penktadienis, kovo 02, 2007

Kaip Juza link komunizmo krypo

Vasario mėnesį sukako 16 metų, kai mirė Juozas Baltušis. Iki šios dienos šį rašytoją Lietuvoje vertina prieštaringai – neabejojama jo talentu ir indėliu į lietuvių prozą, tačiau drauge diskusijų kelia jo pozicija Lietuvos nepriklausomybės klausimu.
Į rankas pateko “Sakmės apie Juzą” rankraštis, kuriame matosi, kiek taisymų patyrė tekstas, kol pasiekė skaitytojus. Paties J.Baltušio ranka primarginti lapai atskleidžia sudėtingą romano kūrimo istoriją.
Iš spaudai paruošto ir pertaisyto rankraščio matyti, kaip priklausomai nuo rašytojo kito Juzos paveikslas, kaip iš teksto dingo, matyt, nepalankūs to meto ideologijai dalykai.
Štai kalbantis Juzai su Vinciūnės sūnumi Stonkiuku iš teksto J.Baltušio ranka išbraukė žodžius apie tai, kad viršaitį į Sibirą išvežė bolševikai, o vietoj jų įrašo neutralesnį “Adomėlio pasiklausk, savo tų …bolševikų”. Taip ir bolševikai tarsi ir nevežė žmonių Sibiran, tik jie žino,kur tas viršaitis pasidėjo, o ir pats Juza tampa savas bolševikams.
Taip pat ir Stonkiuko (ideologiškai – liaudies priešo) portretas po rašytojo papildymų tampa vis atgrasesnis. Rankraštyje pasitenkinęs tik sausu dviejų žmonių dialogu, ir leidęs skaitytojams patiems užpildyti erdvę tarp žodžių, vis dėlto vėliau rašytojas neiškenčia ir įterpia apibūdinimus “Nebe Vinciūnės sūnus, net nebe Stonkiukas. Šuva pasalūnas sėdėjo priešais Juzą už viršaičio stalo”. Žinoma, tokiu atveju turėjo kisti ir paties Juzos santykis, kuris dabar žiūri nebe į žmogų, bet į liaudies priešą. “Žiūrėjo nemirksėdamas į Stonkiuką” pakeistas į “Žiūrėjo nemirksėdamas šuniui pasalūnui į akis.Tiesiai į akis”.
Tiesa, skaitant rankraštį, įdomu stebėti, kaip kito ir pats Juza. Jei rašytojas nebūtų papildomai taisęs, Juzos portretas skaitytojams būtų pasirodęs gerokai šviesesnis ir jo charakteryje būtų mažiau prieštaravimų. Štai viename romano “Sakmė apie Juzą” epizode, kai Juza atsisako broliui Adomui paskolinti pinigų, Juzos portretas pirminiame variante grindžiamas nutylėjimais ir jam būdingu mažakalbiškumu, tačiau vėliau rašytojas nusprendžia sudėti į Juzos lūpas jam nebūdingą tvirtumą ir tiesmukiškumą. Taip vietoje, kur Juza išvis tyli, rašytojas įterpia ”Negausi, - vėl pasakė Juza”, o kitoje vietoje, kur atsisakymas broliui skamba “Didelė kapeika kito rankose”, įrašyta ”Negausi,- jau trečią kartą pasakė Juza”.
Tačiau negalima teigti, kad rankraštyje sudėti tik ideologijai parankūs dalykai. Pasakodamas apie keliuką, kuriuos ėjo dar mažas būdamas Juza, J.Baltušis nebijojo įterpti žodžių “prie pirmos komunijos motutė už rankos jį vedė”.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Zinai, kai pagalvoji, 20-o a.vidurio laikai buvo tikrai sunkus. Neseniai skaiciau straipsni, pilanti pamazgas ant Salomejos Neries. Slykstu... Zmones taip linke pykti, kad tik rastu ant ko... Ar mums dabar spresti, teisti?

Man sios dienos buvo liudnos ir sunkios, nes siandien palaidojau savo seneli. Pavargau pavargau pavargau. Zinai, jis nebuvo geras zmogus, nelabai ka mylejo ir ji nelabai. Senas kareivis... Fasistas- taip moke mus mokykloje, ar ne? Kai dabar pagalvoji, sunkus nezmoniskai buvo jo gyvenimas- gimti benkartu ir buti paliktu, nors jo motina paskui buvo ponia. Bet jis susirado savo gimines tik senatveje. Koks gi jis fasistas buvo, jei dvidesimties su trupuciu nuejo i vokieciu kareivius, o pakariavo tik kelias savaites, nes buvo pasautas. Jam persove veida- kulka iejo pro kakla, burnoj ismale visus dantis ir isejo pro burnos kampa. Vokieciai jam liepe trauktis su seima i Vokietija, bet jis sake, kad jo namai cia, nes jis lietuvis. Paskui lageris, o likusiems cia dviems leliukams stampas- fasisto vaikai. Kai gryzo, gime dar du :0) Teisybes ieskotojas jis buvo, rases laiskus Chrusciovui :0), o paskui beveik prasigeres. Nors paskutiniu metu jau daug metu nebegere. Jis buvo piktas, grieztas, bjauraus budo, gal todel nelabai mylimas. Bet man jis patiko ir mane, manau, jis mylejo savotiskai ( gal kad as pati panasiausia is giminiu i jauna mociute? :0). Nes jau kelis paskutinius metus tik man leisdavo ji apkirpti, nors ir pasibardavom. Jis burbedavo, kad pesu, o as pagasdindavau, kad jei burbuliuos, neapkarpysiu antakiu ir bus kaip Breznevas :0) Ir i poliklinikas noredavo vaziuot su manim. Gal tiesiog jis manes nera skaudines gyvenime, kaip skaudindavo savo vaikus... Jie visi uzaugo puikus, juo labai rupinos, bet nelabai mylejo, nes augo irgi jo nemylimi. Tai va toks buvo mano senukas kareivukas, mano senelis :0)Gal ne apie tokius kareivius rase Gamzatovas, bet man tai buvo mano senelis ( paskutinis ir seniausias giminej), todel ir noreciau jam skirti si eilerasti...

Gerves

Man retkarciais atrodo, kad kareiviai,
Negrize is rusciu kovos lauku,
Ne zemen gule krintant rasai gailiai,
O virto gerviu klykianciu pulku.
Nuo tu laiku jos skrenda ligi siolei,
Prabildamos balsais zmoniu brangiu.
Ar ne todel su liudesiu i toli
Mes lydim jas, kol dingsta is akiu.
Plasnoja gerves, veja sunkiai nesa,
Plasnoja gerves gestancia zara,
Ir ju eilej yra tarpelis mazas-
Gal man vieta ten palikta yra.
Ateis diena, ir spalio giriom slamant,
Nuskrisiu as su gervemis kartu...
Visus visus, ka palikau sioj zemej,
Pro melsva uka saukdamas vardu.

Aisku, rusiskai geriau skamba :0) O gyvenimas tesiasi, jau pasirodo dvi mano bendradarbes tures leliukus :0)

Anonimiškas rašė...

Zinai, mamka, pritarsiu tau. Mes negalime teisti ir smerkti nei vieno zmogaus, nes dazniausiai nezinome ju praeities ir kodel jie tapo tokie ar kitokie. Beje, Viespats sake - kaip teisiate, taip ir patys busite teisiami.

Tomas rašė...

Mamka, gal žinai kur gauti ar kur galima būtų paklausyti gervių dainą? Rusiškai, tai pilnas internetas, bet va vaikystėje šią dainą klausydavau ir lietuviškai. Dabar tai neberandu :(