trečiadienis, rugsėjo 14, 2005

Vaikai ir karvės žindenės

Praeitą savaitę Vyriausybė nepritarė siūlymui nuo 50 iki 93,75 lito per mėnesį padidinti vaikams iš daugiavaikių šeimų mokamas išmokas. Tokį pasiūlymą buvo užregistravusi Seimo Liberalų demokratų frakcijos narė Aldona Balsienė.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, Vyriausybė dabar turi kitų prioritetų - pasirūpinti, kad iki 2009 metų 50 litų dydžio mėnesio išmokos būtų mokamos visiems šalies vaikams, kurių šiuo metu yra apie 800 tūkstančių.
Tiesa, buvo pažymėta, kad kita atsisakymo didinti išmokas vaikams iš daugiavaikių šeimų priežastis - didelis papildomų valstybės biudžeto lėšų poreikis.
Užjaučiu valstybę ir Vyriausybę, kuriai nuolat trūksta lėšų, kad visokie daugiavaikiai kėsinasi į šventą biudžetą. Tačiau iš kitos pusės nesuprantu, kai Algirdas Brazauskas išdidžiai per spaudos konferenciją pareiškia, kad yra lėšų po 50 –100 litų padidinti pensijas. Neturiu nieko prieš pernsininkus, žinoma, kad jiems reikėtų didinti pensijas, bet kartu ir nesuprantu, kodėl valstybė labiausiai rūpinasi šia gyventojų grupe. Nors ko čia nesuprasti – vaikai negali balsuoti per rinkimus. Tuo labiau, kad vykdomosios valdžios atstovai pabrėžė, kad mažas pajamas gaunančios šeimos su vaikais turi teisę gauti ne tik išmokas vaikams, bet ir kitą socialinę paramą.
Suprantu, kad tai irgi parama šeimoms, kurios ryžosi auginti daugiau negu 1-2 vaikus. Tačiau kalba eina ne apie tai – valstybės prioritetas aiškiai nenukreiptas į tai, kad Lietuvoje būtų kuo daugiau vaikų, kad gaudami minimumą sutuoktiniai nebijotų, kad į pasaulį ateis dar viena gyvybė.Tuo pačiu skamba pavojaus varpai, kad tauta nyksta, o nieko pozityvaus nedaroma.Argi normalu, kad atėjęs į namus žmogus saldainius duoda ne vaikams, o pačiam seniausiam?
Paklausykit, kaip skamba Vyriausybės pasisakymas “pasirūpinti, kad iki 2009 metų 50 litų dydžio mėnesio išmokos būtų mokamos visiems šalies vaikams”.
Iš pirmo žvilgsnio skamba kilniai, o iš kitos pusės atrodo juokingai. Ūkininkai jau šiandien gauna išmokas už kiekvieną karvę žindenę, aviną, strutį, asilą ar bičių avilį. Norit pasakyti, jog mūsų vaikai mažiau verti negu karvės žindenės ar paršavedės? Tai skamba tikrai juokingai, bet ir graudžiai.
O padėtį galima pataisyti labai paprastai, jei jau lietuviai tokie buki, kad karvės yra svarbesnės už vaikus, tereikia vaikus vadinti prieaugliu. O prieaugliu, kaip žinia, reikia rūpintis;)

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

visiskai pritariu, ypac taiklus pastebejimas kad "vaikai per rinkimus nebalsuoja" :)
tik va kas baisu, kad daugiausiai vaiku prigimdo narkomanai ir alkoholikai, visas pasalpas prageriantys, o vaikai galiausiai eina elgetauti, vagiliauti, kol galiausiai papildo lietuvos kalejimus.. deja.

Linas rašė...

Taip yra tokia problema alkoholiku, bet tai nereiskia, kad vaikais nereikia rūpintis valstybei del to, kad GALI pragerti. Yra ir tu kurie GALI nepragerti;)

ugne rašė...

atrodo tiek nedaug, tie 40lt skirtumas, o valstybei vis tiek sunku... uztat galima arimo varzyboms kelis milijonus skirti..

Anonimiškas rašė...

Deja gaila,kad Vyriausybė dar labiau didina vaiku, is daugiavaikiu seimu,atskirtį.Lietuvos rupestingos šeimos, kurios pasiryžo daugiavaikystei, yra be galo gerbtinos. O jeigu mums, kaip visuomenes daleliai uzkliuvo tie alkoholiku vaikai, nebukime abejingi, praneskime Vaiku teisems, su seimomis dirbs institucijos. Asocialioms seimoms greiciau galetu taikyti soc. kortele ("saugikliai", kad nepragertu ir neprarukytu vaiku pinigu).

Linas rašė...

Taip, vaiku visada gaila.

Anonimiškas rašė...

kaip valstybes valdzia nesuvokia,kad jeigu kiekvienas zmogus,nesvarbu vaikas,pensininkas ar dar kazkas,gaus daugiau pinigu aisku kad daugiau ju isliais ir vidaus apyvarta padides ir nereikes jokiu mokesciu didinti,uzsikamsytu viso
deficitu skyles.