trečiadienis, gegužės 04, 2005

Kai žodžiai neįtikina

Niekada nemėgau sistemų, ypač totalitarinių. Man jos ir kvailos, ir negailestingos, ir tiesiog nežmoniškos. Ypač tai pajutau tarybinėje armijoje. Tačiau griuvus komunistų sistemai, ne visos panašios sistemos baigė egzistuoti. Per tėvo laidotuves susidūriau su dar viena tokia sistema – katalikų. Po to ėmiau detaliau studijuoti istoriją, bet likimas taip ir nesuteikė progos apie šią sistemą pagalvoti geriau….
Dažnas apologetas, norėdamas pabrėžti, kad niekas neturi teisės kaltinti katalikų bažnyčios dėl inkvizicijos ir persekiojimų ir masinių trėmimų, sako, kad popiežius jau atsiprašė… Bet čia minutėlei sustokime. Ką reiškia atsiprašė?
Skaičiau tą atsiprašymą:”Bažnyčia atsiprašo už KAI KURIUOS SAVO VAIKUS”… Ar tai atsiprašymas? Ne, tai tiesiog pasakymas, kad bažnyčia nekalta, o kalti žmonės… Todėl aš nemanau, kad katalikai jau atsiprašė. Ar užtenka vieno tokio “atsiprašau”? Vieno tokio žodžio už daugiau kaip 600 metų kankinimų ir milijonus aukų?
Ką reiškia kankinimai? Tai suplėšyti kūnai, išdurtos akys, sulaužytos kojos ir rankos, išdegintos žymės, nulupti nagai, mirtis ugnyje ir t.t. ir taip vyko ne kažkur vienoj vietoj, bet visur, kur pasiekė Vatikano ranka. Todėl nemanau, kad užtenka vieno sauso “atsiprašau”.Taip pat nemanau, kad reiktų tylėti, 600 metų žmonės dabar turi teisę priminti tuos nusikaltimus, kol pasibaisės patys katalikai ir iš tikro ims atgailauti ir pareikalaus tikros atgailos iš sistemos. Iki to laiko, teisę priminti tuos baisius darbus Dievo vardu gali kiekvienas – popierinis atsiprašymas iš tribūnos nieko nereiškia. Kol nebus atgailos, ir pati sistema nepasikeis.Ar kalti dėl to dabar gyvenantys katalikai? Aišku, kad ne, žmonių kaltinti negalima, bet kartu suprantu, kad jei vadinčiausi šiandien kataliku ir ant manęs būtų ta žymė. Tuo sistemos ir gudrios - atsakomybę nuo savęs permeta žmonėms.Beje, paskutinį inkvizicijos pastatą Ispanijoje ir kankinimų vietą likvidavo ne pati bažnyčia, o katalikas Napoleonas 1811 metais. Norite pasakyti, kad Lietuvoje nebuvo? Buvo - muziejuose įrangos pilna...
Žinote, Rusija bijo prisipažinti dėl okupacijos, nes po to teks atlyginti nuostolius… Kaip sujudėtų Lietuva, jei pareigūnai pareikštų – “dėl okupacijos kalti kai kurie komunistai, atsiprašome už juos”. Ne komunistai kalti, o sistema.
Beje, galime pažiūrėti, ir atvirkščią variantą – visa vokiečių nacija prisiėmė kaltę už nacių darbus ir iki šiol net ir finansiškai atlygina žmonėms. Tokia atgaila tikėti galima - tai garantas, kad antrą kartą tai nebepasikartos.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Vieniem atrodo vienaip, kitiem -kitaip, bet visi laiko save teisiais;)

Kristina rašė...

Kai pagalvoji..zmones irgi kalti, nes tik jie ir kuria tas sistemas:/ Jo... Tik siandien tu "didziuju menininku" nebera gyvuju tarpe, taigi ir kaltinti belieka sistema:| Kita vertus, yra ju pasekejai, kuriu galvos prispjaudytos labai panasiu dalyku, tik siandien jie neretai apvilkti puosniais drabuzeliais...