ketvirtadienis, kovo 20, 2008

Materiali religija

Stebiu, kaip prieš Velykas katalikų kunigai nenustoja virkauti, kaip tauta nugrimzdusi į materializmą ir atmeta dvasingumą. Tačiau šiuo atveju, manau, visų pirma tautos kaltinti nereikia, o kiek kritiškiau pažvelgti į savo religija - kas nuo amžių amžinųjų žibėjo auksu ir mūrais? Ar ne katalikų bažnyčios?
Mano manymu, visų pirma Katalikų bažnyčia turėtų suprasti, kad ji yra absoliučiai materialistinė religija.
Kad geriau suprastumėt, pabandykite įsivaizduoti mišias kur nors mokyklos sporto salėje. Kas liks iš katalikybės, jei atimsi specialius pastatus, specialius šventikų rūbus, specialius instrumentus ir specialius indus - viską, kas materialu? Kas iš jos liks? Turbūt labai nedaug, vaizdas būtų komiškas ir graudus, bet sveikas, gal ir patys kunigai pamatytų, kad be materialumo jų bažnyčia praktiškai yra nuoga ir basa. Gal tada nekiltų noras kaltinti tautos ir įvertinti, ar jie vis dar Kristaus mokiniai.
Kristaus bažnyčia kaip tik nesivaikė materialumo - Petras sakė:"Aukso ir sidabro neturiu".
Nesakau, kad neturtas yra tikras požymis, o kunigai turėtų vaikščioti nuplyšę, Biblija yra balansuota knyga - "nenuskursk", įspėja. Materialumas turi užimti savo vietą, dvasingumas savo. Tačiau bėda, kai materialumas užėmė katalikybėje beveik viską iki galo, o tai norima permesti ant kitų pečių.
Todėl tautą siūlyčiau palikti ramybėje, o pirma susitvarkyti savo organizaciją.

10 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Linai: "pabandykite įsivaizduoti mišias kur nors mokyklos sporto salėje"
Mano vaikų mokykloj ilgai buvo laikomos mišios, kol pastatė naują bažnyčią :0) Beje, kunigai dalyvaudavo visose vaikų šventėse. Taigi būna visaip :0)

Anonimiškas rašė...

Sveikas Linai,

Zinai, skaitau ir graudu darosi... Ne del to, kad Kataliku Baznycia aptekusi turtais... Ne del tavo tendensingu pasvaisciojimu ne i tema. Graudu, nes tu besiskelbdamas KRIKSCIONIMI "dejai" (Atsiprasau visu moteru ir jautrios sielos zmoniu) ant Kristaus prisikelimo... Nors gal tu sugebejai isskaityti Sventajame Raste, kad vietoj prisikelimo sventimo galima dirbti 12 val. uz prekystalio ar parduotuves teritorijoje. Taip pat, kad prekybos centro vadovai gali nusispjauti i tavo isitikinimus ir pasakyti - nenori dirbti per Velykas, iseik. O visi teigiantys priesingai tik virkauja... Nes juk negali lietuvis neversti sventa diena dirbti kito lietuvio... Jam mat reikia alaus buteli Velyku diena nusipirkti... Jis mat Didyji Penktadieni ir Didiji Sestadieni gere, tai negalejo ateiti...
Bet stai Kataliku Baznycia tai materialiste... Kazi jusu bendruomeneje tai apeigu metu vienkartinius indus naudoja... Ir ant grindu sedi... alkani, basi...
Pasiskaitinek kodel virkauja, tada rasyk.

Arturas.

Anonimiškas rašė...

Idedu teksta, nes vel rasysi, kad propaganda nepaskaites...

Gerbiamieji prekybos centrų ir parduotuvių savininkai, vadovai, administratoriai,

Mieli Lietuvos žmonės,

įžengėme į Didžiąją savaitę, kai katalikai ir visi krikščionys apmąsto savo tikėjimą, savo gyvenimą, gerus ir blogus darbus ruošdamiesi didžiausiai metų iškilmei – Velykoms. Šia proga mėginame Jums priminti motyvus, kodėl prekybos įmonių darbas Velykų sekmadienį yra nederamas, ir dar kartą raginame nelaužyti bendru sutarimu duotų pažadų dėl pagarbos tikintiesiems bei kultūrinei tradicijai. Esame susirūpinę tiek dėl tūkstančių prekybos įmonių darbuotojų, kurie negalės su šeimomis švęsti Kristaus Prisikėlimo, tiek dėl žlungančio visuomenės pasitikėjimo stambiųjų verslininkų atsakingumu ir gera valia.

Kiekviena šalis siekia materialinio klestėjimo, prie kurio prisideda prekybos įmonės. Bažnyčia niekada nėra smerkusi verslumo ir pastangų gauti pelno, kuris motyvuoja ekonominę veiklą. Tačiau sveikai, gyvybingai visuomenei ne mažiau svarbūs tie dalykai, kurių dėka saugomas asmens orumas, išlaikomas tradicijų tęstinumas, įtvirtinamas socialinis solidarumas. Jei konkurencinėje kovoje nepaisoma visuomenės darną ir jos narių dvasinę ramybę užtikrinančios skirties tarp darbo ir šventės, jei griaunami šeimos papročiai, jei tikintiesiems trukdoma laikytis religinių reikalavimų, galiausiai nukenčia visi. Todėl amoralu ir netoliaregiška sprendimą dėl parduotuvių darbo didžiųjų švenčių metu motyvuoti konkurentų veiksmais ar pirkėjų interesais.

Remiantieji prekybininkų sprendimus dirbti per Velykas pabrėžia, kad Lietuvoje gyvena ne vien krikščionys, kad stačiatikių bažnytinis kalendorius nesutampa su katalikų ir evangelikų. Tačiau svarbu suvokti, kad negerbiame savo valstybės ir ją sukūrusios tautos, jei paminame daugumos įsitikinimus ir papročius. Visose civilizuotose šalyse kultūrinės mažumos ir svečiai kviečiami derintis prie vyraujančių tradicijų, kurių nepaisymas jau ne vienu atveju skaudžiai supriešino ir suskaldė visuomenę. Pagaliau, sveikintume prekybininkų sprendimą nutraukti darbą ar bent sutrumpinti darbo laiką ir tą sekmadienį, kai Velykas švęs broliai stačiatikiai.

Pasielgti padoriai niekuomet nevėlu, todėl matome susipratimo galimybę net prekybos centrams jau paskelbus darbo šventinėmis dienomis grafiką. O verslui pademonstravus, kad savikontrolės ir geravalių susitarimų pastangos yra bergždžios, beliks laukti politinių sprendimų, kuriais būtų apginta kultūrinė tradicija ir didelės visuomenės narių dalies teisė gyventi pagal savo įsitikinimus. Savo ruožtu, skatiname kiekvieną žmogų suvokti, kad iš prekybos įmonių darbuotojų šventę atima ne tik darbdaviai, bet ir kiekvienas, tomis dienomis atėjęs į parduotuvę.

Linkėdamas visiems nuskaistinta dvasia sulaukti šventų Velykų –



Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ

Lietuvos Vyskupų Konferencijos Pirmininka

Linas rašė...

Sveikas Artūrai, tu turi teisę nesutikti, o aš - prieštarauti.
Pirma, gražus Tamkevičiaus sekretoriaus raštas, bet aš ne tik į jį apeliuoju,yra daugiau klebonų, antra jis pamiršo pridėti, kad pav Maxima Utenoj ant bažnyčios žemės pastatyta šalia(už statinį) - tai ko verkti?, trečia - jis apeliuoja į daugumos teisę, tačiau gal laikas atsibusti - dauguma yra ateistai. Iš kitos pusės pagal tą "daugumos teisę" mokykloj įvedė privaloma tikybą, apmoka klebonams draudimus, pensiją, galų gale pagal ją esu sektantas. Siulai pritarti? Nemačiau nė vieno kataliko 400 metų, todėl man dzin ta "daugumos teisė" kai ji užlipa ant manys, beje, jei parašysiu, kokiais metodais ji buvo išlaikoma visais laikais, tau nepatiks.
Galų gale gal laiško adresatas ne tas? Gal ne į savininkus, o į 80 proc. kataliku kreiptis kad jie neitų? Juk jei vyskupas pasakys, jie ir vykdys, argi ne taip?

Bet įraše ne apie tai, apie tai, kiek yra materijos ir kiek dvasingumo.

Linas rašė...

P.S. Gerų Vekykų ir siūlau "nedeliot":)

Anonimiškas rašė...

Gerų velykų visiems. Ryt gal nebūsiu namie, tai sveikinu dabar. Kad Jūsų visų namuose kvepėtų pavasariu, kaip manuose :0)
Šiandien grįžau šlapia, kaip sabakėnas :0) Bet nusipirkau nerealių šakų- maumedžio su šyškutėm, žydinčio žalčialunkio!!! ir to geltono krūmo. Ką tik pagaminau puokštę, įtupdžiau ten lizdelį su akiniuota višta (ten aš) :0) važiuosiu į kaimą kiaušinių kaimiškų. Šviesu ir gera...
Laimės, meilės visiems! Jaunos širdies...

Anonimiškas rašė...

Smagu, kad sulaukem dar vienu Velyku - gal dar ir svieziu bulviu sulauksim, jei viskas ir toliau taip gerai klosis. Visiems sventines nuotaikos, graziu ir stipriu marguciu.
Neidealas

Anonimiškas rašė...

Oi, Neidealai, tai tu irgi dar visai atgijai į pavasarį!!! Su šventėm tave asmeniškai dar kartą! Labai smagu, kad užsukai, gal žiemos miegu miegojai? :0)

Linas rašė...

Su Velykom visus. Tikejausi, kad bus šilčiau, bet yra taip, o taip norisi šilumos laukuose. :)

Anonimiškas rašė...

Kristus prisikele! Aleliuja, Aleliuja, Aleliuja!
Su prisikelimu Jus, broliai ir seserys.
Arturas