ketvirtadienis, gruodžio 23, 2004

Apologetika: jei susidūrėte su Jahovos liudytoju

Rašysiu straipsnių ciklą tiems, kurie susiduria ar kalbasi su Jahovos liudytojais. Beje, manau, anksčiau ar vėliau su jais susidursite, nes jie planingai vaikšto iš buto į butą iš namo į namą ir skelbia savo “Ypatingąją evangeliją”.
Ką reikėtų žinoti:
1. Jie kalbasi su jumis ne dėl to, kad yra jumis susirūpinę, bet tam, kad platintų savo organizacijos mokymą.
2. Jie stengiasi įtikinti, kokia nuostabi yra Jahovos liudytojų organizacija ir kaip nepagrįstai puolama.
3. Ragins studijuoti Biblija, patikrinti, ar teisingai jie rašo – iš tikro tai ne Biblijos, o jų žurnalų “Sargybos bokštas” ir “Atsibuskite” nagrinėjimas, kur veikia savi logikos dėsniai.
4. Netikėkite jų pažadais, jei jie ragins kartu studijuoti Bibliją. Jie studijuos su jumis tik tol, kol studijuosite jų literatūrą. Jūsų požiūrio jie nevertins rimtai ir nesistengs atsakyti į jūsų klausimus.
5. Reikia atidžiai stebėti, kai cituojama Biblija. Jahovos liudytojų raštuose daugybė vietų, kurios cituojamos iš jų versto Biblijos leidimo, kuris iškraipo visas esmines Kristaus dieviškumą liečiančias vietas ir t.t.
6. Taip pat jie labai mėgsta manipuliacijas vertimais, nusistatykite, kad skaitysite pagal vieną vertimą, pav. Kavaliausko, Rubšio, arba Burbulio.
7. Jei jau ėmėtės skaityti jų žurnalus, netingėkite atsiversti Biblijos nuorodų, ir pamatysite, kad jos dažnai būna nei į tvorą, nei į mietą, jas aiškindami patys JL pasiklysta. Būtinai pažiūrėkite, apie ką kalbama kontekste.
Pradžiai užteks.Vėliau pateiksiu pavyzdžių iš to, ką jie sako apie įvairius teologinius dalykus. Beje, tie dalykai yra JL privalomi, taigi tiks bet kuriuo atveju, nes JL neturi asmeninės nuomonės - tik organizacijos.

4 komentarai:

nemanau rašė...

Esu studijavęs su JL Bibliją.Kol kas neradau ,kad JL platinami leidiniai prasilenktu su Biblija.Taip gal būt ne visi JL gali atsakyti iš karto į visus tikėjimo klausimus,bet manau tai priklauso nuo žmogaus.Aš sutikau tokį žmogų kuris tikrai stengiasi atsakyti į mano rūpimus klausimus.Kas liečia Biblijos vertimus tai aš pasitikrinu su sinodiniu vertimu ,kuris yra pirmesnis nei graikiški raštai. http://www.codex-sinaiticus.net/en/codex/.. Tikrai iki šiol neradau jokio kažkokio aiškaus prasilenkimo su Biblija.

Linas rašė...

Na, aš ir netvirtinau, kad jie žmonės nenuoširdūs, negeri, klastingi ir t.t. Žmonės kaip žmonės. Pirmas nurodymas - žiūrėti jų citatas straipsniuose, nes jos arba būna išimtos iš konteksto arba netikslios ir t.t.
jei nematote, tai siūlau pirmiau perskaityti Bibliją, bent NT o jau tada studijuoti JL raštus, tikrai pajusite skirtumą. Tiesa, straipsniuose apie sveikata, vaikus, viskas ten gerai, bet yra doktrininiai straipsniai, kuriuos labai atidžiai reikia skaityti.
Neperskaičius bent vienos Evangelijos, negalėsite susigaudyti, nes Biblijoj galima rasti citatų kurios patvirtina vieną arba kitą teoriją, tiesiog selekciškai išrinkti, o kitas ignoruoti, ką JL organizacija ir daro.

Susipažinęs rašė...

Tas ir yra ,kad iki to laiko kai pradėjau studijuoti su JL esu perskaitęs Bibliją ,visą Bibliją gal kokius tris kartus aišku su ilgesniais ar trumpesniais tarpais.Man kaip tik studijavimas su JL atskleidė sąsaja tarp Biblijos vietų ,laidžia sujungti atskiras Biblijos vietas ir susisteminti.Dėl Biblijos eilučių ignoravimo iki šiol nesusidūriau ir nieko negaliu pasakyt.Manau čia nėra apologetikos forumas ,kad būtu galima nagrinėti Bibliją.

Linas rašė...

jei nebijote, parasykite man ing pacta, linas.ciapas@gmail.com