trečiadienis, vasario 22, 2006

Labdaros mitas

Kauno arkivyskupija paskelbė duomenis, kiek gauna ir kiek išleidžia pinigų. Aišku skaičiuoti svetimus pinigėlius nėra gražu, tai ir neskaičiuosime, tačiau man daug įdomiau šitoje ataskaitoje štai kas – paskelbti labdaros skaičiai:
“261 probleminių šeimų atžala lankė 6 arkivyskupijos įsteigtus vaikų dienos centrus, 241 buvo globojami ir maitinami savaitgaliais. Sriubos valgykloje Kaune kasdien lankėsi 650 žmonių“.
Dirbti gerus darbus yra gerai, bet pateikti skaičiai kelia nuostaba, juk kiekviena patogia proga Katalikų bažnyčia skelbia, kad daro milžinišką labdaros darbą, bet pateiktieji skaičiai yra tiesiog juokingi, jei kalbėti apie labdaros poreikį - juk Kauno arkivyskupijoje daugiau kaip 500 000 katalikų gyvena.Taigi pusė milijono žmonių sudaranti galinga organizacija rūpinasi, kaip ji pati sako, maždaug 500 vaikų. Beje, galiu galvą guldyti, kad ir tų dienos užimtumo centrų darbuotojai išlaikomi savivaldybių lėšomis, tik "Carito" vargšės moteriškės dirba nemokamai.
Ir tai dar būtų nieko, jei neprisimintume kelerių metų istorijos, kai būtent katalikai spaudė priimti įstatymą, kad dalis mokesčių nukeliautų ne į valstybės biudžetą, o į labdaros organizacijų sąskaitas. Taigi, šiuo atveju galima akivaizdžiai įsitikinti, kam reikėjo pinigų. Beje, nemanau, kad tai koks išskirtinis atvejis – katalikų požiūrį į labdarą, kurios koziriu jie taip mėgsta naudotis, gerai parodo ir tai, kad mano miestelyje vietos klebonas išnuomojo verslui visas parapijos patalpas, o nemokamai vaikus maitina vos 20 žmonių turinti... pravoslavų bendruomenė. Tai ir visas mitas apie katalikiška labdarą, deja.Ar galima laukti, kad padėtis pasikeis, manau, kad nelabai, turimų centrų užtenka įvaizdžiui sudaryti - visada į juos gali pasikviesti žurnalistų, ir nieks nesuabejos, kad labdara vyksta.

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Nieko cia naujo, kas galvoja, tas seniai tai žino, o kas nenori pamatyt, tai aiškink jiems kiek nori, ras atgumentų paneigti.
Joski

Anonimiškas rašė...

O ko tu nori is bendruomenes? Kad visa miesta pramaitintu? Gal kad dar ir tau atveztu? Pripratom ubagu tauta vis ismaldos is kazko laukt. Is baznycios, is europos, is Nomedos ar dar kokio velnio... Bjauru. Vis mums duok kazko- pasalpa, labdara, dyka kasni :0) Ir vis kazkas per mazai duoda :0) Ka tu asmeniskai duodi, kad skaiciuoji kitu labdariskus darbus? O gal lauki is valstybes, kad tau padetu vaikus augint?
Kazkaip musu sanciai man uzkliuna, ten pas sese nuvaziuoju ir zinai bomzai is labdaros ten vaiksto tikrai geriau apsirenge, negu mano dirbanti ir du vaikucius auginanti sese, nes ji nieko is nieko nepraso. O bomzai visi su odinem striukem :0) As cia nepiktai rasau, tik svarstau apie zmoniu tinginyste ir laukima kazko gatavo. O paskui dar verkia ir keikia kazka- baznycia, valdzia ar dar ka... Taigi kokie mes patys, tokia ir musu valdzia, tokia ir bendruomene. Kiekvienas turetu pirmiau pagalvot apie save... O del baznycios, tai tuose paciuose sanciuose kunigai dave savo patalpas naudotis anoniminiams alkoholikams, dalina labdara, o tokia universalia labdara, kaip rieduciai ar dviraciai leidzia naudotis vaikams, tik paskui jie turi parnest. Bent man taip pasakojo. O juos tie patys, labdaros istroske, jau apvoge begale kartu :0)
Zmones prarade savigarba ir elementaru sveika isdiduma- gyvent ne laukiant ir imant, o duodant...Zinai, buvo pav. man visokiu laiku, gyvenau ir labai gerai, gyvenau ir taip, kad nebuvo ka duot vaikam valgyt, net batonas buvo skanestas, bet niekad neskaiciavau kitu kasniu ir niekad nieko is nieko nelaukiau veltui. Mano net vaikai sugeba vasara uzsidirbt, nors man tai nelabai patinka, bet jie uzsispyre... Ir as dar sugebu kartais kazkam padeti, tegul nors truputi... Ir, del to puses milijono, kaip tu sakai, juk nezinai ka jie daro kasdien? Nu gerai, uzteks... :0)

Linas rašė...

Jo, Mamka, tu ir rezei:)
O as esu uz labdara, kazkas turi ja duot, nes kitiems ji reikalinga. Beje, nemanau, kad Lietuvoj kazkas moka ja priimt, kaip nelabai moka ir duot.
Bet tikrai esu pries tokias formas, kai trimituojama drambliu, o kakojama zuikiu:)
Jei katalikai issireikalavo istatymo ir pinigu tam gauna tiesiogiai, tai tegu ir rupinasi, nes skundesi, kad veiklos vystyt negali, bet pinigus gauna, o veiklos snipstas. Va cia ir yra esme. Juk kai kam padedi tu neini i Sanciu viduri ir nereki - duokite man nes as duosiu:)
O del bomzu - ne visi vienodai gyvenima supranta ir ne visi nori gyvent pagal esamas taisykles, tai jau ju pasirinkimas.Mums nepriimtinas, bet ju pasirinkimas - juk ir savo vaiku pasirinkimams ne visiems turbut pritari:)? Kaip ir as - visi turi teise gyventi.Ziurek po kiek laiko net kai kurie bomzai ima gyventi iprastai kaip zmones, neskubekim ju nurasyti.

Anonimiškas rašė...

Del bomzu, tai as ju nesmerkiu, kai kuriais net zaviuosi, ne apie tai kalba, o bendrai apie zmones, eilinius... Zinai, nesiau anadien siuksliu daug maisu, o po konteineri knisosi bomzas. Kai atnesiau dar, jis ir sako: "ponia, jus netycia ismetet gera sauksta, va, padejau, pasiimkit, jums gi nuostolis bus". As apakau, istikro, aisku, palikau jam ta sauksta, bet manau, kad duok Dieve, nors puse "teisingu" zmoniu turetu tokia sirdi, kaip tas bomzas...
Ir tikrai ne bomzam labiausia reik labdaros, jie moka tenkintis minimumu, labiausia jos reikalauja tie, kurie nemirsta is bado :0)

Linas rašė...

Sutinku, labiausiai reikalauja ir daugiausiai zalos daro tie, kurie ismoko reikalauti.
Aga, is to tavo bomzo tikrai galima pasimokyti, as turbut sauksto tai negrazinciau:)