penktadienis, gruodžio 23, 2005

Dėl Kalėdų datos

Gal kam bus ir naujiena, tačiau reikia pasakyti, kad mes nežinome tikslios Jėzaus gimimo dienos, o švenčiame tik sutartinę. Keista, bet šią datą priderinusi prie pagoniško kalendoriaus Katalikų bažnyčia purtosi atsakomybės, nors bet kokia proga stengiasi pabrėžti savo istorinį pagrįstumą.
Pokalbis jau su pranciškonu vienuoliu Arūnu PEŠKAIČIU apie Kalėdas.
- "Švyturio" kalėdos","TV3 Kalėdos" - kokių tik apibūdinimų neišgirstame šiuo metu, kai artėja bene svarbiausios metų šventės.Susidaro įspūdis, kad šių laikų žmogus sunkiai suvokia, kas yra Kalėdos?
-Šiuo metu Lietuvoje gyvena įvairių žmonių.TikraI yra tų, kurie suvokia Kalėdų prasmę, suvokia Kristaus gimimo prasmę. Mūsų laikais yra žmonių, suvokiančių Gerąją naujieną, Evangeliją, ir ją skelbiančių.Aš manau, kiekvieno žmogaus širdyje yra toks laukimo ilgesys, Dievo meilės ilgesys, ir mes tą ilgesį bandom kompensuoti blizgučiais, masiniais renginiais. Kita vertus viskuo, kas mumyse yra gero, naudojasi komercijos ir vartotojiškumo dvasia. Manau, blizgučiai yra to ilgesio atšvaitas, nors jei lieka tik jie, tai vietoj Kalėdų mes gaunam dar vieną progą vartoti.
- Mokslininkai seniai ginčijasi, ar tikrai gruodžio 25 -oji yra istorinė Kristaus gimimo data.
- Katalikų bažnyčia niekada nėra pasakiusi, kad gruodžio 25 - oji yra istorinė Jėzaus gimimo data.Šiuo atveju mums svarbu pažymėti naujos eros pradžią ir tai, kad jis gimė.Ir net jei tiksliai nežinome, kada Jėzus gimė, ši data pasirinkta skelbti visam pasauliui, kad Dievas gimė, Dievas tapo žmogumi.
Žinoma, ši data pritaikyta prie tam tikro gamtos virsmo, kada dienos ilgis nesikeičia, kai šviesa ruošiasi sugrįžti. Šviesos ir Kristaus simbolika yra tarpusavyje susijusi.
- Kokias Kalėdas švenčiame Lietuvoje - pagoniškas ar krikščioniškas?
- Manau, pagonišką Kalėdų atspalvį pastaraisiais metais ypač aštrina žiniasklaida, vis kalbėdama apie burtus, papročius ir spėjimus. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad Lietuvos miestuose ir miesteliuose šventimas atspindi Kalėdų dvasią - prie stalo sėdama su malda, prisimenami mirusieji. O pagoniški elementai, kas anksčiau buvo daugeliui buvo kaip tam tikras žaidimas, šiuo laiku pristatomi kaip beveik tikri dalykai, kuriuos galima išbandyti ir kurie veikia. Beje, juos dažnai siūlo žmonės, susiję su religine bendruomene- senųjų baltų tikėjimu, kurio nebegalima atkurti, nes tradicija buvo nutrūkusi

10 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Nu kap te... Iš po stalo ilgą šiaudą išsitrausiu i žiūrėkit, ištekėsiu kitąmet:) Nu, paskui te tie šuliniai visokie kur vanduo vynu pavirsta Kūčių naktį; kiaulės tvarte kalba ir tt.

Amžina rašė...

kiek teko kalbet su katechetais ir kunigais, atsakomybes niekas nesikrato. yra zinoma kodel butent tada svenciama ;) pagoniskas Kaledu datos atitikmuo butent ir yra saulegryza.
beje pagonys buvo priprate prie savo gyvenimo ciklo. tiesiog vienas sventes pakeite kitos.

Anonimiškas rašė...

Aaa, justia, labux;)
Malonu skaityti, pasiilgau:)

Linas rašė...

Jo, o kaip cia iseina, kad kunigai svencia pagoniskas sventes? Beje, o kas gi Kaledose krikscionisko? Pavadinimas ir tas pagoniskas...
Tai reikia suprast iteisinta pagonybe...

Anonimiškas rašė...

Nu, Diedas, Tu visai koks nesupratlyvas.
Viską lemia tradicijos ir paprociai: jeigu mūsų diedukai proproseneliai ir mociutės proproprosenelės tep šventė, tai kokia prasmė katalikų bažnyčiai kažką keist?! Tu ką, nori, kad visos močiutės švęstų namie, bažnytėlan nebeitų, pensijos neaukotų?! Tai iš kokių babkių tada kunigėliai marinuotą lydeką+lašišą savo kūčių stalui pirks?

Anonimiškas rašė...

pernelyg sureikšminami tikslūs skaičiai ir datos... 2000 metų, pamanykit. ne-dešimtainėj skaičiavimo sistemoj tai būtų kitoks, visai neįsimintinas skaičius. tegul tuo domisi istorikai. paprastam žmogui svarbu tik simbolis ir jo reikšmė gyvenimui. Saulėgrįža ar Kristaus gimimas yra simboliškai susiję, nors istoriškai tai paprasčiausia būtų paaiškinti tuo kad žmonės šventė tas pačias šventes, tik su papildoma prasme, kuri su laiku tapo svarbesnė, o pradinė pamiršta - tas pats su Velykom, Joninėm, Žoline. Tačiau Lietuvoj tos senos tradicijos išliko, ir švenčiant labai mažai tame yra katalikybės...

Amžina rašė...

heh... labas neri :) su sventem.
iskart is komentaro galima suprast kas parase :)

Ne kunigai svencia pagoniskas sventes ,Linai, o tik pakeicia jas krikscioniskomis.

Menesie, kazkaip nesuprantu.. Kaledos, Velykos.. nu cia dar aisku.(bent as jose matau krikscioniska esme) o prie ko cia zoline ir jonines? Jonines nekaip nesisieja manyciau :)
na bet velgi.. :) tik mano nuomone.

o mazai ne katalikybes, o isvis krikscionybes :)

Anonimiškas rašė...

Su sventem visus, postringautojai :0) Ir neskaiciuokit, prasau, svetimu kasniu, o padarykit geriau kam nors ka nors gera... :0) O as siauda traukiau, ir mano pats nupiepiausias buvo :0)

Linas rašė...

Dekui visiems uz sveikinimus, jums taip pat
Linas

GeorginA rašė...

Tikra Meilė Rašybos Ratukas, Dr. Obodo. Burtai pritraukti meilę, Sustabdyti santuokos nutraukimo, Santuokos Burtai, Pareikšti prarastą meilę, Pinigus ir turtingus burtai, Apsaugos burtai, vaisingumo rašybos ..Kontaktinė Info
El. paštas: templeofanswer@hotmail.co.uk
Skambinkite,Viber ir whatsapp +2348155425481