trečiadienis, rugpjūčio 10, 2005

Parduotas dangus

Ot ir sulaukėm... Žiniasklaida praneša, kad:"Vatikanas pranešė, kad popiežius, ryšium su jo kelione į Kelną rugpjūčio 18-21 dienomis dalyvauti pasaulio katalikų jaunimo dienose, sutiko duoti "specialias indulgencijas".
Katalikų bažnyčia moko, kad tie žmonės, kurie po mirties iš karto nepatenka į dangų, pirma kažkiek laiko turi praleisti skaistykloje. Indulgencijos yra atleidimas nuo laikinos bausmės - kentėjimo šiame ar pomirtiniame gyvenime, kad siela būtų apvalyta nuo nuodėmių, už kurias jau buvo atleista per išpažintį.
Indulgencijos, kurios paprastai duodamos už gerus darbus, gali sutrumpinti laiką skaistykloje".
Ką pasakyti? Tik tiek, kad katalikų sistema nesikeičia ir nesiruošia keistis. Vyriausias Romos žynys išduoda raštus... Tikinčiam žmogui aišku, kad nuodėmes atleisti gali tik Dievas, o ne kažkas iš žmonių.
Nors iš kitos pusės - Katalikų bažnyčia pati sugalvojo skaistyklą (Biblijoj nėra nė vienos eilutės apie tokią vietą), pati ir atleidimus dalija, tiesa, ne dykai, o už tam tikrą mokestį, šiuo atveju - gerus darbus.
Tai ar pirksime dangų?

11 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Baznyčia turi teise paskyrineti indulgencijas, nes pats Jėzus Kristus paskyre juos tam.

Linas rašė...

Jei i ka nors reikia "verstis", tai tik i tai, kas yra tiesa. Man asmeniskai kvailai atrodo, kai dauguma kataliku patys issijuosia kritikuoja savo tikejimo absurdus ir baznycia, bet vis tiek jos isikibe laikosi.
Sito nelabai galiu suprasti - jei jau supranti, kad yra blogai ir yra neteisingai, tai kam toliau ten tupeti?

Anonimiškas rašė...

turiu sena gera pasiulyma: is pradziu pasitaisyk visas savo blogybes, po to kabinekis prie kitu.

nemegstu tokiu zmoniu...


LG

Linas rašė...

LG posakis geras, bet siuo atveju reikia suprast,kad kalbama ne apie atskira zmogu, bet apie totalitarine sistema ir kad blogybes gimdo blogybes. O pritarti tokiom blogybem, vadinasi ir paciam jose dalyvauti.

Anonimiškas rašė...

Įdomi naujiena,
aš galvojau, kad nuo viduramžių indulgencijos nebedalinamos.

Anonimiškas rašė...

Gal ne visai i tema :0), bet tiesiog skaitau Maldonio eilerascius ir radau apie musu netobula tikejima :0)
O Viešpatie, kodėl tiktai kurti
Tave išgirsta, o akli pažįsta?
Todėl, kad savyje, labai arti,
Pamato prasmę ir išgirsta tikslą.

Kodėl tu, Dieve, nedavei taikos?
Kodėl tava malonė jūrą kraujo braido?
Todėl, kad jūs be kraujo ir ugnies aukos
Nedrįsote regėti mano veido.

p.s.
O Viešpatie, kodėl minia išvien
Iš mėšlo ir iš molio vėl altorius stato?
Todėl, kad jūs be Dievo galite gyvent,
Bet nemokate gyvent be stabo.

Anonimiškas rašė...

vov, nezinojau, kad Maldonis tokius raso...
Linas

Anonimiškas rašė...

Baznycia neturi teises iskraipyti Kristaus ir apastalu mokymo, ir neturi teises klaidinti zmoniu (kaip pvz. Marijos emimo i dangu svente ir panasus dalykeliai kuriu nera biblijoje). Juo labiau, pirkti ar parduoti bilietus (tipo indulgencijas) i dangaus karalyste.
Arsus katalikas

Anonimiškas rašė...

Esu protestantas, bet nedrįsčiau kategoriškai teigti, kad skaistykla yra grynas Katalikų bažnycios prasimanymas. Tiek ST tiek NT kelis kartus minima vieta kuri nėra nei pragaras nei rojus - Šeolas arba sielų kalėjimas (žr. 1 Pt 3:19-20 arba tame pačiame laiške 4:6).

Anonimiškas rašė...

jo, mano padruske parase zinute is PJD. tusinasi jie ten. penkiems jauniems zmogams is mares sv. arkangeliaus mykoliaus parapijos klebons apmokejo kelione ir issiunte pasiganyt vokietijon kartu su mano buvusia kolege is jaunimcentrio. alia ot nelaiku neri su katolikais pabaige- daba buciau vokietijoj ir issiziojus gaudyciau indulgencija, atskriejancia is sventu josefiaus ratsingeriaus delniuku. alia geriau jau as i anykscius dar kada nors-ir pigiau, ir chebra geresne.ot tep.

Linas rašė...

Mariau, taip, tu teisus, tokia vieta minima, dar vadinama Abraomo sleniu, apie ja pasakojo Jezus viename pasakojime. Taciau jau tenai yra kankinimo vieta ir poilsio vieta, bet nera neutrum vietos.
Katalikai, beje, skaistykla kildina ne is ST, o is NT, kur laiske Paulius mini, :"jei kieno darbas sudegs, jis issigelbes, bet tarsi per ugni".
Tai yra skaistykla pagal katalikus.
Nors aisku, kad cia kalbama apie teismo diena.