pirmadienis, gegužės 09, 2005

Kai joga “Tele-bim-bam”

“O nuo šiandien, vaikučiai, įvedame naują rubriką “Tele-bim-bam“ joga” – džiugiai praneša laidos vedėja, šventai tikėdama tuo, kad daro gerą darbą ir dabar stiprins vaikų sveikatą. Išties, kas gi blogo stovėti ant galvos, kvėpuoti ir stiprinti savo kūną? Žinoma, nesu nusistatęs prieš sveikatos stiprinimą, tuo labiau, kad krikščionys išties per mažai rūpi savo kūnu. Be to, jei treniruotume savo kūnus ir maitintumėmės kaip sveikuoliai, tikrai sumažėtų ir “išbandymų”, ir “sunkumo dvasioje”. Tačiau joga nėra tiesiog telebimbaminis užsiėmimas, kuris tik šiaip ima ir pastiprina kūną.
Nereiktų pamiršti, kad visų pirma tai yra dvasinis mokymas, kurio principai buvo išguldyti “Jogasutroje” prieš 5000 metų. Pati joga yra dvasinių, psichologinių ir fizinių pratimų mišinys. Jogos tikslas – išugdyti ryšį tarp kūno ir proto ir tokiu būdu sukelti “dvasinio nušvitimo” . Ar vis dar galvojate , kad joga skirtas stiprinti sveikatą?
Labai klystate – kiekviena jogos poza yra skirta vis kitai Indijos dievybei, kurių yra nesuskaičiuojama galybė. Dar daugiau – seniai buvo žinoma, kad atvirkščiai negu manoma iki šiol – jogai gyvena žymiai trumpiau net negu statistinis Indijos gyventojas.”Aš nustembu, kai krikščionys manęs klausia, ar gali krikščionys praktikuoti jogą. Juk ji mane vos iki savižudybės neatvedė”,- sako žymus rusų dainininkas ir evangelistas Viktoras Kimenko. Dainininkas pasakoja, kad jogą ir meditaciją praktikavo 20 metų. Iš pradžių tik dėl to, kad dainuodamas galėtų kontroliuoti savo kvėpavimą, o vėliau buvo pasiekęs tokį lygį, kad galėdavo “išeiti iš kūno”. Visa tai baigėsi labai gilia depresija ir sprendimu nusižudyti. Vis dėlto dainininko tėvai krikščionys meldėsi už jį ir daliausiai Dievas atstatė jo dvasinį gyvenimą. “Kas pradeda kultivuoti jogą, tas atsiveria šėtoniškoms jėgoms, nes jos pagrindas yra šėtoniškas, ir visų pirma tai yra religija”,- sako dainininkas Viktoras Kimenko. – Dar baisiau, kad Vakaruose kai kurie krikščionys ima praktikuoti jogą ir meditaciją, kilusią iš Rytų misticizmo, nes joga keičiasi kaip chameleonas ir šiuo metu ji yra stipriai sinkretizuota ir tokiu būdu “lenda" į krikščionišką aplinką”.
Ir išties, kaip praneša “Religion Jurnal”, JAV bažnyčiose daugėja žmonių, kurie užsiima joga. Šiuo metu JAV šia praktika užsiima 18 milijonų žmonių, kurių pusė – krikščionys. Metodistų pastorius Tomas Rajenas net parašę knygą “Širdies malda: meditacija ir joga kaip krikščioniška dvasinė praktika”. Tiesa, tokios liberalios tendencijos turi ir aršių priešininkų. ”Ši praktika padarė mane pažeidžiamą psichiškai,- sako Laurent Viliis, kuri jogą praktikavo nuo pat mažumės, stebėdama televizijos programas. Po to 22 metus tęsėsi jos skausminga kelionė “New Age” judėjimo labirintais, kol ji rado ramybę Kristuje.
Tiesa, negalima aklai “demonizuoti” šios praktikos, nes daugelis žmonių net nesusimąsto, kas yra joga išties, o stengiasi tik pagerinti savo fizinę ir dvasinę būklę. Bet iš kitos pusės, net jei ir nežinodamas ar neturėdamas piktų tikslų pažeidi kelių eismo taisykles, vis tiek jas pažeidi.

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Man keista, kad yra priešinamasi tokioms iniciatyvoms.
Dažnas žmogus suvokia tik akivaizdų, paviršutinišką vaizdą ir į simboliką nesigilina - jiems joga tuom ir pasibaigia. Tad absoliučiai daugumai tai tėra fiziniai pratimai. Tas pats ir vaikams - juk jų pasaulio supratimas irgi nėra gilus.
Krikščionybė, savo ruožtu, alternatyvų fizinės sveikatos stiprinimui nepateikia (na, nebent nukeliavimas iki bažnyčios).
Čia būtų galima prisiminti ir dabar Vilniuje vykstančius fizinių pratimų užsiėmimus (atleiskit, pavadinimo neatsimenu), bei gana populiarųjį "feng shui". Lietuviai mielai puola į tai, tačiau nežvelgia į simbolius, jų prasmę - tad ir rimtos grėsmės sau nekelia.

Kristina rašė...

Toks jausmas, kad neperskaitei straipsnelio iki galo. Paaiskinimas paskutiniame sakinyje. Ir beje, Linai, labai taikliai pastebejai: "net jei ir nežinodamas ar neturėdamas piktų tikslų pažeidi kelių eismo taisykles, vis tiek jas pažeidi." Man patiko:)

Anonimiškas rašė...

Kristina, jei sakei man, tai visgi noreciau sureaguot.
Sakinys apie pažeidžiamas taisykles yra labai kontravesiškas. Kiek tų taisyklių pasaulyje yra, kiek religijų tikėjimų ir visokių pramanų? Mano jau minėtas "feng shui", pagal kinų supratimą, veikia visur, visada bei viską. Populiariuausia - namų suplanavimas, baldų ir akcentų išdeliojimas pagal taisykles.
Veikia visur ir visada, nepriklausomai nuo to, ar tu jas žinai, ar ne. Gyvena žmonės Lietuvoj ir vargo nemato, nors apie tas "taisykles" ir nieko negirdėję.
O straipsniuką aš skaičiau visą ir iki galo. Tiesiog išreiškiau žymiai nuosaikesnę nuomonę apie šią problemą, priešingai nei Linas, apie kitą požiurį užsimindamas tik pabaigoje.

Anonimiškas rašė...

siaip jau mano 6-eriu metu sese, kai buna ta rubrika amzinai uzsimano valgyt. is to sprendziu, kad ji nebepagauna kampo, kas ta joga.te-le-bim-bam visais laikais buvo megstamiausia jos laida ir, kol ji nesibaigdavo, sese net nepastebedavo, kad as dar miegu (sekmadienio rytas), todel visas ju daineles pajungdavo "ant polno", he he..
o ir as pati, kadangi esu uzaugusi kartu su Neringa bei jos vaikais, iki siol maniau jog ji turi geresniu ideju ar lakesne vaizduote.
klysti zmogiska...
stebejau vasaros vaiku estradines dainos festivali "laumes juosta", nes ir paciai yra teke jame dalyvauti. Ka manot? kas antra dainele apie raganas, burtininkus, Hari Poteri ir tt.
ir kiek matau, visur tas pats.
magija dabar madinga.
mada garantuoja pinigus. daug pinigu.
o apie pasekmes....lai pagalvos ateinancios kartos-mums nusispjaut, vistiek nebesulauksim.
ir nesvarbu turbut, kad ne mes savo vaikus auginam, bet jie mus VALDO.