labiau mane nustebino dvasingojo pranciškono Arūno Peškaičio komentaras, kai jis pareiškė, kad ji negali naudoti maldų, nes "Kai kurios maldos yra rezervuotos kunigams ir vyskupų paskirtiems egzorcistams".
Na nieko juokingesnio negirdėjau, iškart įsivaizdavau - stovi surikiuotos maldos kaip autobusai stotyje ir laukia dispečerio pranešimo, kada galės išvykti. Dispečeris ateina, parodo Vatikano išduotą pažymėjimą, tada autobusas (t.y. malda) išvyksta numatytu maršrutu:). Iš "dvasingumo", pasirodo, galima visai sveiką nuovoką prarasti. Taigi ir klausimas, kas kvailiau atrodo - ta moteris ar bažnytiniu valdininku tapęs pranciškonas? Musulmonai visame pasaulyje siaučia, nes jų pranašą pavaizdavo ne taip, o mes tylime, kai Dievą verčia kažkokiu kvailiu, kuris išklauso "rezervuotų kunigams maldų".Tiesa, Jėzus neapdairiai kažkodėl neužrašė:"Prašykite, bet gaus tik kai kurie - tie, kuriems maldos paliktos".
Jėzus mokė:"Prašykite, ir gausite".
Šiuo laiku būti kategorišku nemadinga, bet aš nematau šitoj situacijoj išeities - kas laiko save krikščioniu turi pasirinkti - klausyti Jėzaus, ar klausyti sistemos. Nes Jėzus ir sistema moko priešingų dalykų. Taškas.

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

nemaciau tos laidos, bet istikro labai keista tokie dalykai. Arba tai, kad ten kazkokia bobule pasveiko, nes meldes mirusiam popieziui, tai del to ji( popieziu) dabar sventuoju reik padaryt. O apie maldas tai geras. Mano maldos irgi visos rezervuotos :0) , nes vienetines :0), gal reik patenta issipirkt, kad nieks negaletu naudotis, nes per gerai veikia ? :0)

Linas rašė...

Jo, manau, kad patentuoti verta, parduotum Vatikanui paskui, o pave paskelbtu sv.Mamka maldininke:) Nenori?:)

Anonimiškas rašė...

zinai, ka dabar veiksiu? Eisiu kurti dziaugsma :0) Pagalvojau, kad mes niekad beveik jau nebegaunam tikru laisku, tai va eisiu rasyt tikrus sveikinimus Valentino dienos proga :0)Parasysiu tikrus, nuosirdzius sveikinimus man simpatiskiem zmonem, draugam ir net i darba nusiusiu :0) Nors pati dirbsiu, bet bus smagu paziuret, kai bendradarbes skaitys :0) Ir nesvarbu, kad ta svete-ne-svente svetima ir vaikiska, bet vistiek manau smagu butu gaut laiska su graziu palinkejimu ir geromis mintimis :0) Geru minciu prikrausiu daugiausia, tik gaila, kad ju neina pamatyt :0) Nes kompas mane uzkniso juodai :0) Tai yra kompas nekaltas, as esu idiote beviltiska, glusa kaip cebato aulas, nes viska pamirstu ka man vaikai paaiskina ir nemoku normaliai naudotis juo :0) Mane NERVINA, o vaikai neturi laiko ir kantrybes aiskint :0)

Anonimiškas rašė...

Jauciu reikia pradeti versliuka. Uzregistruosiu UAB Malda, uzrezervuosiu visas likusias maldas, gal dar nusipirksiu is vatikano kokia maldele ir pradesiu prekiauti maldom. Che. Tureciau neblogai uzdirbti.

Linas rašė...

Nu Robertai, turi gyslele turi, toli eisi, tik kai pradesi veikla i man 1 malda "nuog naglos akies" rezervok, jauciu, kad gali prisireikt:)

O Mamkai, tai pavydziu, kad turi noro rasyt paprastus laisku, as jau kaip ir nebemoku tokiu:)

Anonimiškas rašė...

Chebra, Jus cia nevarykite ant Peskaicio. Niekas Jums nedraudzia kartoti ganytojams skirtas liturgines ar egzorcistines maldas savo aplinkoje. Bet kai Jus lankotes pvz baznycioje, negi visi pulsite prie Dievo Stalo ir tam nepasaukti bei visiskai nepasiruose imsites ganytojisku maldu bei liturginiu veiksmu?!

Jeigu visi bus piemenys, tai ka jie ganys?! Ar ganymas-isganymas tuomet tures kokia nors prasme?! Tai gal kiekvienas parasykime po savo "evangelija" ir paskelbkime tai "naujausiu testamentu". Bet juk tokiu bandymu per 2000 krikscionybes istorija jau buvo, ir ne vienas. Visi nuvede i niekur, i tustuma...

Jeigu norite tapti Baznycios tarnais, kuriems duota isganymo pareiga ir privilegija (tame tarpe ir maldomis), pirmiausiai reikes pajusti pasaukima, ir daug ka paaukoti. Nuosirdziai prisipazinkime sau: ar sugebetume ryztis tokiai aukai, vardan kitu ir Tikejimo? Taigi Peskaitis teisus.