ketvirtadienis, rugsėjo 29, 2005

Malonė girdėti tiesą

"Gerai, apie jus, veidmainius, pranašavo Izaijas, kaip parašyta:
"Ši tauta šlovina mane lūpomis,
bet jos širdis toli nuo manęs".
Apleidę Dievo įsakymą, jūs ĮSIKIBĘ laikotės žmonių papročių. Ir Jis (Jėzus) pridūrė:"Puikiai jūs apeinate Dievo įsakymą, norėdami išsaugoti savo papročius"
Evangelija pagal Morkų 7,6-10

Šitie Jėzaus žodžiai turėtų būti kelrodis kai iškyla bet koks klausimas, kas svarbiau, ar tai kas rašoma Biblijoje, ar tai, kas įprasta. Nereikia būti ypač skvarbaus proto, kad stebėdamas Lietuvą galėtum pasakyti - šie Jėzaus žodžiai - apie mus.
Lietuvoje tradicija yra keliama ant pačios aukščiausios pakopos kaip nepamainoma vertybė, tuo tarpu Jėzus iškelia vienintelę vertybę - Dievo žodį, Dievo įstatymą. Liūdniausia, kad netgi tie, kurie sakosi esą tikinčiaisiais ir tikėjimo saugotojais dėl tradicijos išsižada Dievo žodžio. Nemanau, kad reikėtų būti labai gailestingam ar bijoti įžeisti žmones, nes Jėzuskalbėjo tiesiai ir šviesiai: "Gerai, apie jus, veidmainius, pranašavo Izaijas, kaip parašyta:
"Ši tauta šlovina mane lūpomis,
bet jos širdis toli nuo manęs".
Apleidę Dievo įsakymą, jūs ĮSIKIBĘ laikotės žmonių papročių".
Pritarti blogiems papročiams nerekomenduojama, nes tada Jėzaus žodžiai krenta ir ant tų, kurie laikosi. Mane stebina daugelio žmonių įsikibimas į katalikiškus papročius(nors ir supranta, kad dauguma jų -visiški prietarai ir nukrypimai nuo Dievo žodžio), žmogiškus priesakus ir prietarus. Beje, manau, kad todėl Lietuvoje yra ir tiek daug veidmainystės ir netikrumo - Jėzus sakė, kad tokie žmonės, kuriems tradicija svarbiau už tiesą, savaime yra veidmainiai. Aš pritariu Jėzaus žodžiams, ir nematau juose smerkimo. Tai konstatavimas, kad žmonės neapgaudinėtų savęs ir neįsisuptų į tradicijų, švęsto vandens ir atlaidų skarmalus, kad suprastų, koks nuogas ir piktas iš prigimties yra.
Tai gera pradžia, kai supranti kas esi. O krikščionybė ir prasideda nuo to, kad supranti, koks esi beviltiškas veidmainis, manipuliatorius ir kiek esi padaręs blogo.
Ir dar daugiau - tai yra malonė - girdėti tiesą ir turėti galimybę ją priimti, o nesiteisinti ir nesiginčyti.
Bent jau aš esu dėkingas Dievui, kad savo laiku Jis manęs neguodė, o parodė, kas esu iš tikro.
O kas liečia Lietuvą (nesmerkiu del to), tai šiuo metu nelabai tikiu, kad kas pasikeistų - lietuviai labai panašūs į aprašytus žydus - jie nekenčia tiesos, ir tiesos jiems nereikia, jie manosi turį viską tradicijose, bažnyčių didybėje,kapuose ir kryžiuose. Jėzus sako:"Puikiai jūs apeinate Dievo įsakymą, norėdami išsaugoti savo papročius".
Deja, tai nėra pagyrimas.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Jo papročiai daliai žmonių -svarbiau už viską, net nesigilina, ar jie teisingi.

Amžina rašė...

heh..ir vel katalikai uzkliuvo.. :)) daznai pas tave tai pastebima :)

o del paprociu.. jie sugalvoti be galo seniai. nemanai kad zmones budavo labiau lengvatikiai?.. is to ir kile prietarai, kartais skambantys labai absurdiskai.. juk daznai koks zmogelis eidamas keliu susinervina juodai katei pasirodzius priesaky.

p.s. aciu

Linas rašė...

Jo, Amzina, butu geriau, kad niekas man neuzkliutu;)
Tiesiog manau, kad kas nors turi pasakyt, ka sakau as - gal kas isgirs. Visai nebijau Vatikano galybes. Tiesiog manau, kol katalikams svarbesnes tradicijos uz tai, kas pasakyta Biblijoj, vargu ar juos bus galima vadinti krikscionimis;)
Ziauru? Bet juk jie tiki tradicijom ir apeigom, o ne Dievu...
O be to, mokausi sakyti, ka galvoju is tikro, tam ir dienorastis;)