antradienis, vasario 22, 2005

Kur krikščionybė šiandien auga greičiausiai?

Laikraštis "Ganytojas" pateikė labai įdomią medžiagą.
Krikščionybė plinta visame pasaulyje! Saujelė išsigandusių sekėjų, Sekminių dieną besislėpusių Jeruzalėje, išaugo į daugiau nei 2 milijardų žmonių bažnyčią. Krikščionių šiandien yra kiekvienoje šalyje, tarp tūkstančių etninių grupių, kalbančių tūkstančiais kalbų.
Visų nuostabai, krikščionybė greitai plinta tose vietose, kurios prieš keletą dešimtmečių buvo laikomos nepasiekiamomis. Šiandien bažnyčių kūrimo judėjimas sparčiai juda Afrikoje ir Azijoje. Šimtai naujų bažnyčių pastatomos per kelis mėnesius, neprireikia net metų.

NEPALAS

Ši maža Himalajų karalystė, glūdinti Tibeto kalnuose tarp Kinijos ir Indijos, yra ryškus krikščionybės žiburys. Bažnyčia čia auga greičiau, nei bet kurioje kitoje tautoje. 1960 metais misiologas Patrick Johnstone savo ataskaitoje užfiksavo tik 25 tikinčiuosius. Šiandieną šis skaičius siekia beveik vieną milijoną.

Paskutiniaisiais metais Nepalo krikščionims teko patirti šiurkštų elgesį ir izoliaciją. Daug tikinčiųjų už savo tikėjimą sumokėjo didžiausią kainą. Nepalui labai tinka senas posakis: „Kankinių kraujas yra bažnyčios sėkla“. Misionierius Nate Wilson, jau 20 metų tarnaujantis tibetiečiams, 2001 metais įspėjo naujus tarnautojus, jog „žuvusių Tibeto [misijos] darbininkų skaičius yra didesnis už Tibeto krikščionių skaičių“. Tokią pačią drąsą galime aptikti ir Nepale. Tačiau dėl jų aukų užaugo didelis vaisius. Nors Nepalas yra laikomas pasaulio induizmo karalyste ir induizmas vis dar yra valstybinė religija, politiniai neramumai 1990 metais sukėlė reformų bangą, ir galiausiai baigėsi dideli religiniai persekiojimai. Šiuo atvirumo laiku, krikščionybė pradėjo sparčiai plisti. Šiandien Nepale yra beveik 900 000 tikinčiųjų ir visoje šalyje kuriasi bažnyčios.

Induizmo išpažinėjai vis dar sudaro 72 procentus šalies gyventojų. Budistai tvirtina, jog jų yra 9 procentai, o musulmonai sudaro 4 procentus. Nors krikščionys yra ketvirti ir sudaro 3 procentus visų gyventojų, krikščionybė čia plinta dvigubai greičiau nei kiti tikėjimai.

Šiandien daugiau nei pusė visų krikščionių priklauso kongregacinėms (nepriklausomoms) grupėms, o charizmatų skaičius siekia apie 650 000. Planuojama, jog per ateinančius 25 metus bendras krikščionių skaičius Nepale padvigubės ir perkops 2 milijonus.

Visą tekstą skaitykite
http://www.btz.lt/Ganytojas/196/pasaulis/index.htm

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Nepalas isties ispudingas

Anonimiškas rašė...

Keista, kad šis žmonių tamsumas vis dar plinta/egzistuoja...