ketvirtadienis, rugsėjo 01, 2005

Kvailiai pagal lytį neskirstomi

Vilniuje baigėsi ketvirtasis Lietuvos moterų suvažiavimas, kurį globojo premjeras Algirdas Brazauskas.
Rizikuoju susilaukti moterų nemalonės, bet vis dėlto pasakysiu, kad tokie suvažiavimai atrodo keistai, nes į suvažiavimą Vilniuje susirinkusios Lietuvos moterys daugiausia kalbėjo apie diskriminaciją, smurtą šeimoje ir reikalavo iš vyrų… lygių teisių. Tačiau joms nepavyko išvengti ir tarpusavio konfliktų. Žinios, kurios pasiekdavo iš šio suvažiavimo, o ir pačių delegačių elgesys dažnai vertė šypsotis. Arba štai vienos iš organizatorių Lilijos Vasiliauskienės pasisakymai, kai ji tvirtino, kad moterų diskriminacija ir vyrų nepakantumas moterų atžvilgiu taip toli pažengę Lietuvoje, kad net biudžetas … sudarinėjamas pagal lyties principą: “Pasirodo, kad mūsų šalyje biudžetas sudarinėjamas pagal lyties principą. Tai reiškia, kad prioritetiškai finansuojamos tos sritys, kur dirba daugiau vyrų. Turiu galvoje Krašto apsaugos ministeriją, transportą, ryšius, energetiką. O tos sritys, kuriose susikaupusios moterys, finansuojamos likutiniu principu”.
Tokių toli siekiančių išvadų gali prieiti tik išties didžio proto organizatorės. Nors seniai žinoma, kad vyrai vykdo sistemingą moterų diskriminavimą, t.y. susikaupia tam tikrose specialybėse, o paskui kreipiasi į vyriausybę (ten irgi dauguma vyrų), kad ji geriau finansuotų tas specialybes, bet tik dabar tai buvo demaskuota! Jei jau moterys suvažiavime mąsto taip globaliai, tai riesta visiems vyrams bus, oi riesta.
Neturiu nieko prieš moteris, bet visiškai pritariu Seimo narei konservatorei Vilijai Aleknaitei - Abramikienei, kuri suvažiavimą vadino konservatyvių feminisčių susirinkimu. O tas feminizmo agresyvumas atrode ir juokingai, ir atstumiančiai.
Statistikos departamento išleistame rinkinyje „Moterys ir vyrai Lietuvoje 2004 metais“ pateikiami duomenys moterų ir vyrų sveikatos būklę, mokymąsi, dalyvavimą darbo rinkoje, valstybės valdyme, sako štai ką: ”2005 m. pradžioje Lietuvoje gyveno 1827,2 tūkst. moterų ir 1598,1 tūkst. vyrų. Moterys sudarė 53,3 procento visų gyventojų, 1000-iui vyrų teko 1143 moterys. Lietuvoje moterys gyvena beveik 12 metų ilgiau nei vyrai. Moterų tikėtina vidutinė gyvenimo trukmė – 78 metai, vyrų – 66 metai”.Taigi, moterys jau ne pirmą dešimtmetį sudaro absoliučią daugumą, gyvena ilgiau, jų užimtumas didesnis, nedarbo lygis mažesnis ir t.t.
Bet trumpai ir aiškiai sakant, stebint kalbas ir pasisakymus, galima perfrazuoti posakį:”Niekšai tautybės neturi” į “Kvailiai pagal lytį neskirstomi”. Kaip kitaip pavadinti pagrindinį suvažiavimo dokumentą, skirtą moterų … reprodukcijai… Ačiū Dievui, jį priėmė pačios moterys, nes išgirdusios vien šį žodį moterys turėtų įsižeisti, o galėtum ir antausį gauti, nes terminas tai kaip kokioms… paršavedėms taikomas. Vyrai gali pabandyti namuose žmonai pasakyt:”Brangioji, aš pasirūpinsiu tavo reprodukcija pagal Pekino platformą” (Iki skyrybų gal nenueisite, bet antausis beveik garantuotas).
Ar tai ir sudaro moteriškumo esmę ir moters vertę visuomenėje?

18 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Jo, bobos durnesnes.

Anonimiškas rašė...

Man tai lygiu teisiu nereik, man net labai patiktu but "silpnaja lytimi" :0) , tik kad tokia buciau, turetu buti "stiprioji lytis", uz kurios buciau kaip uz sienos :0), bet tokiu kazkaip nesimato mano akiraty :0)

Linas rašė...

Mamka, taigi santuoka yra partneryste, o ne uzuoveja;)

Anonimiškas rašė...

Linai,"yra" ir "turetu buti"-skirtingi dalykai :0)Labai mazai pazistu poru, kur sutuoktiniai butu lygiaverciai partneriai.Dazniausiai vyrai, vien del to, kad daugiau uzdirba (dazniausiai) mano,kad ju zodis turi but lemiamas. :0)

Linas rašė...

Nu normalus vyras, jei jau yra stiprioji puse, turi imtis atsakomybes, o tada, zinoma, jo zodis turi buti lemiamas, bet savaime aisku, tai negali buti diktatura ar pan. Atsakomybe susijusi su valdzia. As tai matau kita blogybe - vyrai pasyviai atiduoda savo valdzia moterims, tada nelaimingi abu, tiek moteris, tiek vyras.
Ir as nematau cia problemos, vyras turetu eiti pirmas, ne todel, kad moteris menkesnė ar pan., bet kad turėtu prisiimti daugiau atsakomybes, nei dabar yra Lietuvoj. Mes - moteriskas krastas;)

Anonimiškas rašė...

O kodel tu manai, kad jei vyrai atiduoda valdzia moterims, tai nelaimingi abu? Pav.vyras parnesa pinigeliu zmonai ir tipo tu tvarkykis kaip nori. :0) O pats i bariuka, pas mergaites, pazvejot ir t.t.Kodel jis turetu jaustis nelaimingas, jei namie tvarka, vaikai priziureti, mokesciai sumoketi arba ne, jam nerupi, nes jis mano, kad viska atidave seimai (tipo pinigus)Ir ko tos bobos dar gali noret? :0)

Linas rašė...

Oi tu, mamka, gerai supranti gyvenima;) Taciau as nekalbu apie savo egoizmo nekinima. Pati gi rasei, kad nematai vyro kaip sienos. O is pinigu tik popierine siena pasistatysi;)
Normalus vyrai i bariukus vieni nevaiksto, tuo labiau...
Seima yra seima.

Anonimiškas rašė...

O idomu, kur siais laikais reiketu ieskoti normaliu vyru? Man kazko atrodo, kad jie kaip dinozaurai-dulkem pavirte :0)Pagalvojau kazko dabar apie Donkichota :0)Siaip, kaip apie paskutini zmogu, bandziusi tapti riteriu :0)Nu, siaip as nesu pries vyrus, turbut kur nors ju dar like, ar ne?

Linas rašė...

Nu turbut yra like, bent jau viena turetum surast;) Beje, ne tik moteru problema - ieskoma idealo, o tokiu nebuna;) O Donkichotai ir dzigitai tik daro geda vyru giminiai, bo vieniem tik kovoti, o kitiems tik jodineti;) Pagrindinis privalumas turetu buti ne pansumas i "Baro" sustrekus, o stabilumas;)
Nu reti egzemplioriai, ale tkek, kad vienas vis tiek kur nors spec. tau yra.

Anonimiškas rašė...

O jei randi ta vieninteli, o paskui "ups" pasirodo, kad jis nei riteris, nei dzigitas? :0) O jau po laiko? :0) O Dievas moko, kad reik su vienu gyvent? :0)

Anonimiškas rašė...

Nu, aciu, Robertai, uz gerus ketinimus,net nesitikejau, kad tu toks geranoriskas :0)

Linas rašė...

Ko bijosi, tai ir gausi;) Nors nera viskas taip blogai, cia tavo, mamka, jaunatviskas maksimalizmas;)Visaip buna gyvenime.

Anonimiškas rašė...

Jaunatviskas maksimalizmas? :0)Gaila, bet nesu mergyte didelem akim ir ilgais plevesuojanciais plaukais :0)Nors turbut tokia mane isivaizduojat :0)

Linas rašė...

Oi ne, mamka, man tai visai isvazda tamstos nesvarbi ir apie ja negalvoju, net ir neklausiu, kiek tau metu;) O sita ypatybė nuo amziaus nepriklauso.
O su vyrais dazniausiai taip ir yra, kad anksciau ar veliau visos moterys savo sutuoktiniais nusivilia. Toks jau desnis.

Anonimiškas rašė...

Nu dar nors tiek gerai, kad neklausi. :0) O tai dar imciau ir pasakyciau :0)Tai va, diedai,pasistenkit but tokie, kad jumis nenusiviltu :0)Aisku ir moterys turetu pasistengt :0)Mylet jus tokius, kokie esat, ta prasme :0)

Linas rašė...

Pritariu Robertui, ir as stengiuosi, alia zinai... vis tiek labiausiai save myli;)

Anonimiškas rašė...

Robertai "jus"? Musu visu mylet nereikia :0) Mylek savo vienintele ir to pakaks :0)
Linai,fuuuuuuuuuuuui, kaip is multiko, kur berniukas mamos ieskojo... Ta lape, kur sake: "As tave labai myliu, bet save dar labiau". Bet is tikro, tai zmogui labai reik save mylet, tada ir kiti tave myli...Tik ne per daug :0)

Linas rašė...

Nu kai isijauti, tai ir balansa pameti;)