ketvirtadienis, gegužės 12, 2005

Imperija gyva iki šiol

Nurimus aistroms dėl popiežiaus laidotuvių ir rinkimų, dar kai ką pagalvojau, tad, manau, verta dar kartą sugrįžti prie šitos temos. Visada manau, kad tiesa geriau negu vaidyba.
Taigi, esminis klausimas, kodėl Lietuvoje katalikai vadina save Romos katalikais, o popiežius – Romos popiežiumi?
Turbūt daug kas nustebs, bet tai yra grynai pagoniškas palikimas, neturintis nieko bendro su krikščionybe. Krikščionių centras, jei apie jį kalbėti, visada buvo ir bus Jeruzalė. Biblija kalba, kad į Jeruzalę grįš Karalių Karalius.
Kaip atsitiko šis perkeitimas?
Paprastai. Kai 380 mūsų eros metais, nuo kurių prasideda Katalikų bažnyčios gyvavimas, imperatorius Feodosijus paskelbia :”Įsakome nuo šiol vadintis katalikais”. Taigi, nors katalikų bažnyčia kildina save nuo apaštalų ir Jėzaus, bet tiesa ta, kad ši daugiau kaip milijardą žmonių vienijanti organizacija atsirado ne Dievo, ne apaštalų, o Romos imperatoriaus įsakymu. Tai nereiškia, kad visi Romos imperijoje tapo krikščionys, tiesiog visi tapo katalikais, nes įsakė imperatorius. O nepaklusti imperatoriui reiškė mirtį. Tiesa, krikščionys nebijojo mirties, šimtai tūkstančių jų mirė kaip kankiniai nuo pagonių rankos, dar daugiau – nuo katalikais pasivadinusių imperatorių ir Romos imperijos sukrikščionintų institucijų.
Todėl klysta istorikai, rodydami, kad persekioti šimtmečiais krikščionys, vos gavę valdžią, patys ėmė persekioti.
Tai melas – persekiojo ne krikščionys, o tie, kurie pasivadino krikščionimis, bet taip jais ir netapo. Tikrieji krikščionys ir toliau buvo persekiojami, nes nežaidė valstybinių Romos imperijos žaidimų. Tiesa, dabar juos vadino jau eretikais, sektantais, atskalūnais, sumaišties kėlėjais ir t.t.
Romos imperijoje buvo toks paprotys –Senatas išsirinkdavo vyriausią Romos žynį, net ir pats Cezaris kurį laiką juo buvo. Todėl natūralu, kad vyriausiąjį žynį turėjo kažkas pakeisti. Juo tapo popiežius, renkamas ta pačia tvarka. Turiu nuliūdinti – kai regime popiežiaus rinkimus konklavoje, tai ne kas kita, kaip to paties vyriausiojo žynio rinkimai Romoje. Tiesa, kitu pavidalu, bes esmė ta pati.
Netikite? Pasiklausykite katalikiškos terminologijos – kurija, filija ir t.t. – tai vis tos pačios Romos imperijos struktūros, gyvuojančios iki šiol.
Nemėgstu istorijos, bet šiuo atveju be jos neišsiversi. Beje, tai yra ne mano nuomonė, o faktai, kurių oi kaip nenorima pripažinti ir net prisiminti. Kai šiuos faktus atkapsčiau, iš karto praėjo bet kokia baimė prieš, atrodytų, visagalę katalikybę – štai kodėl ji taip skiriasi nuo to, kas rašoma Biblijoje. Daugelis žmonių vis tikisi, kad štai štai viskas pasikeis šioje organizacijoje, bet tai yra naivumas.
Pasikeis tik vienu atveju – jei pagonybė bus išrauta iš jos. O to niekada nebus. O jei būtų, tai kur tada gyventų popiežius ir ar išvis jis būtų?

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Man juokas ima is taves... Ziuri i Romos kataliku realigija is savo pasauleziuros tipo. Komunizmo laikais buvo madinga o kartu ir privaloma kritikuoti katalikybe. Gal tu vis dar jauties komunistu? Pasakymas, kad esi neformalas tik slepia tavo prigimti.

Beje, tame paciame Naujajame Testamente yra posakis, kad pirma reiktu rasta is savo akies issitraukt, o tik po to broliui savo is akies traukt maza krisla. Todel paziurek i savo realigija atidziau... O gal tavo tikejimas nepripazista Naujojo Testamento? Nors gal tu is vis nepripazisti Evangelijos (Biblijos)?

Nu bet vis tiek. Tipo zodzio laisve, ane? Tik dziaukis, kad ne viduramziai dabar :D o tai zinai kas taves lauktu ;)

P.S. Paskaites gali ir trinti. Kad tavo grazaus puslapio vaizdo negadintu.

Anonimiškas rašė...

Tai jei kapstomės kapstomės giliau :) Kas buvo pirmas popiežius? Ups?

Antras dalykas. Tebūnie tai faktai. Bet ar apsamanojęs akmuo tampa sąmana? Įtariu, kad ne :) Faktas ne faktas, bet tu labai paviršutiniškai juos analizuoji ir padarai išvadas tokias, kokias nori. Apskritai, analizuoji dvasinį pasaulį iš materealinės pusės - šlykštu ir žema.

Kristina rašė...

Is savo pasauleziuros tipo?! Na, tu irgi paziurejai is savo pasauleziuros tasko, pripazink tai. Ir visas tavo pasisakymas yra ne kas kitas kaip tik atsimusinejimas ir neigimas to, kas, beje, yra akivaizdu... Kad ir kaip butu nemalonu tai pripazinti. As pati, kaip atejusi is katalikiskos seimos, buvau labai nustebinta vieno savo atradimo: kiek daug sventuju kataliku tradicijoje atitinka romenu dievybes. Vienam meldiesi, kad sektusi prekyboje, kitam - del meiles ir pan. Kam to reikia? Tik katalikai pradejo tradicija skelbti sventais paprastus zmones tarnavusius Dievui. Kam man reikia stabu? Dievas visuomet smerke ju turejima. Kam man reikia tarpininku, kai galiu pasiguosti ir pasimelsti Viespaciui per Jezu Kristu? Juk Kristus sake: as esu Kelias, Tiesa ir Gyvenimas. Jis ne zodzio neuzsimine, kad mums reikes kazkokiu kitu sventuju per kuriuos turetume prasyti. Juk Jis pasake, kad ko prasysim Tevo Jo vardu, mums bus duota. Tai apie ka mes kalbam?
O popieziaus institucija yra is tiesu per daug sureiksminta. Tie dumai, pagal kuriuos sprendziama ar isrinktas popiezius!! Tai tarsi sokis ant kazkokiu atnasu aukuro. Man tai slykstu.

Linai, aciu uz puiku straipsni.

Linas rašė...

Oi gerb UPS, dėl pirmojo popiežiaus tai dar didesnis mitas, net klastotė. Reikės ir apie tai parašyti.
O dėl pirmojo Romos popiežiaus tai jis datuojamas 660 mūsų eros metais... Kaip ten sakėt, ups?;)

Anonimiškas rašė...

Linai, savo blog'e atrasiau savo komentara i tavo parasyma...

Dedu ji ir cia:

Žmonės žmonės... yra sakoma, kad ne žodžiais, o darbais Tėvynę mylim.

Lygiai taip pat ir su tikėjimu mano nuomone.

1. Romos katalikų bažnycia yra ta bažnycia, kuri atnešė Evangeliją į Lietuvą.

2. Negalime nepripazinti popiežiaus Jono Pauliaus II veikimo ir darbu. Tame tarpe ir padėjusių mums atgauti savo laisvę nuo sovietinės imperijos... tuo pačiu ir tikėjimo laisvę.

3. Nežinau kaip buvo ankstesniais laikais, nes tada negyvenau. Tiek kiek gyvenu dabarm matau kaip veikia katalikų bažnyčia -- visko joje yra... Yra tokių iškilių asmenybių kaip buvo Jonas Paulius II, yra labai draugiškai veikiančių parapijų (tokių kaip Bernardinų bažnyčios Vilniuje), yra ir tokių bažnyčių, kur kunigas per mišias "kalbasi" tik su choru, yra ir tokių kunigų, kurie sugeba tik įlįsti į mūsų bulvarinių laikraščių pirmuosius puslapius...

4. Visos krikščionybės atšakos užeina ir nunyksta. Tuo tarpu Romos katalikų bažnyčia laikosi jau beveik du tūkstančius metų... Manau, kad nėra jokios kitos organizacijos pasaulyje kuri laikytųsi taip ilgai. Gal tai kąnors reiškia, o gal ir ne. Nesu tikras.


Matau dabar mūsų bažnyčią (kuri susideda iš tikinčiųjų, o ne iš pastatų ir klebonų) jauną, gyvą ir tvirtą. Tikiu pats ir noriu, kad geroji naujiena sklistų po visą pasaulį. Ir nematau kaip prie to galėčiau geriau prisidėti negu dalyvaudamas toje pačioje Romos katalikų bažnyčioje: kartu melsdamasis mišiose, semdamasis išminties iš šios bažnyčios protingų žmonių raštų, prisidėdamas prie jos vykdomos veiklos.

Linai, nesu tikras dėl tų visų imperijų ir to ką tu rašai. Žinau tik kad mano patirtis prieštarauja tam, ką tu sakai -- kad mano bažnyčia yra pagoniška imperija. Tiek ir tenorėjau: pasidalinti savo patirtimi ir supratimu.