antradienis, vasario 14, 2006

Moralės pabaiga

Netyčia papuoliau į tokius kursus, kuriuos vedė populiarus, sako, "Nomedoje" pasirodantas psichologas - sociologas (beje, mokslų daktaras), geltonai dažytais ir moderniai skutinėtais plaukais, Tomas.
Žodžiu seminarai liuks -geras maitinimas, puiki kompanija, graži vieta.Tiesa, pamiršau pridėti, kad kursai buvo skirti žurnalistams arba vadovams.
Taigi, viskas būtų gerai, tačiau lektorius (sustiprino mano "gerą" nuomonę apie psichologus), mokė, kaip mums reikia gyventi.O pagrindiniai teiginiai buvo tokie:
1.Gyvenimas neturi tikslo(neprieštaravau, čia sakyčiau skonio reikalas).
2.Žmogus tik gyvūnas ir mokytis gyventi reikia iš orangutangų.
3.Didžiausia klaida, kad žmogus įsivedė moralę, užuot paklusęs instinktams (na, čia irgi sakyčiau skonio reikalas).
4.Moralės tiesiog nėra, yra tik nauda, o tau sėkmingai gyventi trukdoi būtent moralė. Moralė tave stabdo ir žaloja ir neleidžia gyventi sėkmingai.
Na, čia jau neiškenčiau - tokių absurdų ir dar vienoj krūvoj iš mokslų daktaro lūpų nebuvau girdėjęs. "Na, -sakau,- jei jau moralės nėra, tai tuoj į jus kuo nors paleidžiu". "Liuks, cool, jėga- aš to ir siekiu,- pastatė lūpas psichologas, - mano už-duotis sunaikinti jūsų moralės likučius". Turbūt neverta aprašinėti, kaip jis mokė žurnalistus nesilaikyti moralės,parsidavinėti, rašyti užsakomuosius straipsnius, manipuliuoti žmonėmis ir viršininkais, tam, kad pasiekti pelną ir gauti daugiau pinigų, populiarumą, jėgą ir valdžią.
Iš dalies jis teisus, pasaulyje yra daug apraiškų tokio gyvenimo būdo, tačiau mane apstulbino tai, kad šito jau mokoma atvirai ir kryptingai, kaip pradinukus moko skaityti iš vadovėlio, kad šituo užsiima psichologai, mokydami įmonių vadovus ir t.t. Dabar suprantu, kodėl darbdaviai taip elgiasi su žmonėmis Lietuvoje, kodėl žmogų stengiamasi pastatyti į vergo vietą - tai išties moralės pabaiga, jei jau apie tai moko mokslų daktarai.O tai jau visai apokaliptinis vaizdas, todėl turi sau užduoti klausima:"O tu, su kuo?". Ir kažkaip neišeina atsakyti kaip Marcinkui iš filmo "Niekas nenorėjo mirti": "O aš su savo boba".
Biblija apie žmonija sako:"Nėra teisaus, nėra nė vieno, visi paklydo, nėra kas gera darytų, nėra nė vieno, jų gerklė atviras kapas, gyvačių nuodai jų lūpose.Jų burna pilna keiksmų ir kartumo, jų keliais skuba griovimas ir skurdas". Matyt, šitas laikas artinasi sparčiau negu aš galvojau.

21 komentaras:

R. A. rašė...

na, jo, jei tu čia perteikei neperlenkdamas, tai kraupokas vaizdelis...

Linas rašė...

Joakimai, ne tik, kad neperlenkiau(kas man būdinga:) bet net kiek sumazinau, nes kaip manipuliuoti zmonemis tos dalies net nejau klausyti, kazkaip slykstu pasidare, o is kitos puses ir taip gerai moku sita reikala:)))))

Anonimiškas rašė...

Aciu uz atvira ir paprasta komentara. "Mokslu daktaras" aiskiai atstovauja "sio pasaulio kunigaiksciui" ir jo ispazintojams su "Illuminati" ir CFR priesakyje. Manyciau esi teisiuju puseje. Linkiu istvermes.

Linas rašė...

Ne, Kazimierai,ne tas, Tomas is L raides berods.
Kas tevas ju nezinau, bet ir Froidas ir Pavlovas geru dalyku yra pasake, kol kitiems tai netapo dogma - negincijama tiesa.
O sita paderme mokslo daktaru turbut prisiskaite niueidzo knygu tipo "Myledamas save busi laimingas" ir t.t.
Anonimui dekoju uz dekojima;)

Kristina rašė...

Na, nereikia taip, Linai... ne visi psichologai tokie "geri"...;;)
Nors tikrai yra tokiu, propoguojanciu manipuliavimo mena ir is to duona valganciu... Bent jau Dievo akyse tai nedaro jam garbes...
O del artejancios apokalipses, tai as jau kuri laika gyvenu pabaigos pradzios nuojautom... Pasiziuri aplink, stebi zmones ir po truputi pradeda imti beviltiskumas. Na, svarbiausia, kad pats teisingai pasirinktum. Kad ir kaip noretum padeti ir stengtumeisi padeti artimui, jis renkasi. Kol Dievas neduoda i galva, tol dirba savo darbelius ir nekvarsina sau galvos... Kazkaip as cia labai nykiai skambu:/

Amžina rašė...

o nenorejai biski padiskutuot asmeniskai su tuo Tomu? :)))
nu kad ir pasiaiskint kanors? visgi leidai klastai plestis.. :)

Neblogai parasei apie negerus dalykus :)

zurnalistas :)

Anonimiškas rašė...

Šiaip Lagūnavičius atrodo pavardė.

Nors asmeniškai man ne itin patinka jo filosofija daugeliu klausimų (beveik visais, sprendžiant iš kelių matytų nomedų), bet šiuo atveju teiginiai gana įdomūs...

ugne rašė...

tai ka Tomas kazkada sake Nomedoje apie vaiku auginima, tai man labai patiko, o cia ka rasai tai panasu vos ne i new age - viskas galiu as... kita vertus, turiu itarima kad jis tik norejo suzadinti jusu mastyma ir leisti pajusti kad morale vis tik yra ir jau reikia spresti - laikytis jos ar ne. aisku, agituoti taip stipriai rasyti bet ka tai gal nereiktu :) parasyk straipsni i laikrasti kaip kursuose mokina rasyti

Linas rašė...

Joks laikrastis sito nespausdins:)Beje, as da daktaro minciu nepateikiau, kur grynai nacizmu dvelke -kiekvienas ubagas pats kaltas, kiekvienas ligonis -taip pat ir t.t. Nemanau, kad provokavo.
Tiesiog buvo atviras:)

Anonimiškas rašė...

Siaip man Tomas visai patinka :0) Bent jau zinau zmoniu, kuriems jis tikrai padejo. Ir per "Nomeda" kartais visai neblogai papostringauja :0) O siaip i visus dalykus galima paziuret is keliu pusiu, ir, pav., kad ubagas pats kaltas, kartais yra tikra tiesa ( cia as kalbu sakykim apie save :0)) Morale irgi slidus dalykas - palygink musu morale su afrikieciu ar aborigenu... O kad morale trukdo sekmingai gyventi, tai velgi, kam kas yra tas sekmingas gyvenimas? Mano vadovui morale trukdo, nes jo pagrindinis gyvenimo tikslas - pinigu uzdirbimas, taigi pav. kai karta jis mane baisiausiai uzkniso ir as pasiutau, taip ir pasakiau, kad suskaiciuosiu jo pelna, tai man nera sunku ( bent musu darbe) :0) Vaje kaip jis pamelynavo, buvo tikrai labai juokinga :0) Bet paskui nuraminau ji, kad tiek to, neskaiciuosiu, bet priduriau, kad savo uzdirbtus pinigus tikrai moku susiskaiciuot, taigi ner ko pudrint smegenu :0) Bet aisku pas mus darbe ir santykiai visu siaip geri, mes galim kartais sau leist panervint savo vadova :0)

Linas rašė...

Ne, mamka, tai ka jis deste buvo atviras fasizmas - islieka stipriausieji, kiti tegu ismirsta, ubagai kalti, ligoniai kalti patys ir t.t. Populizmas ir nieko daugiau, neisivaizduoju daktaro, kuris net savoku suderint nesugeba, jam pesimistai(emocija) ir moralistai(morales kategorija) yra tos pacios kategorijos.
A darbdavys tavo idomu ne jo paskaitu prisiklause:)?
Beje, as asmeniskai manau, kad po morales zlugimo ateina visiskas zlugimas visko.

Anonimiškas rašė...

cia kaip visada - po jo mirties visi choru kartos jo sitatas.

Anonimiškas rašė...

cia kaip visada - po jo mirties visi choru kartos jo citatas

Rita rašė...

Gaila, kad taip ant visų psichologų... Tarp kitko, jus mokes Tomas yra sportininkas (pirmiausia), o paskui neakivaizdiniu būdu baigęs psichologiją. O neakivaizdiniu būdu ir žvirblis lakštingalų giedojimo mokslus yra baigęs.

Anonimiškas rašė...

visų pirma neskleisk nesąmonių apie psichologus (čia švelniai pasakyta), o dėl to apsimetėlio gali ir į Delfi Vox populi parašyti, ar dar kur, jei jau turi šiokių tokių literatūrinių gebęjimų.

Linas rašė...

Najau, gerbiami psichologai:) Bent pasakykit, kas yra jūsų mokslo objektas ir kas jis yra:) Atsakysit, reabilituosiu psichologiją taip pat viešai:)

Anonimiškas rašė...

Tu paemi vieninteli ir pati prasciausia atspirties taska ir nuo jo suki link isvadu. Nemanau, kad Jis yra tinkamas kandidatas aptarti ir apibendrinti psichologus, ypac paskaicius skurdu tavo minciu destyma. Na jis kaip supratau, net nera mokslineje veikloje gilines zinias, dirba lektoriumi, kad uzdirbti pinigus, dalyvauja viesumoje, nori buti socialus. Keisciausia, kad iraso autorius, pats nesugeba padaryti kritiniu isvadu.

Linas rašė...

Tik nereikia lialia. Tiesiog nenoriu kitų psichologų liesti, bendrai imkim -Navaitis, psichologijos žvaigždė, dėstantis apie šeimą - kiek šeimų savo jau "sukūrė"?:) Arba Lapinas, kitas grandas, ką ten jo žmona išdarinėja jo padedama?:)
Ką jie išvis gali tikro pasakyti apie žmones ir šeimas, jei patys yra apgailėtini nevykėliai šiose srityje?:) Tai tas pats kaip alkoholikas mokytų negerti.

Taigi jau 3 pavyzdžiai:)

Anonimiškas rašė...

Aisku galima klausti, kodel daugelis sociologu, psichologu yra isikyre, tiksliu duomenu neturiu, sprendziu is patirties ir turimu ziniu. Ju paciu gyvenimas mazai, kuriu yra nusisekes, o jie moko kitus. Kodel butent siu profesiju tarpe daugiausia, jei tap galima butu pavadinti marginaliu personu? Bet supsoliutinti is turimu ziniu, ir sakyti, kad visi psichologai tokie, tik todel, kad kitokiu pavizdziu nematei - kvaila. Visi tavo isvardinti varijantai - tiksli lagunaviciaus kopija, vieso populizmo pavizdys. Siekimybe buti demesio centre ir universaliais (trumpai tarent visus traktuoti, kaip vienodus, ir naudojant ta pati modeli) metodais 'gydyti' visus. Na jie greiciau nori buti ivykiu centre, patirti vieso asmens pojuti, nei istikruju uzsiema realia psichologija, naivu tiketi ir eiti, vien jau paskaicius apie tuos visus lagunaviciaus rengemus seminarus internete. Na jie ir skirti tiems 'praplautiems' protams, kurie nenori mastyti patys, o laukia, kad kazkas tai sukramtys uz juos. Jusu atvejis beje turbut ne iskirtinis, tik va per velu, jau kai pietus suvalgyti, sakot neskanu, nors mazai domejotes valgerasciu pries valgydamas.

Linas rašė...

Sutinku su jumis, negalima visų pamaut ant vieno kurpalio, to ir nedarau.Tiesa, yra vienas bet - butent tie navaičiai ir atstovauja VISUS psichologus viešai visuomenei.Todėl nematau reikalo kaip nors jų gailėt ir švelnint toną - patys psichologai turėtų žiūrėt, kas juos pristato.
Iš kitos pusės pabandyk nesutikti su psichologu - tuoj pasakys, mes mokslininkai, o tu kas?mes specialistai ir t.t.Žinot, kaip galima labiausiai sunervint psichologą? Ogi paklausti kas yra ir kur randasi jų mokslo objektas:)

Taigi, valgiaraščiu domėtasi,deja daugeliu atvejų - karalius nuogas.
Tai rimtas signalas bent lietuviškai psichologijai. O geriausios psichologės Lietuvoj - senos išmintingos kaimo moterys, bent jau aš taip manau.

Anonimiškas rašė...

Sutinku su jumis 100% ! Pasaulis darosi panasus i Mefistofelio landyne!!! Visos morales, kurios anksciau buvo musu visuomenes kertinis akmuo dabar subyrejo...
Budamas realistas drisciau teigti, kad tai dar tikrai ne pabaiga ir kad vertetu susitaikyti su tuo faktu, kad ateis blogesni laikai. 89% musu Tautieciu teigia esa netikintys! Manau, tai teisybe... Sitoje vietoje, reiktu pacituoti zymus filosofo Friedricho Nietzsches zodzius - "Dievas mire ir mes Ji nuzudeme." O kartu su juo ir viskas kas mums buvo sventa!