trečiadienis, gruodžio 28, 2005

Vienas klausimas

Šį klausimą man parodė Vilkaviškio vyskupijos interneto tinklalapyje. Aišku, iš vienos pusės jis juokingas, o iš kitos pusės parodo būklę katalikybės Lietuvoj, nes klausė ne koks beraštis, o mokantis naudoti internetu žmogus.
Klausimas:
"Mano kaimynė kasdien skaito Bibliją ir labai siūlo man. Aš esu praktikuojanti katalikė ir noriu paklausti: kas yra Biblija, kuo ji skiriasi nuo Šv. Rašto? Ar galima Bibliją skaityti katalikams? Kodėl?".

Kaip Jūs atsakytumėt į tokį klausimą?

15 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Nu jo is koto vercia klausimelis...

Amžina rašė...

o kas yra Sv.Rastas? :)))
Juokauju.
beto, mielas LINAI, parodo ne KATALIKYBES bukle, o zmogaus pazinimo bukle.
o kad tokiu yra, tai puiki proga varyt ant kataliku. malonu.

Linas rašė...

Oi Amzina, cia vadinasi ne varyt, o pasakyt.:)
O ko tu stebies, kiek kataliku namuos turi SV.Rasta?
Atsakysiu is tu kur 80 procentu save laiko katalikais gal 1 procentas ir turi, bet ir tai abejoju.A kas del to kaltas? Zmonės? Tikrai ne.

Amžina rašė...

na zinai.. turi daugiau nei 1 %, taciau PATS pasakei, "is tu 80% kurie save vadina.." kurie vadina..
o turedami daznai nezino kaip su juo elgtis.
o del tos moteriskes.. ji turbut nezino ka isvis reiskia buti "praktikuojancia katalike"... isvis nemegstu to zodzio "praktikuojanti"... nu absurdas. ARBA katalike, arba ne.. :)
Na tai problema, taciau ne tai, kad zmones nezino kas yra Biblija, o tai, kad jie nezino kas yra katalikai :)

Kristina rašė...

Jo... klausimelis kaip reikiant pargriauna... Na, ar tai parodo katalikybes bukle ar zmogaus pazinimo, gal nesigincysiu. Faktas tas, kad katalikybe, kaip viena krikscionisku atsaku, is tikruju atsigauna, nors ne visur Biblijai (Sv. Rastui:)) yra skiriamas tas demesys, kuris turetu. Galiu pasakyti, kad mano mociute Biblijos, ko gero, nera perskaciusi ne zodzio, nes jos paprasciausiai neturi ir pasitenkina skaitiniais per misias:/ Negali sakyti, kad taip yra visose kataiku baznyciose (absoliutinimu niekada nemegau), bet daugaelyje ju is tikruju Dievo Zodzio reiksme yra sumenkinama, netgi neskatinama Jo skaityti ir Ji pazinti. Taip ir atsiranda tokie klausimai. Siuo atveju yra ir katalikybes, kaip sistemos ir mokymo, problema (pvz., man vaikysteje sekm. mokykleleje Biblija ne tik, kad nebuvo parodyta, bet ir uzsiminta apie ja nebuvo... Viska skaitem is katekizmo...) ir zmogaus pazinimo problema (jis paprasciausia nezino, yra pilnas baimiu ir t.t.)
Zodziu... Gyvenkime meileje ir melskimes, kad Viespats apsviestu vaiksciojancius tamsoje ir klaidinanacius kitus;)

Linas rašė...

Nu Amzina tai uzjauciu, tu nepriimk visko asmeniskai, taciau jokia sistema man susizavejimo niekada nekele, nes paprastai jos gyvena poagal savo taisykles, o Dievas - tik priedas. Beje, Amzina turetum zinoti, kad Biblija iki 1974 buvo Vatikano draudziamu katalikams skaityti knygų sarase. Jei kunigas rasdavo pas katalika namuose Biblija, privaledavo ja paimti.
Ir cia ne varymas, o realus faktai, kurie parodo sitos sistemos tikraji veida. Todel dabar ir telieka stebetis, kai atsirada toks moteriskes klausimas.

Anonimiškas rašė...

Sveikinu visus su BOSO gimtadieniu. Geriau veliau negu niekad.

Anonimiškas rašė...

Žiūriu, toli gražu ne visi skiria katalikybę nuo katalikų. Aš irgi dažnai pasišaipau iš katalikybės kaip tradicijų ir dogmų rinkinio, labai nutolusio nuo Jėzaus mokymo, bet dar nesu pasmerkęs nė vieno kataliko, o jų knygose randu tikrai didelių dalykų. Žmogus visada viršija savo etiketę. Religingam žmogui sunku tai suprasti, bet katalikas tikrai daugiau už kataliką, protestantas - už protestantą, biurokratas - už biurokratą ir t.t. Painioti kataliką su katalikybe yra tas pats, kas painioti laiškininką su jo atneštu laišku.
Bet jeigu žmogus pats apribija save katalikybės šventoriumi, jam tikrai reikėtų labai atsargiai skaityti Šventąjį Raštą - daug kas šiamne Rašte ardo katalikybės pamatus. Beje, neturėtų šio Rašto labai rimtai skaityti ir užkietėję protestantai, nes Raštas daugeliu atvejų prieštarauja ir protestantų susikurtoms dogmoms.
Tiesą sakant, jie visi taip ir skaito - mintyse ištrindami tam tikras jo vietas arba apsimesdami,kad nesupranta.
Juokiasi puodas, kad katinas juodas.

Linas rašė...

Petrai, ir as taip manau, taciau kai kalbi apie protestantus, patikslink, kurias gi vietas jie "istrina"

Anonimiškas rašė...

Linai, tai būtų ilga kalba - į komentarą netilptų. Mano puslapyje aprašyta daugybė tokių vietų. Be to, nėra "protestantų apskritai" - kiekviena pakraipa ištrina vis kitą vietą. Štai Liuteris kartu su katalikų induligencijomis išmetė gerus darbus, Jokūno laišką net išvadindamas šiaudiniu. O kiti protestantai, girdėjau, už tai jį kritikuoja...
Pasakysiu atvirai - aš irgi ne visą Raštą suprantu ir įstengiu priimti vykdymui. Tikriausiai nėra tokio žmogaus, kurio galvoj tilptų begalybė. Tai natūralu, nes mūsų tokia prigimtis.
Nenormalūs dalykai prasideda tada, kai grupė žmonių savo ribotumą pasistengia primesti kitiems, t.y. sukuria religiją.

Linas rašė...

Zinau, Petrai, megsti kritika:) geras bruozas.
Bet ar pagalvojai kada, kad Dievas gali igalioti tam tikrus zmones nesti kazkoki apreiskima konkretu kitiems zmonems?
Kalbant apie protestantisku baznyciu daugybe as tegaliu pasakyti, kad matau visose juose tai, kad jos gavo tam tikra apreiskima, jo laikosi9baptistai akcentuoja kriksta, sekmininkai Dvasios dovanas, metodistai nuosekluma ir t.t.) Pagrindine beda as matyciau tame, kad zmones nenori priimti nauju apreiskimu, o lieka prie senu. taip atslenka nepastebimai religija.
Taciau ir situ protestantisku trukumu net negali lyginti su katalikybes sistema, kuri isvis gyvuoja nepriklausomai nei nuo Dievo, nei nuo zmoniu.

Linas rašė...

linas.ciapas@gmail.com - Petrai, jei uzsuksi, parasyk laiska, kai ka asmeniskai noreciau tau pasakyt.

Anonimiškas rašė...

Taip, Linai, suprantu, kad Dievas mums kažką pasako per kitus žmones. Ir ne būtinai per tuos, kurie tvitina turį apreiškimo dovaną. Būna atvirkščiai - žmones Dievo vardu dažnai daro didelius nusikaltimus.
Kaip atskirti apreiškimą nuo klastotės? Manau, tai nėra labai sudėtinga. Dievas neprieštarauja pats sau. Kaip ir Dievo sukurti gamtos dėsniai neprieštarauja vieni kitiems, taip ir Jo žodžiai nesikerta vienas su kitu. Jeigu Dievas prieš 2000 metų uždraudė priesaikas, tai ir šiandien nelieps prisiekti nei katalikų, nei protestantų bažnyčioj, jei liepė neteisti kitų, tai tikrai nepalaimins inkvizicijos, jei uždraudė magiškas apeigas, tai jų neleis nei katalikams, nei liuteronams, nei stačiatikiams, jei liepė melstis, užsidarius kambarėlyje, tai šis paliepimas galioja ir katalikšų ar skačiatikių supersektų, ir mažų sektikių nariams...
Taigi yra geras būdas atsilaikyti prieš nepaliaujamą klastočių srautą - stengtis pažinti Raštą ir jam paklusti.
Jeigu Linas ar kas kitas nori man parašyti asmeniškai, gali tai padaryti bet kada. Mano puslapyje yra mano adresas.

GeorginA rašė...

Tikra Meilė Rašybos Ratukas, Dr. Obodo. Burtai pritraukti meilę, Sustabdyti santuokos nutraukimo, Santuokos Burtai, Pareikšti prarastą meilę, Pinigus ir turtingus burtai, Apsaugos burtai, vaisingumo rašybos ..Kontaktinė Info
El. paštas: templeofanswer@hotmail.co.uk
Skambinkite,Viber ir whatsapp +2348155425481

GeorginA rašė...

Tikra Meilė Rašybos Ratukas, Dr. Obodo. Burtai pritraukti meilę, Sustabdyti santuokos nutraukimo, Santuokos Burtai, Pareikšti prarastą meilę, Pinigus ir turtingus burtai, Apsaugos burtai, vaisingumo rašybos ..Kontaktinė Info
El. paštas: templeofanswer@hotmail.co.uk
Skambinkite,Viber ir whatsapp +2348155425481