penktadienis, sausio 07, 2005

Šiek tiek apie fenomenus

Žmogaus gyvenime būna įvairių tarpsnių. Man šiuo metu toks, kad visur susiduriu su vienu fenomenu, kurį galvojau esant tik Vakarų Europoje ir JAV. Bet pasirodo, jis jau giliai ileidęs šaknis ir Lietuvoje.
Aš kalbu apie toleranciją. Agresyviąją toleranciją.
Tai išties fenomesnas - jau pats žodis "Tolerancija" reiškia pakantumą, ypač pakantumą įvairioms nomonėms, ką turėtų užtikrinti demokratija. Tačiau labai įdomu, kad tolerancija virto tuo baubu, kuris nori užčiaupti burną kitaip manantiems. Nors turėtų būti visiškai atvirkščiai.
Geriausias pavyzdys - italų politikas, kuris ES viršūnėse viešai pasakė, kad vaikai turėtų gimti šeimoje, o šeimą gali sudaryti tik vyras ir moteris.
Atrodytų, visiškai suprantamas požiūris, visiškai normalus pasakymas, niekam nieko neprikišantis, nieko neverčiantis kaip nors neįprastai elgtis, neskatinantis su kuo nors kovoti ar ką nors ignoruoti. Tiesiog nuomonė.
O dabar pažiūrėkim, kas vyko po to - italų politiką privertė nedalyvauti vyriausybėje. Kodėl? Todėl, kad pasakė, kad jis netolerantiškas seksualinėms mažumoms ir vaikus gimdančioms vienišoms motinoms. Ir tai pasakė žmonės, kurie kovoja už TOLERANCIJĄ. Tai jau ne tolerancija, bet tolerancijos diktatūra.
Va čia tai bent. Tai ką reiškia šis terminas iš viso - leisti turėti tik tokią nuomonę, kurią turi dauguma? Labai jau primena SSSR laikus, kai galėjai turėti nuomonę. Netgi galėjai ją išsakyti, tačiau tik tokią, kokios nori komunistų partija.
Taigi, tokie mano pastebėjimai - agresyvioji tolerancija jau gyva ir Lietuvoje. Neduokdie turėti kokią nors kitokį požiūrį, negu priimtas. Visuomenė tampa panaši į Anderseno pasakos "Nauji karaliaus drabužiai" veikėjus. Pasakoje, tiesa, atsirado vaikas, kuris pasakė, ką jis mato. Kadangi jis buvo tik vaikas, jam nieko nebuvo, bet jeigu jo vietoje būtų atsidūręs suaugęs, garantuoju čia pat jį būtų uždubasinusi karaliaus palyda.
O man smagu - kai matau, kad blogai, taip ir sakau, kai matau, kad ne kultūra, o chaltūra, irgi taip sakau (neraginu visko ir aklai kritikuot, o tiesiog pasakyt savo nuomonę). Juk Jėzus sakė: "Sugyvenkite taikiai, bet turėkite savyje druskos" ir "Ko verta druska, jei ji netenka sūrumo? Belieka ją tik išbarstyti"
Galit ir jūs pabandyt, bet perspėju iš anksto - tai pavojinga. Nors kas sakė, kad būti savim yra lengva?

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

esu girdėjusi sakant, kad "tolerancija visų pirma yra netolerantiškų toliaravimas". manau tuo viskas ir pasakyta. negali tolerantišku vadintis tas, kuris kažko netoleruoja.

kas dėl vienišų motinų ir homoseksualų - juos reikia šaudyt. o jų atstovus norinčius gimdyt/turėt vaikų - nukankint.

Anonimiškas rašė...

pamiršau pasirašyt.

// Merė Raili

Anonimiškas rašė...

mere, kaip tau su galva?

pumba

Anonimiškas rašė...

Tavo problema deja yra tai, kad tu tik bloga ir bandai pamatyti :-) Nemačiau nė vieno tavo įrašo, kad pastebėtum, ką gero. (Na OK 90% apie ką nors blogo)

(Dar pasiūlyk nusiimti rožinius akinius:))

Linas rašė...

Ačiū kad rūpinatės mano siela. Tačiau esu pribaigtas nihilistas ir tiek.
Iki šviesiosios pusės visada pritrūksta laiko, bet prieisim, tamsioji pusė liudija, kad yra ir šviesioji.

Anonimiškas rašė...

mano galva veikia nepriekaištingai

// Merė Raili