trečiadienis, kovo 22, 2006

Moterų klausimu

“Pavedu jums mūsų sesę Febę, kuri yra Kenchrėjos bažnyčios tarnautoja; priimkite ją Viešpatyje, kaip pridera šventiesiems, ir padėkite jai, prireikus jūsų paramos, nes ir ji yra padėjusi daug kam ir man pačiam. Sveikinkite Priscilę ir Akvilą, mano bendradarbius Kristuje Jėzuje,kurie guldė galvas, gelbėdami mano gyvybę.
Romiečiams 16;1-4

Šita ištrauką prisiminiau, perskaitęs, kad Vatikanas ruošiasi ”apmąstyti” moterų klausimą. Biblija sako – “dėl nepažinimo, žūsta tauta”, tai puikiausiai atitinka šitą situaciją.
Jei Katalikų bažnyčia rimtai vertintų Dievo žodį, tai užuot “apmąstę” seniai turėtų atgailauti, kad tiek amžių moterys buvo nustumiamos nuo tarnavimo Dievui ir laikomos antrarūšiais sutvėrimais. Būtent dėl katalikybės fintų moterys ir šiandien turi supratimą, kad krikščionybė yra nusiteikusi prieš moterį, vadina ją vos ne nešvaria ir nuodėminga. Tačiau taip niekada nebuvo Dievo bažnyčioje, kol 4 amžiuje nesusikūrė Katalikų bažnyčia.
Čia “mąstyti” nieko nebereikia, nes Biblija seniai į šitą klausimą atsakė – Paulius šioje ištraukoje mini dvi moteris “Febę, kuri yra Kenchrėjos bažnyčios tarnautoja” ir Priscilę.
Febė tiesiai minima kaip tarnautoja, o Priscilė paminima anksčiau už Akvilą, vyrą, kas Rytų tradicijoje negalimas dalykas iš viso, o tai rodo, kad ir ji yra tarnautoja visų pirma, o tik paskui žmona.
Manau, šitų dviejų pavyzdžių užtenka, kad paskyti – Dievas niekada nebuvo numatęs, kad jam tarnaus tik vyrai, tai vienos sistemos išmislas.
Tuo labiau, kad Biblija sako:”Jėzuje Kristuje nėra vyro, nėra moters”. Visi krikščionys, nepriklausomai nuo tautybės, padėties ir lyties, yra lygūs ir Dievo darbe turi lygias galimybes – toks buvo Dievo sprendimas nuo pat pradžių. O kas su juo nesutinka, tegu “apmąsto” savo klystkelius toliau. Liaudis sako ”Kreivo ir grabas neištiesins”. Nemanau, kad Vatikanas kada leis moterims tarnauti taip, kaip vyrams – kaip buvo totalitarine sistema, taip ir liks. Tiesa, galbūt toliau bus leidžiamos knygos, kaip palaiminta moterims šluoti bažnyčią, kaip poterius gera kalbėti ir būti nematoma – ir tai vadins tarnavimu Dievui.
Žinoma, čia ir pačių moterų sprendimas, jei joms to užtenka, kodėlgi ne?

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Kokios cia dar tarnystes bobiskos? Bobu vieta prie puodu ir vaiku :0) Ir dar jos pareiga vyra popinti, kad jis eitu i savo tiksla per gyvenima tiesiausiu keliu... :0) Nes ziurek, tik sast, ir nusoka nuo to teisingo kelio i kaire :0))))
O be to, jei leistu moterims kunigauti, tai joms gi irgi celibato reiketu laikytis, eik tu sau, tegul jau geriau tie vyrai moko apie gyvenima, Dieva ir visus protingus dalykus... :0) O moterys geriau i ausi pasnibzdes, ka reikia sakyti :0)

Linas rašė...

Tai kad celibatas irgi toks pat ismislas, tik 12 amziuj ivestas. Nieko, sugrius viena dienaNesu isitikines, kad vyrai apie gyvenima ismano geriau:)

Anonimiškas rašė...

Taigi koks tu vyras, kad nezinai :0) Vyrai apie viska geriau ismano, negu moterys :0) Del to kai kada, kai kurie is ju man netgi patinka, turiu prisipazinti... :0)

Linas rašė...

Persiprasau, nekoks vyras tikrai, nelabai teismanau, moterys aiskiau mato:)