trečiadienis, gruodžio 30, 2009

Pranašiškas momentas




"Ketvirtos nakties sargybos metu Jėzus atėjo pas juos, žengdamas ežero paviršiumi.
Pamatę Jį einantį ežero paviršiumi, mokiniai nusigando ir iš baimės ėmė šaukti: “Tai šmėkla!”. Jėzus tuojau juos prakalbino: “Drąsos! Tai Aš. Nebijokite!”. Petras atsiliepė: “Viešpatie, jei čia Tu, liepk man ateiti pas Tave vandeniu”. Jis atsakė: “Ateik!” Petras, išlipęs iš valties, ėjo vandeniu, norėdamas ateiti pas Jėzų.
Bet, pamatęs vėjo smarkumą, jis išsigando ir, pradėjęs skęsti, sušuko: “Viešpatie, gelbėk mane!” Tuojau ištiesęs ranką, Jėzus sugriebė jį ir tarė: “Mažatiki, ko suabejojai?”

Mato 14 skyrius

Gerai žinoma vieta – tikėjimas vaikšto vandeniu, nenukreipk žvilgsnio, nesuabejok, Viešpats ateina į pagalbą. kai šaukiesi ir t.t. Daug pamokslų yra šia tema.
Tačiau aš norėčiau pakalbėt apie kitką – tai, ką matome Biblijoje ir skaitome yra tik vienas sluoksnis, kurį priimame grynai žmogiškai, proto pastangomis. Be Dievo pagalbos mes neįkabiname Biblijos gelmės, to neišmoksi jokioje seminarijoje ir mokykloje. Tai gali būti tik atidengta. Visas Dievo žodis yra pranašiškas. Jau kuris laikas prašau – parodyk man, Viešpatie, kas yra parašyta iš tikro. Ir pamatau daugiau, negu pats galėčiau sugalvoti ar išstudijuoti apsivertęs krūvomis knygų ir žodynų, kalusydamas paskaitų.
Šita Biblijos vieta yra absoliučiai pranašiška ir tokia daugialypė, kad sunku viską net suvesti į visumą. Įprasta galvoti, kad tai istorinis pasakojimas, Jėzus vaikščiodamas vandeniu nori pademonstruoti antgamtinę jėgą, tačiau niekada negirdėjau, kad kas sakytų, jog čia pranašystė gryniausiu pavidalu.
Prasmes galbūt susidėliosite patys, aš tik duosiu tam tikrus taškus, kad susidarytumėt vaizdą.
Pirma, vanduo, vandenys Biblijoje yra žmonių, tautų simbolis arba įvaizdis.
Antra, Jėzus per vandenį ateina pas savuosius į valtį, kas yra bažnyčios ir Izraelio tautos įvaizdis, Nojaus arkos atitikmuo.
Trečia, detaliai išpranašauta tolimesnė apaštalo Petro istorija, kaip jis pradėjęs “eiti per tautas” nusigąsta – Paulius jam paskui priekaištauja.
Ketvirta, papildomai Jėzaus ėjimas per vandenį pranašauja jo pasirodymą antrą kartą
Penkta, atėjimas pranašaujamas pačiu niūriausiu bažnyčiai metu – kai bus stiprus vėjas ir bus tamsu.
Va toks maždaug vaizdas. O jums žinia – Dievas nešališkas, prašykite ir bus atidengta. Kada mes galim eiti vandeniu? Tada kai girdim Jo žodį. Naivu manyti, kad užtenka skaityti Bibliją ir jau turi Dievo žodį ir gali juo vadovautis.Žodį girdime tik tada, kai Jis kalba. Dievas yra vis dar Biblijos Dievas, Žodis priklauso tik Jam. Mes neturime kitos išeities, jei norime vaikščioti vandeniu. Prašykime, kad mums leistų pažvelgti į Žodžio gelmę.

16 komentarų:

Linas rašė...

Tadai, dar sykį sakau, nekišk per kaminą Branmano,jis ne Kalėdų senelis, jei nori, kad į tave normaliai būtų žiūrima. Bet tau kaip matau niekas nerūpi be savęs paties. Biblija sako:"Kvailys tetrokšta parodyti, kas jo širdyje". Visi tokie "navarotai" bus trinami, nes tai nei nuomonė, nei reagavimas, nei noras pasidalinti kažkuo.

Anonimiškas rašė...
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.
mamka rašė...

Ponas Lineli, aš kaip visada ne į temą, bet...
Na matau tavo fizionomiją skyriuje "rankinės", tai ir kreipiuosi į tave, nesirašo man ten komentarai ir viskas.
Skambinti tai moteriai nenoriu, bet gal ji kainas galėtų bent maždaug parašyti? Ji sparčiai tobulėja. O ta su kailiu raudona rankinė man labai graži ir aš nežinau, kiek maždaug tokia kainuotų. Tai ką man daryt? :0)

Linas rašė...

Lankykites ten kur druskos yra, kam tusčiai gaisti laiką?

Mamka, parasysiu rytoj:)

Linas rašė...

Beje, Tadai, tavo žmona logiškai masto ir turi aštrų liežuvį, bet sugebėjimus tegu panaudoja kūrimui:)

Unknown rašė...

Taip dar tikrai man nebuvo apreikšta ši Biblijos vietelė :) aš visad buvau įsitikinęs, kad šioje vietoje vanduo - nuodėmė, Petro suklupimas, suabejojimas ir skendimas - žmogaus silpnybė tikėjime bei polinkis į nuodėmę. Ačiū, Linai, už dalinimąsi mintimis, tai truputį praplėtė mano akiratį :) liuks straipsnis :)

Šauklys rašė...
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.
Linas rašė...

Tadai, baik. Kai kelis kartus prašai ir vis tiek žmogus nedaro, tai tiesiog išsiauklėjimo trūkumas. Aš aiškiai pasakiau - jokiu mirusio pranašo pamokslų ir asmenybes kulto čia nebus. Tam yra kitos vietos.

Olgerdas rašė...

Sakau,su Naujais ar ka....... :) Siemet buvo kaip buvo...Gal Dievas duos kitamet bus maziau pestyniu:).

ramaske rašė...

Visus - su ateinanciais!Dar vienais metais liko maziau laukti Viespaties:)Taigi,linkiu,kad su prabeganciais stipretu Jo lukestis,o su artejanciais musu viltis.
Su meile ir pagarba,
jusu ramaske is Ispanijos

Linas rašė...

ir Jums visiems gerų, ir nepamirškite vaikščioti vandeniu:)

Anonimiškas rašė...

Linai, tu skaitai knyga, kurios herojai mire - Biblija, tai gal nebeskaityk? :)
Rasai apie Petra, skaitai apie ji. jis gi pries 2tukst.m mire.

Šauklys rašė...

o tiesu tai atsiprasau, jeigu ka supykdziau su rasymais, nuosirdziai norejau pasidalinti savo perlais, nenumaciau, kad mintys is Biblijos jus gali taip izeisti, taigi atleiskite ir geros jums kloties.

Linas rašė...

Skaitau autoriaus, kuris vis dar gyvas, žodžius, o raštininkai mirė
Sėkmingų visiems metų

Zita rašė...

Su Naujais :)))

Olgerdas rašė...

Su :).Galvos niekam neskauda po vakarykscio?:)Juokauju.