pirmadienis, kovo 06, 2006

Indija: įtaką prarandantys nacionalistai induizmą priimti verčia net lavonus

Indijoje tesiasi krikščionių puldinėjimas, ypač tuo pasižymi viena politinė induistų partija BJP (Bharatiya Janata Party) – ši partija, nors ir neteko valdančiosios padėties, niekaip negali susitaikyti su pralaimėjimu ir politinės valdžios netekimu. Pralaimėjimų priežastimi induistai laiko ir krikščionių “priešišką” veiklą, todėl dažnai imsi persekiojimo. Tačiau nepaisant sunkių sąlygų krikščionys sėkmingai dalinasi Evangelija.

Neliečiamieji pasitraukia iš induizmo

Nensi Riks „Imagine India“ organizacijos, kurią įkūrė “Cherry Hills” bažnyčia iš Denverio, lyderė sako: „3 000 metų Indijoje vyravo kastų sistema. Iš pradžių tai buvo sistema, skirta užtikrinti socialinę tvarką visuomenėje ir buvo grindžiama, kuo užsiima kiekvienas žmogus konkrečiai.Taigi, jei esate mokytojas – esate mokytojų kastos dalis. Egzistuoja 4 pagrindinės kastos, kurios sukurtos dievybės Višnu kūno pagrindu. Višnu galva – tai “mąstytojai, išminčiai” ir t.t. Tuo tarpu dalitai, arba, kaip įpratę vadinti šitos kastos žmones vakariečiai “neliečiamieji”, net nelaikomi Višnu kūno dalimi. Pagal induizmo kastinę sistemą, dalitai yra patys niekingiausi tarp žmonių. Tokiais jie gimė dėl akstesniame gyvenime padarytų nusikaltimų. Su jais aukštesnių kastų indusam draudžiama bendrauti. Dalitai laikomi nešvariais ir nevertais užuojautos, kadangi tokia jų socialinė būsena yra teisinga bausmė už ankstesnio, prieš reainkarnaciją, gyvenimo metu įvykdytas niekšybes. Krikščionių artimo meilės įsakymas ir pagalba šios kastos žmonėms nepatinka iduistų fanatikams, tad bendravimą su žemiausios kastos žmonėmis, redakalieji induistai laiko kėsinimusi į jų kastinę sistemą. Dalitų yra apie 300 milijonų.
Taigi trečdalis Indijos gyventojų yra neliečiamieji, kurie dirba tik pačius nešvariausius darbus, jie neturi teisės gauti išsilavinimą, neturi teisės pakeisti darbą, neturi teisės gauti medicininę pagalbą. Negali nueiti į induistų šventyklą, negali vesti to, ką norėtų. Todėl jie vadina save dalitais ”engiamaisiais”. Dalitai buvo žudomi ištisus šimtmečius, net ir dabar , kaip 1999 metais pranešė Indijos laikraštis “Indian Daily Star”, 60 procentų dalitų neturi savo žemės, 40 000 yra tiesiog vergai. Nuo Indijos nepriklausomybės paskelbimo vien per dešimtmetį net 1 000 000 dalitų buvo nužudyta (tai 25 kartus daugiau, negu karių, žuvusių kovose), 3 000 000 moterų ir merginų pagrobta ir išprievartauta – kai kurios teisėsaugininkų organizacijos elgesį su neliečiamaisiais vadina tiesiog genocidu, kurį vykdo žemvaldžiai, turintys savo armijas.
Taigi visai nenuostabu, kad dalitai dėl savo padėties pirmiausiai apkaltino induizmą ir kastų sistemą. Jau ankščiau jie perspėjo šalies valdžią, kad jeigu padėtis nesikeis, jie pereis į budizmą. 2002 metais dalitų lyderis Ram Radžas organizavo dalitų suvažiavimą, kurį valdžia bandė blokuoti, nepraleisdama ištisų traukinių su dolitais į sostinę.Bet vis dėlto šimtai tūkstančių jų suvažiavo. Ram Radžas ceremonijoje nusiskuto barzdą, pareitė savo vardą Ram į budistinį Uditas. Tokiu būdu labai daug dalitų perėjo į budizmą. Tačiau budizmas nesugebėjo atsakyti į dvasinius žmonių poreikius, tad dalitai masiškai ėmė ieškoti, kas jiems papasakotų apie Kristų, o ištisi kaimai net negirdėję Evangelijos ėmė skelbti, kad jie - krikščionys.

Radikalūs induistai ėmėsi grąžinti „krikščionis namo”

Nebežinodami, kaip pasipriešinti plintančiai krikščionybei, radikalūs induistai „ėmėsi globoti” 400 000 genčių žmonių, kad tie vėl sugrįžtų į induizmą: plauna jiems kojas, dalina maistą ir rūbus ir net žada kai kuriems suteikti galimybę pasiekti išsilavinimą. Mat radikalai yra įsitikinę, kad būtent taip, dalindami labdarą ir duodami pinigų, daugumą buvusių induistų suviliojo krikščionys.
Tačiau Indijoje ir toliau plinta Evangelijos žinia, suteikdama viltį gyventi naujai kiekvienam iki šiol kastų sistemos padalintos visuomenės žmogui, o „grįžti namo” toli gražu neskuba net ir labai radikalų globojami žmonės. Kai nieko nepavyksta pasiekti geruoju, fundamentalistai griebiasi jėgos. Štai šių metų spalio mėnesį - Indijos Orisos valstijoje, garsėjančioje savo religine netolerancija, 300 indų krikščionių buvo priversti specialioje ceremonijoje vėl priimti induizmą. Po ceremonijos “naujieji induistai” gavo dovanų maisto produktų ir rūbų – apie tai pranešė “AsiaNews”. “Dėl grasinimų ir papirkinėjimo 336 krikščionys iš kelių genčių grįžo į induizmą” – sakė katalikų vyskupas Alfonsas Bulungas, kurio vyskupijoje tai ir atsitiko. Vyskupas tvirtino, kad žmonės į šią ceremoniją buvo suvežti jėga.

Fanatikai induizmą priimti verčia net lavonus

Religinė netolerancija pasiekė tokį lygį, kad kai kam Indijoje tiesiog užtemdė protą.
Negali nestebinti “Compass Direct” pranešimas, kuriame pasakojama, kad Indijos Orisos valstijos Gurundžio rajono Gudžarapio kaime valstiečiai atkasė mirusio krikščionio kūną ir specialioje ceremonijoje jį vėl “grąžino” į induizmą.
Kaip tvirtina “Hindustan Times”, Pasaulinė induistų taryba skatino kaimo gyventojus nesutikti, kad induistų kremavimo vietoje būtų palaidotas 35 metų miręs krikščionis Balas Tulasigis. Kai vis dėlto laidotuvės įvyko, supykę induisai privertė velionio šeimą iškasti mirusiojo palaikus, nors jau buvo praėjusios 8 dienos.
Kūną specialioje ceremonijoje, kurioje privetė dalyvauti mirusiojo žmoną, tėvus ir brolį, vėl “grąžino į induizmą”. Vėliau kūną vėl užkasė, tik jau pagal induizmo tradicijas.
Tokias ceremonijas ekstremistai rengia tam, kad sustabdytų induistų perėjimą į krikščionybę.
Dar vienas panašus įvykis buvo užfiksuotas kiek anksčiau, tada giminaičiai induistai iškasė ir vėl “grąžino” į tikėjimą 75 metų mirusio krikščionio kūną.

Krikščionys veikia vieningai

Indijos krikščionių taryba, kurią sudaro tiek katalikai, tiek protestantai, kreipėsi į Indijos Ministrą pirmininką
Prašydami apriboti įstatymais fundamendalistų ir nacionalistų siautėjimą keletoje valstijų, kur valdo liūdnai pagarsėjusi BJP partija. Atvirame laiške Taryba sakė, kad tai daro neigiamą įtaką tiek socialiniam, tiek ir politiniam šalies gyvenimui .Krikščionių tarybos pirmininkas Saijanas K.Džordžas priminė , kad religinės mažumos nėra apsaugotos. Ir jei nebus imtasi ryžtingų veiksmų, situacija tik blogės . Saijanas K.Džordžas priminė visai neseniai įvykusius Indijoje išpuolius prieš krikščionis: Motinos Terezos seserų užpuolimą, krikščionių priverstinį perėjimą į islamą, ir daugybę ligoninių, bažnyčių ir mokyklų užpuolimą.

Stipriau už prievartą

Daktaras ?.?.????s iš organizacijos “Hope Givers International”, kuri dirba kartu su “Bible Pathway Ministries”, sako, kad “Hope Givers” bendradarbius ir studentus atakavo todėl, kad jie pamokslavo ir dalino Biblijas tiesiog Radžastano gatvėse:
"Grupė maždaug 40 –ies indusų mus užpuolė ir atėmė visa turėtas Biblijas ir traktatus, kuriuos vėliau viešai sudegino. Taip pat jie sumušė ir mūsų profesorių ir net studentes merginas.
Tačiau persekiojimai yra tik viena medalio pusė – Dievas atlieka didžiulį darbą. Žmonės išsigelbsti. 2005 metų vasario mėnesį mes planavome paruošti 4 000 misionierių ir pasiųsti juos tarnauti. Kiekvienas iš studentų gaus “Biblijos taką” specialų Biblijos leidimą, kuris jiems padės šioje, šalia Pakistano įsikūrusioje Indijos valstijoje.
Daktaras ?.?.????s mano, kad atikrikšioniška prievartos banga tęsiasi dėl to, kad BJP (Bharatiya Janata Party) partija prarado valdančiąją padėtį šalyje, tačiau tai nesustabdo ir nesustabdys krikščionių.
Nensi Riks, „Imagine India“ organizacijos lyderė, kuri, beje, yra keturių vaikų motina, tarnaujanti dalitams, sako, kad milijonai šių žmonių vis dar nori išgirsti apie Kristų ir priimti krikščionybę. Tad kviečia krikščionis palaikyti ją ir kitus misionierius šiame darbe. Ji drąsina krikščionis nesustoti skelbti Evangeliją visų pirmą tiems, kurie be Kristaus neturi jokios vilties ką nors pakeisti savo gyvenime, neliečiamiesiems:”Nepaisant to, kad dauguma dalitų tapo budistais, dauguma vis dėlto nori išgirsti apie krikščionybę. Per amžius garbindami 330 000 000 dievų jie ir budizme negavo atsakymų į dvasinius klausimus. Ištisų kaimų gyventojai pakyla ir vadina save krikščionimis, nors net negirdėjo apie Jėzų.
Kai kurie vakariečiai net neįsivaizduoja, kas šiuo metu vyksta Indijoje - apie 300 000 000 žmonių ieško, kaip pakeisti juos ignoruojančią religija, o trečdalis iš jų renkasi krikščionybę, tai reiškia apie 100 000 000 naujai įtikėjusių. Tai stulbinantys skaičiai – bet šie žmonės net nemoka skaityti ir jiems reikia suteikti išsilavinimą, kad būtų galima įkurti stabilią bažnyčią”.


Straipsnyje panaudota MIG News,Mision Networks News, Pastor.ru, Compass Direct tinklalapių medžiaga

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Pirmiausia su pavasariu visus visus!
Truputi niekur nerasiau, neturejau laiko :0) Tai sakai, kariauna visur visi... gryna teisybe, man praeita savaite irgi buvo pareiksta, kad jei nesusiprasiu, mane "pastatys i vieta" kareiviai, gryze is Irako. Gali isivaizduot kvailesni grasinima? :0) Vaikai net susinervino, bet man tai juokinga, dievazi as turiu kazkam atrodyt pakankamai baisi ir nenuspejama, kad sitaip grasintu, ar ne? Bet manau, kad su "kariais is Irako" as susikalbeciau gerokai paprasciau negu su bobom, puolusiom i isterija :0)

Taigi dar karta su pavasariu ir visiems linkiu taikos :0) ir daug daug meiles, tokios, kaip mano :0), viskam...

Nuo tavo ranku - meile ir svelnumas.
Nuo vyturio pilku sparnu - ausra.

Daugiau turbut ir nebereikia nieko:
lyg pauksciai kuzdasi, lyg lapai snara,
lyg vandenys srovena netolies.

Tai jau turbut gyvenimas, mes sakom:
kakta nubega debesu seseliai,
lietus su asarom per veida teka.

Kokie vieni jie - tie, kurie nemyli!
nustebe viena syki pagalvojam.

Taip netiketai pradedam gyvent.
( J. Marcinkevicius)

Linas rašė...

O Mamka tu kai visada - su energija, eilem, taika ir meile:)
Eilerastis liuks, ale va neramina mane, jei jau tau Irako kareiviais grasina, tai gal tu jau i Talibano kareivi panasi daraisi:)?
Nu pavasaris matyt, viska islygins:)

Anonimiškas rašė...

Apskritai tai man ziauriai patinka militaristinio stiliaus drabuziai :0) Tada bent nieks nelenda i akis :0) Bet esu griezciausiai sau prizadejus nusipirkt bent koki nauja sijona, vistiek gal nors kelis kartus uzsidesiu :0)))))
O del grasinimu, tai zinai, kartais zmones, nesusitvarkantys su savo problemom, noretu jas permest kam nors kitam :0) As tai nematau jokiu problemu, bet kai zmones puola i isterija, jie negirdi, ka jiem sakau :0) O kai manes negirdi, tai lai mano apie mane ka nori, man dzin. Ko tik nesu apie save gyvenime prisiklausius :0) Pav. karta suzinojau, kad as, pasirodo, dirbu prostitute :0) Mat tuo metu gyvenau kitur, prie gatves, ten buvo patogus privaziavimas, o mano draugai taksavo, tai vis pakeliui uzsukdavo... Issikraustydama tik suzinojau, kad , pasirodo, "kai tik jos vyras i darba, tuoj vienas atvaziuoja taksas, pabuna 15 min. ir isvaziuoja, po to kitas- vel 15 min. ir taip beveik kasdien...Viskas aisku..." :0) Zmoniu fantazija beribe, taip ir dabar gavos, tik man nebutina savo teisybes irodinet, as ja zinau, mano draugai zino, o siap as i nieka nekreipiu demesio :0)

Linas rašė...

:)Nu tipine situacija, bet sutik, kad apkalbetojam atrode tikrooooviskai:)As tai nesu toks stiprus, kad nekreipciau demesio, tai stengiuosi neissisaukti Irako kareiviu:) Nusimuilinu:)

Žygeivis rašė...

Peržiūrėjau visą pateiktą medžiagą, bet neradau net užuominų apie kokį nors nacionalizmą Indijoje - tai yra reikalavimų įkurti nepriklausomas tautines valstybes dabartinės Indijos imperijos teritorijoje.

Tik kažkokie religiniai plepalai apie induistus ir jų kastas... :)

Ką tai turi bendro su nacionalizmu?

Pvz., kodėl tokiu atveju musulmonus bei katalikus nevadina "nacionalistais"?

Linas rašė...

Bendro turi tai, kad nacijai bandoma primesti viena religija, kaip tautinio indetiteto dalis, sakykim, lietuvis turi buti katalikas, o indas - induistu, kiti - išdavikai. O dėl vienybės ir tautos kovojama aršiai, tai ir yra nacionalizmas, sakykim, rusai maikutes išleido "provoslavija arba mirtis".