ketvirtadienis, lapkričio 10, 2005

Apie priežastis ir pasekmes

Istorikai baigia nusilaužti galvas, stengdamiesi nustatyti, kas kaltas dėl tokio tautos likimo, ypač - tragiško Antrojo pasaulinio karo ir pokario laikotarpio, kai žuvo, buvo ištremta ir išblaškyta žymi dalis Lietuvos gyventojų.
Arba paimkime kad ir visai šviežius įvykius Paryžiaus gatvėse, kai jaunimo būriai padeginėja automobilius, grumiasi su policija ir t.t. Viena po kitos keliamos versijos - teigiama, kad smurto griebėsi jauni ir neturtingi musulmonai. Kaltinimai musulmonams metami neatsitiktinai. Pastaraisiais metais būtent musulmonai dažniausiai siejami su baimę keliančiu terorizmu. Arba, kad smurto griebėsi jauni ir neturtingi buvusių Prancūzijos kolonijų gyventojai , taip siekdami pasipriešinti prancūziškajam rasizmui. Teigiama, jog imigrantai padarė viską ką galėjo, siekdami tapti pilnaverčiais Prancūzijos piliečiais, tačiau jų pastangos nuėjo veltui ir t.t.
Žmonės visada ieško regimo ryšio tarp priežasties ir pasekmės, deja ne visada ją galima apčiuopti. Tačiau istorija tikrai liudija, kad kraujas niekada nepamirštamas, kad kraujas šaukia kraują. Jau tarnaudamas tarybinėje armijoje puikiai perpratau dabar vykstančių konfliktų pradžiamokslį - osetinas nesikalbės su ingušu, armėnas nedraugaus su azerbaidžaniečiu, o abchazas - su gruzinu.
Kažkas nematomo buvo tarp tų žmonių, kurie susitikdavo neutralioje teritorijoje ir visi vilkėjo šalnos pakąstos balandos spalvos uniformas. Dar daugiau - jų nesuvienydavo net tarybinės armijos skurdas ir absurdai.
Aišku, galima tuo tikėti, galima ne, tačiau manau, kad žvelgti vieniem į kitus kaip į žmones jiems trukdydavo kažkada istorijoje pralietas kraujas. Tad ir šiandien žvelgdami į konfliktų vietas mes girdime ne ką kitą, kaip kraujo šauksmą.
Aišku, visokių variantų yra, tačiau pažvelgus į istorija aišku, kad "nekaltų" tautų tiesiog nėra. Tačiau yra tautos, kurios pripažįsta savo kaltę (geriausias pavyzdys yra vokiečiai, kurie iki šiol moka išmokas už nacistų paradytus blogus darbus), ir yra tos, kurios atkakliai viską neigia.
Įdomu, prie kurių galime priskirti mus?

1 komentaras: