ketvirtadienis, gruodžio 01, 2005

"Emigrantas.com" praneša

Džiugios naujienos Lietuvoje - Kaunas beveik oficialiai paskelbtas miestu, kuriame nebėra nedarbo - nedirba tik tie, kurie nenori. Pavojaus varpais muša ir Klaipėda - miesto įmonėms trūksta per 800 žmonių. Emigracija jau ima reikštis ten, kur mažiausiai buvo laukiama - atrodė, kad šalis, nesugebanti aprūpinti darbu savo piliečių tik džiaugiasi, kad nereikai mokėti bedarbio pašalpų.
Vis dėlto atsisuko ir antras lazdos galas - nėra žmonių, negalima ir gamyba, nėra gamybos galimybių, nėra investuuuotojų, kurie norėtų čia įsikurti. Tai privertė gegužę Vyriausybė patvirtinti priemonių planą, kuris sumanytas pagerinti demografinę situaciją Lietuvoje.
Tačiau jokių konkrečių priemonių, kurios gali sustabdyti beatodairišką lietuvių emigraciją į užsienį, tame plane nenumatyta.
Skambiais šūkiais Nacionalinės demografinės politikos strategijos įgyvendinimo priemonėse 2005-2007 m. numatoma padidinti gimstamumą, atjauninti visuomenę ir stabdyti emigraciją, tarsi demografinę padėtį Lietuvoje būtų galima renovuoti už Europos Sąjungos pinigus tarsi kokią nugyventą kolūkio fermą.
Ir koks rezultatas? Pasak Statistikos departamento duomenų, 2004 m. per 9 mėnesius iš šalies išvyko 9 724 Lietuvos piliečiai. Šiais metais per 9 mėnesius tokių jau yra 11268. Apie 40 proc. išvykstančiųjų į užsienį yra jauni, darbingo amžiaus Lietuvos piliečiai, kuriems - nuo 18 iki 30 metų.
O juokingiausias atvejis, nuskambėjęs pastarųjų dienų spaudoje - Alytaus miesto taryba pasigedo vieno politiko, tarybos nario. Paieškojus pasirodė, kad šis jau pusmetį gyvena …Anglijoje ir skina sau agurkus. Labai įdomu, kaip šalis stabdys emigraciją, jei išvažiuoja net politikai?
Tuo labiau, kad dauguma išvykusiųjų padirbėti svetur nesirengia grįžti. JAV lietuvių tinklalapis (www.emigrantas.com) klausė tautiečių, kada ketinate grįžti į Lietuvą? Net trečdalis respondentų kategoriškai atsakė niekada negrįšią į Tėvynę. Kitas trečdalis teigė tai padarysią po 5-10 metų. Panašūs tyrimo duomenys ir tarp Anglijon emigravusių lietuvių.
Iš esmės tai paneigia tvirtinimus ir norus, esą užsidirbę lietuvaičiai būtinai sugrįš gimtinėn. Žmonės išvažiuoja ne tik užsidirbti, bet ir gyventi. Tėvynės trauka ir tėvynės meilė nebėra svarbiausias veiksnys, o tautiškumui palaikyti užtenka atsiversti tą patį "Emigrantas.com"

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

O as nevaziuoju niekur

Anonimiškas rašė...

O ash nezadu gryzt... Nes nereikia manes Lietuvai... Noriu, bet negrysiu... Va gausiu PhD, na ir ka ash Lietuvoj darysiu? Busiu rakstis siknoj visiem ir viskas... Aina jie nx...

Anonimiškas rašė...

O manes mintyse chia jau nera

Zoozle

Anonimiškas rašė...

kaip man surast viena bachura? ismove pries 6 metus i cikaga . neduoda jokiu ziniu supyko matyt///

GeorginA rašė...

Tikra Meilė Rašybos Ratukas, Dr. Obodo. Burtai pritraukti meilę, Sustabdyti santuokos nutraukimo, Santuokos Burtai, Pareikšti prarastą meilę, Pinigus ir turtingus burtai, Apsaugos burtai, vaisingumo rašybos ..Kontaktinė Info
El. paštas: templeofanswer@hotmail.co.uk
Skambinkite,Viber ir whatsapp +2348155425481