penktadienis, lapkričio 04, 2005

Moterys metė iššūkį Vatikanui

Devynios katalikės buvo įšventintos diakonėmis Kanadoje, nepabūgusios būti atskirtos nuo Katalikų bažbyčios. Įšventinimas įvyko laive netoli Kanados sostinės Otavos. 7 amerikietės, ir po 1 vokietę ir kanadietę įšventino taip pat moterys, anksčiau išventintos vyskupėmis, bet nepripažintos Vatikano.
“Aš tikiu, nesvarbu, kad bažnyčia draudžia įšventinti moteris, tai neteisingas įstatymas, kad įšventinimas galioja”, -sakė Regina Nikolosi iš Vokietijos. Įšventinimo vieta buvo parinkta taip, kad nepriklausytų jokiai vyskupijai - neutralūs vandenys.
Pamažu kliba Vatikano imperija, ir ardo ja pirmiausia patys katalikai, manau, tik laiko klausimas nauja reformacija, nes jau dabar gyvybingos katalikų bažnyčios šakos funkcionuoja kaip tipiškos protestantų bažnyčios, šalia palikdamos dogmas ir teologija.

15 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Man patiktų klebonas su sijonu(tiesa ir dabar jie su sijonais), bet ne tas po ...

Anonimiškas rašė...

Linai, galetum buti ir atsargesnis su tokiais skambiais pareishkimais kaip "kliba Vatikano imperija", "tik laiko klausimas" ir pan. ir t.t.

Ash juk tau taip pachiai galeciau pasakoti istorijas kaip "Paklydeliai sunus" masishkai gryzhta i katalikybe (http://www.chnetwork.org/converts.htm) ...ir dar galechiau prideti daug skambiu frazhiu kaip griuna protestantizmo paklydimas ir t.t. ir pan.- BET MES JUK NENORIME SVAIDYTIS TOKIAIS PAREISHKIMAIS Linai?! - (Lapas nukrito - Dangus griuva!!!!)

Pagarbiai,
Zoozle

http://www.livejournal.com/users/zoozle/

Anonimiškas rašė...

Manau vis delto Vatikanas yra auksciausia kataliku valdzia ir jei tos moterys jai nepritaria, tai jos neturetu ir laikyt saves katalikemis, jei ju poziuris skiriasi :0) Nes kataliku poziuris yra toks, koks yra. Be to, nematau tikslo but diakone ar vyskupe, juk norint tarnaut Dievui, gali tai padaryt ir be jokiu "Isventinimu" :0) Ar ju zodis taps vertingesnis del to, kad jos diakones? Kvailystes ir tiek :0) Bet matyt moterys vis dar isivaizduoja taip kovojancios uz savo teises :0)

Linas rašė...

Jo,Zaiza, zmoniu vaiksciojimas kaip ir mieliu - nesustabdomas;) katalikybe yra labai patogi religija - nieko is taves nereikalauja, pasiima tavo dusia automatiskai, vos gimei, toliau tereikia Vatikano valdzia pripazint virs saves ir bus ciki;) O kalbedamas apie katalikybe turiu omenyje, kad deja, jos esme yra nekrikscioniska, ne tai, ka Jezus sake ir moke, bet savi istatymai ir nuostatos, tokios kaip celibatas, moterims neleidimas tarnauti, pagoniski kultai ir t.t. Tai be jokios abejones anksciau ar veliau grius.
O Mamkai galiu pasakyti, kad ne, negali tarnauti Dievui oficialiai katalikybeje, nes esi moteris, ir tuo viskas pasakyta;) Tave gali prileist baznycia prasluot, ar kokio rozanciaus bureli pravest, vaikucius pamokyt, bet taip, kaip supranta katalikai negali atnesti Dievo(negali liestis prie eucharistijos, ty Dievo kuno). Taigi, tos moterys kovoja ne del emancipacijos, o del teises(nes jos katalikes) tarnauti Dievui, kaip nustate kataliku baznycia.

Linas rašė...

Beje, da noreciau Zaizai pasakyt, kad as -ne politikas, apie mane galvot gerai neprivaloma, o man neprivaloma islaikyt politini korektiskuma. O ka galvoju pats, ta ir sakau, tiesa, stengiuosi, kad mano sakymas butu ne nuo backos, o toks uz kuri galiu atsakyti. Uz sita atsakyti galiu. kaip ir uz kitus savo rasinius;)

Anonimiškas rašė...

Linai ash nekalbu apie tai kokia religija patogesne ar geresne.
BUTENT KAD NESVARSTAU TO KO NEZHINAU!

ASH KALBU APIE PAREISHKIMU RADIKALUMA!!!

Ash kalbu apie tuos zhmones kurie sprogdina save - kad nuzudytu netikelius. Nes Jie mano kad yra teisus.

Ash kalbu apie šv. Baltramiejaus nakt Paryzhiuj. Kai kiti save laike TEISIAISIAIS.

Ash kalbu apie supratima - Nors esu katalikas ash nesakau kad tu esi eretikas ir kad tavo sekta nukrypo nuo tiesos kelio. AR SUPRANTI KAD ASH TAIP NESAKAU!? Ash nesakau kad protestantizmas nyksta ir visi pereina i katalikybe!? Nes turbut tiek pat pereina ish katalikybes i protestantizma!? Ash TO NEZHINAU - TODEL TO IR NESAKAU!!!.

O Tu pamates nukritusi lapa - sakai - dangus griuna!!!.

Tu sakai niekuo nepagrystus radikalius teiginius. Kurie priveda prie kitaip mastanchiu niekinimo.

Ash kalbu apie teiginiu radikaluma -tokiu kaip "kliba Vatikano imperija".
Visu PIRMA - absoliuchiai neaishku ar kliba
ANTRA - neaishku ar tai yra imperija
TREACHIA - Jeigu net ir butu kazhkuria prasme imperija - neiashku ar tai butu blogai

Ash tik sakau kad tokie radikalus teiginia nepadeda buti tolerantishkesniems.

Ir dar: Lk 6-42 Ir kaip gali sakyti broliui: 'Broli, leisk, išimsiu krislą iš tavo akies', – pats nematydamas savo akyje rąsto?! Veidmainy, pirmiau išritink rąstą iš savo akies, o tada pažiūrėsi, kaip iš brolio akies išimti krislelį.

zoozle

Tik prashau nepradek destyti kazhko neitema. Prashau nepradek irodinti kad vatikanas - blogio imperija.
Achiu

Linas rašė...

Zaiza,i prasymus atsizvelgiu. O tikrai nesu liberalas daugelyje sriciu, jei paieskosi savyje,pamatysi, kad esi kai kur zymiai radikalesnis uz mane. Buti liberalu - tai dazniausiai reiskia netureti savo nuomones. Suprantu tavo susirupinima, taciau nesiruosiu kazkaip kitu niekinti ar menkinti.Visada atskiriu zmones nuo sitemos. Zmones nekalti, kad gime sistemoj, mes nekalti, kad gyvenom TSRS.
O apie minetus Baltramiejus ir kitus dalykus - tai juos padare butent zmones, kurie turejo tiesos monopoli, platu pasaulio suvokima ir viska dare del gerio ir religijos. Matai tikejimas ir religija tuo ir skiriasi - tikintis tarnauja Dievui(tai ko mokoma) o religija turi savo tikslus ir tarnauja sau. Nuo sito niekaip nepabegsi - krikscionys nekalti del Baltramiejaus - tarp zudziusiu nebuvo krikscioniu, bet buvo daug religijai tarnaujanciu.Neimanoma tarnauti ir neklausyti Dievo. Ar krikscioniu Dievas liepia zudyti? zudytis? niekinti kitus? Zinoma, kad ne, kas taip daro, jam ir netarnauja.
Tas pats, beje, ir siandien Lietuvoje vyksta valstybiniu lygiu - as, kaip nelaikantis saves kataliku, esu antrarusis zmogus, o koks nors arabas atvaziavias, pilnateisis pilietis bus, negaliu savo vaiku mokyti mokykloje taip, kaip noriu ir t.t. Taigi, Luko palyginimas man netinka -nes nesu brolis katalikams, jie istatymais tai itvirtino;) taigi, esu laisvas kalbeti ka noriu;)

Beje, reikia dar pasakyti, kad Jezus buvo toks radikalas, kad mes abu vargu ar suvirskintume - tiesiai sakydavo:"Gyvates, angiu isperos, kaip jus istruksite nuo pasmerkimo..." Mt23;33

Beje, Jezus moke"Siauras kelias i gyvenima, o platus vartai i prazuti".
Paplatinti kelia - tikrai ne mano uzduotis. Del sito reiktu deretis su Dievu. Jei nori buti krikscionimi, teks eiti siauru keliu, pasirinkimo neduota. Taigi, Dievo teokratija baisiau uz bet kokia imperija;)
O tiesa sakyti geriau, negu nesakyti.

Anonimiškas rašė...

Quote Linas: "katalikybe yra labai patogi religija - nieko is taves nereikalauja, pasiima tavo dusia automatiskai, vos gimei, toliau tereikia Vatikano valdzia pripazint virs saves ir bus ciki"

Matau Linai kad nezinai ka kalbi shiuo atveju. Arba daigtus vadini ne savo vardais.

Nuo kada katalikybe nieko nereikalauja ir viskas automatishkai?

Tu darai katalikybes apibendrinima - pagal tuos kurie save vadina kataliku bet gyvena nekatalikishkai? Tu zhiuri i tuos kurie tik vadina save katalikais - bet netiki - ir sakai kad visas kataliku tikejimo budas yra neteisingas, ir dar prie to prilipdai kad viskuo kaltas Vatikanas?

Nors yra daugybe protestantu - kurie automatishkai prieme protestantizma ir kuriems viskas ishkarto chiki - ir dar nereikia net Vatikanui deshimtines moketi - tai ishvis teisingiausias tada tikejimas pasidaro...

Tu ish daugybes krikschionishku denominaciju uzhsipuoli katalikybe.

Jeigu ishtiesu gilinaisi i katalikybe - turetum zhinoti kad labai daug yra negana. O jeigu nesigilinai - nekalbetum to ko nezhinai.

Zoozle

Anonimiškas rašė...

Kai mosulmonas su kitatikius pesas, tai dar atrodo nieko, bet kai du krikscioniai pesas kuriuo religine pakraipa geresne, tai darosi juokinga..

Anonimiškas rašė...

Paskaičius šį nerišlų tekstuką man kilo keletas klausimų..

1)Na ,jei tos kelios "bobos" metė iššūkį Vatikanui, kada įvyks kova? Kiek raundų truks? :)
2)Nuo kada Vatikanas yra imperija?
3)Kodėl turėtų kilti reformacija?
Yra pilna religijos pasirinkimo laisvė,popiežius tapęs lyg talismanas ir t.t. Ne viduramžiais gyvename.

Juokas pro ašaras... :)

Linas rašė...

Nu jo, Jono Pauliaus II kalbu rasytojas viesai kalba, kad Vatikanas - paskutine absoliuti totalitarine imperija Europoje. Taigi, cia ne mano tvirtinimas;)
Tiesa, imperatorius Vatikane ne paveldimas (vaiku gi neturi) o renkamas.

Anonimiškas rašė...

Po tokio atsakymo iškarto kyla klausimas, kas yra Totalitarizmas?

"Totalitarinis valdymas kaip nusako ir jo pavadinimas charakterizuojamas totalia visos piliečių politinės ir ekonominės veiklos kontrole. Nors dažnai painiojamas su diktatūra, totalitarizmas savo kontrole yra dar griežtesnis."

Sėkmės.

Anonimiškas rašė...

Jeigu neimt eilinių tikinčiųjų, tai katalikų kunigija būtent taip ir valdoma.

Anonimiškas rašė...

Straipsniuko autoriui linkeciau paskaityti to dominykonu teveliuko, kur ikure jonitus, veikala apie tai kodel moterys negali buti kunigais.
O del radikalumo - as irgi buvau toks nuozmiai radikalus pabaiges tik vidurine; bet veliau kai atitarnavau kariuomenej, grizes studijavau ir gavau bakalauro ir veliau magistro diplomus bei perskaiciau kruva MOKSLINIU knyguciu, tai daba mane ima juokas is tada tokio nesveiko ir buko mano radikalizmo.
Vadinasi, netolerancija - neissimokslinimo pasekme. Taigi sekmes kruopsciai studijuojant.
su pagarba
Tomas

Anonimiškas rašė...

Kadaise Dievas buvo prakalbejas per asila. Tai is to iseina kad moterys gali but naudojamos ivairiuose Dievo vynuogyno darbu srytise, nu aisku ir vyrai :) Kaip ten sako: nera Kristuje nei vyro nei moters. Geru ir piktu ketinimu turi ir moterys ir vyrai, taip pat gebejimu patarnaut ir griaut. Visur galioja rugiu ir raugiu principas. Klausimas kuo as busiu? Baznycia tai nera kazkurios konfesijos apibrezimas tai - Ekklesia t.y. Dievas surinko mus. Ir tai apima VISAS konfesijas, tik jos turi SKIRTINGA paskirti Dievo darbams ivygdyt ir atbaigt. Tad kaip ten sako: Palinkekim vienas kitam ramybes! Ir sekmes besidarbuojant Viespaties Vynuogyne!

Laids