antradienis, vasario 01, 2005

Netikėjimas ne-tikėjimas

Žmonės dažnai maišo pažiūras, įsitikinimus ir tikėjimą.
Bet pažiūros nėra tikėjimas, tai pažiūros, įsitikinimai, prietarai, nuomonės.
Žmonės įdeda daug darbo, kol kaip vaikai sudėlioja savo įsitikinimų piramides, kai kurie jas paveldi iš savo tėvų kartu su prietarais. Bet tai yra ne tikėjimas, o pažiūros.
O būna tokių keistuolių, kurie stoja į kunigų seminarijas, universitetus, partijas, užsidaro ašramuose ir metų metus gilinasi į savo netikėjimą. Daugelis savo pažiūroms pabrėžti net susikuria specialius rūbus, ceremonijas ar bent jau kokius nors skiriamuosius ženklus, kad kiti matytų jų įsitikinimus.
Žodžiu, daugelis apsikabinėja įsitikinimais kaip II pasaulinio karo veteranai medaliais per paradą (beje, mačiau, kaip tie medaliai, kai veteranas įklimpsta, jį ir nuskandina, o kaip žmogus vargo, kol juos užsitarnavo).
Kadangi ilgainiui žmonės tapatinasi su savo pažiūromis, jomis didžiuojasi, todėl ir klausimą ”Koks tavo tikėjimas?”, reiktų keisti”Koks tavo netikėjimas?”.Atsakymai turėtų skambėti taip:

“O - mano netikėjimas labai senas – jau 2000 metų”.

"Mano netikėjimas yra netikėjimas ir aš netikiu niekuo"

“O mano netikėjimui jau 4000 metų ir jis kilęs iš Indijos, kur kvėpavimas atveria dievus”

“Mano netikėjimas jaunas ir veržlus, bet garbingas”

“Man netikėjimą perdavė tėvai ir liepė toliau jį laikyti”

"Mano netikėjimas yra mano asmeninis reikalas ir aš netikiu vienas pats. Mano netikejimas - mano ir Dievo reikalas".


Atsakymą, kas yra tikėjimas, kad nereikėtų vargti kur nors oloje, aiškiausiai pasako Jėzus:”Jei gali tikėti, viskas įmanoma tikinčiam”.
Kas viskas?
Viskas įmanoma.
Viskas, ko tik reikia gyvenimui - nereikia metų metus kalti savo įsitikinimų medalių.
Štai kuo skiriasi tikėjimas.

8 komentarai:

ugne rašė...

a, visai sutinku del paziuru ir tikejimo.

Linas rašė...

Valio - vienas pritariantis balsas.

Kristina rašė...

"Viskas imanoma.." Labai faini ir nuraminantys zodziai. Bet tu jau zinai, kaip man sunku laipioti per savo netikejima... kazkaip koja per zemai pakeliu ir neperlipu:) Bet as treniruojuosi:) Turiu visai nebloga treneri - Kristu ir jo padejeja - Lina:) Cia nekreipk demesio i mano sypsena, as labai rimtai.

Linas rašė...

Net apaštalai prašė "sustiprink mūsų tikėjimą", natūralu, kad mes negalime visko ir iš karto turėti, bet esam vienodai svarbūs Dievui ir vienodai mylimi. O aš tai net mylimesnis;)

R. A. rašė...

O ar tu kartais mesusimąstai, kad taip griežtai viską atmesdamas pats rizikuoji tapti dar vieno - liniško netikėjimo skelbėjas?

Linas rašė...

Joakimai, visada darau tą patį -einu atmetimo keliu, kol nebelieka ko atmesti. Kas lieka po visų "operacijų", tas ir būna tikra. Dar niekada taip eidamas nepaklydau. Tikiuosi ir toliau pasiseks.

Anonimiškas rašė...

as nepersakiciau cia visko bet galiu pasakyti tawo tikslas kritiskaas tiksliau tariant neigi tam akd paneigtum=]. Ir tavo tikslas kitiems ivaryti dvejones sekla i galva. NA as atkirsiu lb paprastai, paziurek i zmogaus darbus ir viskas bus aisku, tad cia as noriu pasakyti kad apie liudytojus tik meslu apipylei ir jokios tiesos nebuvo tawo zodziuose=]. pirma Liudytojai neskelbe apie 1914m pasaulio pabaiga - jie sake kad tais metais kai Jezus i sosta atsises setonas bus numestas i zeme ir tada prasides sunkus laikai. Tad kas atsitiko 1914m? pirmas pasaulinis karas ir po to seke visos kitos problemos kurios ispranasautos biblijoje ir kurias pasake jezus. tad aks neaisku? tu tik neigi betnieko nepagrindi ta neigima. Na tawo paneigimas toks wot cia pasaka cia netiesa farsas - bet tu irodyk

Linas rašė...

paskutine data buvo 1974 m. Deja, vel neissipilde.
Zinai, aks mane stebina? kad zmones vis tiek lieka istikimi organizacijai ir vis tiek ja teisina. Jei pranasas paskelbia melaginga pranasyste, jis joks pranasas - melagis.