ketvirtadienis, gegužės 26, 2005

Marija, Dangaus karalienė

Mariologija metu tapo itin aktualia tema. Ja diskutuoja net ir katalikai. Savaime aišku šią temą iškėlė į paviršių skandalingasis “Da Vinčio kodas”, juo labaiu, kad ir Lietuvą vadina “Marijos žeme”. Kai ką pamaniau šiuo klausimu ir aš, neliesiu dogminių dalykų, nes jie paprasčiausiai juokingi, tik pastebėsiu, kad Marija, kuri yra minima Biblijoje, ir Marija kuri apsireiškia, vaidenasi ir yra garbinama katalikų, yra visiškai skirtingi asmenys.
Žemiškoji Jėzaus motina vadino save “Viešpaties tarnaite”, jai buvo reikalingas Gelbėtojas, ji sakė: ”Mano siela džiaugiasi Dievu, savo Gelbėtoju”(Luko1;47). Ji taip pat dar turėjo daugiau vaikų, net tik Jėzų.
Katalikų garbinama Marija gimė be nuodėmės, ji pati gali teikti gelbėjimą, buvo paimta Dangun su kūnu, pagimdė tik vieną sūnų, ją vadina tokiais titulais kaip “Dangaus Vartai”,”Dievo Motina”,”Aušros Žvaigždė”,”Karalienė Apaštalų”, “Dangaus Karalienė”…
Taigi visiškai skirtingi asmenys…
Tačiau jei manote, kad šis požiūris susiformavo tik dėl didelės pagarbos, klystate. “Dangaus karalienę” garbino žydai dar pranašo Jeremijo laikais, apie tai aiškiai parašyta Biblijoje.
Štai ką Dievas kalbėjo pranašui Jeremijui: ”Ar nematai, ką jie daro Judo miestuose (…)? Vaikai prirenka malkų, tėvai sukuria ugnį, moterys minko tešlą, kepa pyragaičius ir aukoja juos DANGAUS KARALIENEI”. (Jeremijo7;17-18)
Ką apie tai manė Dievas?
“Ar jie sukelia man rūstybę?- sako Viešpats,- Ar ne sau gėdą jie užsitraukia? Todėl taip sako Viešpats:”Aš išliesiu savo rūstybę ant šitos vietos” (Jeremijo7;19-20).
Taigi, Dievas iki šiol nepasikeitė, Jis vis toks pats- kaip tada garbindami Dangaus Karalienę žmonės užsitraukdavo gėdą, taip ir dabar gėdą užsitraukia, kaip tada Dievas prižadėjo išlieti rūstybę, taip ir dabar.
Nežinau, gal tai yra viena iš mūsų tautos tragiškos lemties priežasčių – didinga valstybė sumenko ir vos nenutautėjo, vos lietuviai buvo priversti garbinti Dangaus Karalienę – ne viena dešimtis katalikų bažnyčių Lietuvoje taip ir vadinasi”Marijos, Dangaus Karalienės”… O patys lietuviai tapo iš vyriškos ir karingos tautos, kažkokiais, na, kaip čia pasakius… saldžiais savanaudžiais pataikūnais. Tikrai ne Pilėnų gynėjais.
Ir ta Dangaus Karalienė, kuri garbinama, tikrai nėra ta Marija, apie kurią rašo Biblija, tai visai kitas asmuo, atsiradęs daug anksčiau, negu gimė pati Marija .Nežinau, kiek dar šis paklydimas ir kultas, dažnai pretenduojantis į paties Dievo vietą, bus gyvas, bet manau, dar labai ilgai, tai labai patogi vieta prietarams ir tamsumui. Man tik gaila Biblijos Marijos – ji to nenusipelnė, kad jos vardu būtų daromi tokie dalykai.

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Tu esi neteisus, Kataliku baznycia sako teisingai - be Marijos tu negali pasiekti Dievo, nes Jis rustus.

Anonimiškas rašė...

Taigi, dar viena kataliku dogma sprogo it muilo burbulas. Nereikia buti "sektantu", kad suprastum , kad Marija buvo paprasta mirtingoji, tiesa, apdovanota Viespaties malone tapti zmoniskaja Dievo sunaus - Jezaus Kristaus motina. Ji tikrai turejo daugiau vaiku be J.K.
Stai, nei pravoslavai, nei reformatai, nei vadinamieji "sektantai", Marija negarbina, nors pripazista, kad ji Jezaus Kristaus motina.
Biblijoje nera nei vienos uzuominos, kad Marija butu paimta i dangu su fiziniu kunu. Nieko neparasyta apie mirti.
Neformalai arba nenominalieji krikscionis tai supranta,o dogmatikams tai tabu.
Tai tiek

Anonimiškas rašė...

Kaip gerai,kad Dievas yra mylintis,kantrus ,atleidziantis.
O rustus ,taip ,baisu bus per paskutinio teismo diena.Todel ir skauda sirdis del Marijos garbintoju,ypac ,kai jie yra tau mylimi ir brangus zmones.Baisu pagalvoti ,kokios Dievo rustybes jie susilauks.
Kodel rastingi zmones elgiasi lyg berasciai,juk dabar tiek informacijos ...
Bet vien tik pradedant gilintis i Dangaus Karalienes garbinimo kilme,pasidaro sleikstu nuo siu pagonisku /setonisku dalyku.
Kiek zinau,vienas is sektos pozymiu yra mokymas ,kad norint pasiekti Dieva ,be Kristaus tau dar reikia kazkokio tarpininko...

Linas rašė...

Čia nelabai ką pakeisi, nes tai tarsi katalikybės firminis ženklas, išimk iš jos Marijos kultą, nelabai kas ir beliks nominaliam katalikui. todėl šis kultas nebus panaikintas, o žmonės keliaus į pragarą, nes Gelbėtojo taip ir neras