pirmadienis, rugsėjo 26, 2005

Gotai. Kančia

Neturiu nieko prieš gotus iš esmės, tiesiog nesuprantu, bet likimas padeda šiek tiek geriau juos pažinti. Va Merė Raili kai ką paaiškina, be to savaitgaly gerokai prasirakiau pirštą, tai dabar rašau viena ranka ir akivaizdžiai jaučiu kas yra kančia. Nors etimologiškai, skausmas ir kančia nėra tas pats. Kančia - tai skausmas, trunkantis ilgą laiką. Taigi patyriau tik skausmą, bet iki kančios dar nepriėjau. kai matai, kaip bėga kraujas, kaip atrodo žaizda, kaip skauda ir t.t., kažkaip vis tiek nesupranti, kad kažkas gali garbinti tokį dalyką. skausmas yra natūralus mūsų priešas, kančia juo labiau. Vienintelis paaiškinimas - kas propaguoja, ko gero pats nekentėjo, jam tai tik fix ideja. O gal ko nors nesuprantu iš esmės?

9 komentarai:

+ simonas rašė...

lietblogs radau tavo įrašą apie gotus, tai įdomu pasidarė.

dienoraščio nustatymuose įjunk Comments--> Show word verification for comments? (Yes), nes tavo puslapį spamina (šiukšlina) automatai.

Anonimiškas rašė...

pasikartosiu, kad neatstovauju gotų subkultūros. komentaruose dėsčiau savo nuomonę/patirtį/etc. tema 'kančia'. ir nevartokit, linai, 'mes/jūs/jie/jos', kalbėk už save. kas natūralus priešas tau - galbūt draugas man, todėl jis nėra 'mūsų priešas'.

aš kančios nepropaguoju, tik prie jos pripratau, su ja susitaikiau.

Anonimiškas rašė...

Linai, kancia gali but ir dvasine :0)Ir ji blogiau negu nuo skausmo, turetum tai zinot.Ir vieni su tuo stengiasi kovot, o kiti gal nemato iseities ir bando tiesiog susitaikyt ir su tuo gyvent.Kai bando ka nors pakeist, eilini karta nusivilia, todel mano, kad visas gyvenimas toks.Man taip atrodo.Jiems tiesiog turbut labai reiketu artimu zmoniu, kurie ju neisduotu.Ir manau jaunam zmogui anaiptol neuztenka dievo meiles, kaip jus su Robertu siulot, jam reik, kad ji suprastu tie zmones, kurie jam atrodo svarbus.

Linas rašė...

As nenagrineju visu variantu, tiesiog matau jog yra du antipodai -gyvenimas ir mirtis, meilė ir kancia. Visiskai priesingi dalykai.
Mere Raili, kiek suprantu tave kankina liga, todel tavo patirtis tau sako, kad tai, ka patiri yra tiesa. Bet tai nera tiesa, tiesiog kazkas emesi tave kankinti. Uzjauciu del sito, bet nepasiduok, kad ir kokie nusivylimai buvo praeityje.Net jei atrodo, kad zmoniu nera, taip nera, vis tiek yra zmogus, kuriam tu busi svarbi ir rupesi.
Mamka, tu vel kalbi labai logiskai ir is gilios gyvenimiskos patirties. Zinai, galiu tik pridurti - ar senas zmogus, ar jaunas - kol nepatiri, kas yra Dievo meile, nelabai isvis zinai, kas yra meile.O tie, kurie patyre, yra jau kitokie, laisvi nuo savo menkumo ir nuo logiskos logikos;)Nustojau mastyti logiskai jau seniai;) Taip, tu teisi, meile ateina per zmogu, Dievo meile -taip pat per zmogu.Skirtumas tik toks, koks zmogus ja atnesa. Tiek as tiek ir Robertas(mes buvom susitike) nei patys labai mylejom, nei buvom mylimi, bet dabar esam pakeisti. Evangelija nera greito vartojimo preke, be to, susilauki ir nemazai priespriesos ir paniekos. Taciau ji verta visko. Taip pat ir kancios esam pasrebe pakankamai, todel ir musu kalbejimas nera tik teorinis. Tiesiog suvokiame, kad kancia yra DAUG mazesne uz Dieva;)

Anonimiškas rašė...

deja nelogiškumas taip pat sėkmingai paveda kaip ir logika. bent jau iki šiol.

Amžina rašė...

ne visi gotai pjaustosi venas ir t.t. ir kancia aukstina ne visi. gotai labiau isaukstina mirti. laiko ja tobula. Taciau nesizudo. (zudosi silpni zmones. ir nereikia butinai but gotu)gotai renkasi kapinese, taciau ne tam kad jas niokotu...

o del gotu... aplamai.. dabar tapo "madinga" but "kitokiais.." nors koks tas kitoniskumas, kai tai tampa mada..

Anonimiškas rašė...

As asmeniskai nemanau, kad skausmas yra zmogaus priesas, visgi reiketu ji ismokt vertinti(as nekalbu apie skausma isipjovus i pirsta). As vertinu skausma(kad ir kaip tuo momentu butu sunku), nes tik skausmas sugeba priversti zmogu mastyti(nepaiasant nori jis to, ar ne), kazka keisti, judeti i prieki, ieskoti iseities, prasmes, laimes...Deja budami laimingi zmones negalvoja..galbut del savo prigimties...
O siaip tai zmones kurie gal kiek jautriau reaguoja i tam tikrus dalykus, ir kurie nemegsta pavirsutiniskumo. Dauguma ju protingi ir apsiskaite zmones, zinoma, jei nesupainiojot gotu su tais zmonem, kuriem tai yra tik stilius...deja mes nuo tokiu neapsaugoti...

Anonimiškas rašė...

Žmogus per skausmą, per kančią, siekdamas katarsio, daugiau pažįsta, plačiau ir giliau pamato. - J. Marcinkevičius.
beje ir menas yra neatsiejamas nuo kancios. ir is viso, noriu pacituoti dar ir O.Wilde, kad iš kančios tveriami pasauliai - ir nei vaikas, nei žvaigždė nėra gimę be skausmo.

Linas rašė...

Taip, kancia nebutinai blogai baigiasi, bet ieskoti specialiai kancios, cia ju kita kalba