trečiadienis, balandžio 02, 2008

Beveik vienas veiksmas

Pagalvojau, kad ne vienam žmogui esu nervus ištampęs visai be pagrindo ir nesiteikdamas paaiškinti. Ypač kas liečia diskusijas tikėjimo klausimais. atsiprašau visų, ypač Artūro. Noriu išsamiau paaiškint - skiriu katalikus ir katalikybę. Manau, kad dažnai katalikai yra net geresni už protestantus. Jie kantrūs, turi vilties, kad padėtis pasitaisys, net jei mato savo bažnyčios klaidas. tuo tarpu protestantai meta ir bėga ieškoti teisingos bažnyčios.
tiesa, galvoju, kad abu variantai nekokie - katalikybė keitėsi tik tada, kai pasaulis jai prispausdavo uodegą ir aplinkybes, todėl nemanau, kad pasikeis dabar ar ruošiasi keistis. tuo tarpu protestantai puldinėja pirmyn atgal tuščiai ieškodami. Aš siūlyčiau abiem pusėm susivientyti ir ne tuščiai kentėti ar tuščiai bėgioti, o patiems kurti tą teisingą Dievo bažnyčia. Pereiti nuo pasyvo į aktyvą. "Padariau tave šviesa pagonims" - sako Biblija tiems, kuriuos Dievas pasišaukė.

Žinoma, pats norėčiau, kad man nereikėtų sakyti aštrių žodžių apie Katalikų bažnyčios sukurtą mokymą. Tačiau tenka, ir kalbėsiu toliau. Galbūt kas nors pasakys, kaip tu, būdamas ne katalikas, gali kalbėti apie kitą bažnyčią, tai jos reikalas?
Žinot, galiu ir turiu teisę, nes ta bažnyčia pirmiausia neatsiklaususi įtraukė mane į savo sąrašus, pakrikštijo, o antra - dabar susirašinėju su kitos religijos atstovu. Jis sako, kaip jūs krikščionys iškreipiat Bibliją, kaip sau leidžiat - žydai turėjo 39 knygas Totoj, jūs pridėjot dar devynias".
Ir jis teisus, aš nepulsiu aiškinti, kad "aš irgi smerkiu, aš nepritariu", nes mus kiti mato kaip viena. Todel turiu teisę sakyti, kas yra blogai, kur yra klaidžiamoksliai katalikybėj, nes ir man už juos tenka atsakyt. Kaip ir katalikams teks už mano žodžius. Todėl nėra svetimų kalčių, savų paslapčių, viena virvelė riša visus:) Kad ir šiuo atveju su Biblija - kiti mato ir supranta, o mes turim tylėt? Manau reikia kuo skubiau atstatyt kas buvo.

11 komentarų:

neri rašė...

Oho! Linai, tu moki būti sentimentalus!? Nustebinai, galvojau aš tik viena tokia nuolat jaučianti kaltę už tai ką kažkada kažkam pasakiau. Arba nepasakiau.
O šiaip esi teisus, visi mes tuo pačiu šniūriuku sujuosti, ir kiekvienas atsakysim už tai ką kalbėjom. Už tai ką nutylėjom, beje, taip pat. Tad gal tikrai vienykimės ir susigrąžinkime tai, kas teisėtai mums priklauso.

Anonimiškas rašė...

bvfrqSveikas Linai,
Taip. Tu TURI TEISE pastebeti tavo manymu netinkamus dalykus. Taip pat TURI TEISE apie tai kalbeti. Taciau kartais tavo zodziai labiau primena badyma pirstais. Ir dazniausiai uzkliuna ne turinys, o forma. Nesu labai senas zmogus amziumi, taciau zinau, kad daug info yra pateikiama poteksteje (si mena tauta istobulino prie ruso :)). Na ir zinoma jauciama isankstine nuostata :)
Daugiau nervu :) tampo kartais publikuojamas ribotas poziuris(cia neteigiu, kad esi runkelis :) )...
Ir kaip rasoma Sv. Raste - ieskokite ir rasite, ar liaudies ismintis - geras milicininkas ir prie stulpo prisikabina :)
Taciau sis tavo pamastymas kuriam rasau komentara pildas Sv. Dvasios :)
Komentaras del knygu. Visas kanonas buvo sudarytas iki 4 a. Taigi ne katalikai pridejo tas knygas 16 a., bet protestantai atsisake. Sventojo Rasto knygu kanona sudarinejo Baznycios Tevai, kurie yra bendri VISIEMS krikscionims. Kuomet susitiksiu su Augustinu ar Bazilijumi butinai pasiteirausiu kokie buvo knygu atrankos kriterijai :) Taciau Augustinas raso, kad VISAS Sventasis Rastas yra teisingas ir skirtas mokyti, barti ir guosti :) (cia necitata is atminties).
Arturas.

Anonimiškas rašė...

Gerai jau gerai, tik neįsijausti,šiandie nesiginčysiu, tik biški patasysiu:) ne Augustinas taip sakė, o 2 Timotiejui:) "Visas Raštas yra Dievo įkvėptas ir naudingas mokyti, barti, taisyti, auklėti teisumui".

Linas rašė...

Paskutinis buvo mano. Visų šalių, kaip ten - vienykimės

Anonimiškas rašė...

Aciu uz pataisyma,
Pats zinai kaip pas katalikus su Sventojo Rasto skaitymu... :)))

Anonimiškas rašė...

Žinot ką. Liežuvis tam ir duotas, kad kalbėtume. Kartais teisingai, kartais nusišnekėtume. Linai, kaip tu supranti, taip ir turi kalbėti, kitaip būtų veidmainiška. O jau kiti pasirinks, kaip tai priimti- kaip tiesą ar kaip kliedesius :0)

Mane neseniai išvadino blevyzgotoja, nes nepagarbiai atsiliepiau apie vieną menininką. Bet aš visad sakau "man atrodo", juk tai mano nuomonė! Jei žmogus man panašus į bomžą, kvepia, kaip bomžas, rudas, kaip bomžas ir tupi konteinery, kaip bomžas, tai aš ir sakau: "jis man panašus į bomžą!" Nors jis, aišku, gali būti ir rusų oligarchas atostogaujantis... :0)
Jei kažkas dievina vieną kaunietį, dar teberašantį poetą, kuris kasdien sėdėdavo apsiseiliojęs, prisiliuobęs mano darbe ir dar erelį vaidindavo, tai nereiškia, kad aš privalau jį liaupsinti. Aš manau, kad man jis nemalonus. Ir jo eilės gimstančios ant servetėlių yra girto žmogaus šiuolaikiški sapaliojimai. Nors gal jis nuostabus žmogus... Kam nors...
Kiekvienas privalom (ne tik kad turim) :0) turėt savo nuomonę apie viską- nuo biblijos iki savo kojinių spalvos!
Tik nereik manyt, kad mes esam visada teisūs, va čia yra klaida :0)

neri rašė...

Hm... Esu vienuolė. Priklausau istoriniam, gilias katalikybės tradicijas puoselėjančiam vienuolynui. Bet žinot ką? Supykau. Einu pas vienuolyno viršininkę:
- atsibodo! Išeisiu iš šito vienuolyno ir tapsiu prostitute!
Viršininkė:
- kuo?! Kuo tapsi tu, netikėle?..
- prostitute!
Viršininkė:
- aaa... Tai gerai. Jau pamaniau, kad protestante!...

Ir čia ne anekdotas. Čia - gyvenimas. Reality.

Kartojuosi, bet išties manau, kad toks vaizdelis geriausiai atspindi bei nusako visos katalikybės esmę ir prasmę, taisykles, dogmas ir doktrinas, pateisinamą melą, elementarią kultūrą ir chaltūrą. Apie pačių kataliku taip dažnai propaguojamą atseit toleranciją po šito belieka tik patylėt.
"Tiesa padarys jus laisvus..." Mus taip pat.

Linas rašė...

Nu Mamka, aš kai skaitau kokią knygą posidomiu, kas per autorius, ar vertą ją skaityt, kad nepataikyčiau ant alkoholinio servetizmo šedevrų:)Pavyzdžiui, skaičiau Karnegio mokymą kaip gyventi, kol nesužinojau, kad jis nusižudė. čia pat išmečiau - jeigu jam nepadėjo, tai ir man nepadės:)
Nu Neri, ne visi katalikai vienodi, vieni mato savo bažnyčios nuogumą ir dėl to sielojasi, kiti -tik didybę:)
O Artūrui paskyčiau, kad gal ir ateis laikas kai katalikams Šventasis Raštas bus išties Šventasis. Nes kol paminamos ir iškraipomas elementarios tiesos, tai jis ne ką vertesnis už J.Biliūno "Laimės žiburį".
O iš viso, tai eikit visi žibučių ir sulos leisti. bent jau aš šiandien taip darysiu.
Ryt galit atvažiuot, vaišinsiu.

neri rašė...

Na,Linai,aš jokiais būdais nenorėjau pasakyti,kad absoliučiai VISI katalikai yra būtent tokie.Dalinuosi patirtimi kaip buvo elgiamasi su manimi.Man kalbėjo:"daryk ką tik nori,elkis kaip patinka,mes užsimerksim,mes nematysim,pakelsim tau atlyginimą(pameni,dirbau katalikiskoj įstaigoj),tik lik su mumis,neatsižadėk katalikybės,be mūsų prapulsi,mirsi ir tt." Buvo ir grasinimų,aišku dabar tai nesvarbu.Parodžiau špygą,gyvenu be katalikybės,o ta buvusi katalikiška patirtis neretai praverčia.

O už kvietimą dėkui,būtinai apsilankysiu,tik kada nors vėliau;)

Einam savaitgaliaut visi:)

Linas rašė...

Neri, tokiu atveju tau pačiai reiktų dienoraštį parašyti, turi ką papasakot, manau, butum kaip kokia ivanauskaite populiari:)

neri rašė...

Linai,dienoraštį aš rašau,tik kol kas nesijaučiu privalanti viešai jį publikuoti-populiarumu esu soti iki va kur,o apie Ivanauskaitę taip pat turiu savo nuomonę,nors už jos klajones ir klejones,atradimus ir paklydimus tikrai gerbiu.
Žinot ka,einu aš su vaikais į turgų,piemeniui kedus krūtus prisižadėjau nupirkt;)