ketvirtadienis, rugpjūčio 11, 2005

Apie vyrus Lietuvoje

Tautos yra skirstomos į tas, kuriose yra ryškesnis vyriškasis pradas, ir tas, kuriose yra stipresnis moteriškasis. Mažai kas šiandien žino, kad lietuviai, vieninteliai iš savo regiono yra priskiriami prie moteriškojo prado dominavimo tautų. Todėl, manau, laikas pakalbėti, kaip atrodo vyras ir tėvas Lietuvoje.
Psichologų nustatyta, kad vaiko auklėjimui tėvas turi didžiulę reikšmę. Vaikas, ypač berniukas, perima iš tėvo daugelį savybių, o pirmiausia, ydas, mat yra linkęs mėgdžioti savo lyties asmens labiausiai išsiskiriančius veiksmus. Pavyzdys jam dažniausiai yra artimiausias tos pačios lyties žmogus.
Atmeskime bet kokius išorės veiksmus, bet aišku, kad vyras net neįsivaizduoja, ką turėtų daryti šeimoje. Beje, tokį supratimą ir visuomenės lūkesčius įtvirtina net ir mokykla.
Labai įdomu, kad atlikus tyrimus, tėvo kaip ugdytojo vaidmens nepavyko atrasti nė viename iš tirtų mokyklinių vadovėlių, skirtų pradinukams.Štai tyrimo rezultatai, iš kurių aiškėja vadovėliuose moterų ir vyrų veiklos diferenciacija.
67,29 proc. tekstuose minimų moterų yra aprašomos kaip motinos, 11,21 proc. – kaip senelės, po 7,48 proc. – kaip šeimininkės ir mokytojos.
O vyrai tėvo vaidmenyje aprašomi tik 18,18 proc., senelių – 6,3 proc. ir mokytojų tik 1,4%. Pateiktas pavyzdys įtikina, jog vyras kaip ugdytojas mokykliniuose vadovėliuose yra ignoruojamas arba jam visuomenėje iš anksto paruoštas visai kitas vaidmuo. Bendrojo lavinimo mokyklose 1995 – 1996 m. m. mokytojų vyrų buvo tik 14 proc., 1996 – 1997 metais – 13,8 proc. Vadinasi, dauguma vaikų nemato vyro kaip ugdytojo pavyzdžio nei namuose, nei mokykloje. Beje, galiu pasakyti, kad mokyklose mokinių vyras net ir nepriimamas kaip ugdytojas – mokiniai pratę prie moteriškos globos, taigi vyrą mokytoją jie pasąmoningai priima kaip tam tikrą anomaliją.
Taigi, lieka atviras klausimas, kokį vaidmenį lietuviškoje šeimoje ir visuomenėje turi vaidinti vyras. Gal kas žino atsakymą?

10 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Tai jau joooo, tie vyrai siais laikais keistoki :0) As irgi neseniai straipsni skaiciau kazkokiam zurnale su psichologo komentarais, tai man labiausiai uzkliuvo statistika, kad per apklausa dauguma vyru nemano, kad jie vyriski, bet mano, kad yra geri tevai :0)Bet jeigu jie laiko save nevyriskais, tai kaip jie gali rodyti vyriskumo pavyzdi seimoj? Juk ka besneketum, vaikai mazai girdi, bet daug mato ir jaucia.Jie daugiausia mokosi pagal tevu pavyzdi :0) O pagrindinis visu tevu ir mamu tikslas rodyti pavyzdi ir tiesiog suprasti tuos savo vaikus,ismokti matyti ne savo, o ju akimis, tada ir visada bus aisku, kodel jie kartais taip siaubingai elgiasi. :0) Bet teciam sitie dalykai sunkiau sekasi, nes jie nori vis pamokyti, o ne suprasti.

Linas rašė...

;)) nu jo, cia jau tokie reikalai. kazkaip yra uzsuktas tas katilas - nieko gero is vyru nesitikim, vyrai tada elgiasi atitinkamai, patvirtina NUOMONE AUGINDAMI VAIKUS, VAIKAI UZAUGA TOKIE, IS KURIU NIeko gero nesitikima ir t.t.
o kaip sulauzyti sita idinga rata?

Anonimiškas rašė...

Tai tu turetum geriau zinot,tu gi vyras, be to tu gerai aukleji savo vaikus, kiaurai permatau :0)Bent jau stengies :0) Ir nedrisk imt jiems dirziuko :0) O del kitu, visu vyru, tai gal ta jau musu visuomene tokia, kad tarsi vyras turi daug dirbti, kad islaikytu seima, paskui turi pailseti, tai jam nelabai tie vaikai ir rupi. Tai yra rupi, bet jis vietoj demesio atsiperka lauktuvem, zaislais ir pan.O tai yra visiskas nulis. Taigi visuomene kaip pakeisti as neisivaizduoju, bet seimoj tai tiesiog niekada nereik vaiko nustumt,tipo "paskui", nu tai man taip savaime suprantama, kad net po galais negaliu paaiskint :0)Bet siaip manau viskas po truputi keicias, jau vyrai gali imt atostogas leliukam augint, jei daugiau vyru imtu, bent po menesi, visai kita rysi jaustu su vaiku :0)

Linas rašė...

Deja, dirziukas kaba, bet nesakyciau, kad naudojamas daznai;) Tai tiesiog poveikio ir auklejimo priemone, kartais geriau uzdrosti, leisti asarom nuteketi, ir zmogus pasikeicia, negu ilga laika stebet, koks nelaimingas yra vaikas. Nesu salininkas sito, bet toks auklejimas turi savo vieta, mane tai erzina, kai tevai nesusitvarko su savo vaikais, dauguma kazkokie nevaldomi - dirzo aiskiai negave;)
O siaip tu teisi, dovanom oi kaip mes megstam atsipirkt.

Anonimiškas rašė...

Del to dirzo, tai baisiausia, kad tevai dazniausia ne baudzia juo savo vaika, bet tiesiog islieja pykti, nes kitaip nesusisneka su vaiku.Mane tetis yra vieninteli karta nubaudes- paklupde i kampa. Man buvo kokie 4 metukai.Ir zinai, po siai dienai prisimenu, ka tada galvojau: "nu gerai, ir klupesiu, tu negeras, ir dabar neisiu is to kampo, tu dar pasigailesi", o kai mane prilupo mama, nes susipesem su sese, jau buvau didesne truputuka, galvojau " gerai, dabar as maza ir tu gali mane neteisingai musti, bet as uzaugsiu, tada zinosi " Aisku, dabar as labai myliu ir mama ir teti, bet nenoreciau, kad mano vaikai apie mane taip galvotu...Be to kiekviena vaika reik auklet kitaip, nes jie skirtingi, bet zinau viena, kai karta vienas vyriskis uzplojo savo sunkiu delnu kokiu 2 metuku mergytei (ji tikrai buvo nekalta), kai issiplete is baimes jos ir taip be galo dideles akytes ir ji prisisiusiojo is baimes, as pagalvojau, kad man plis sirdis arba as ta vyra uzdobsiu...

Linas rašė...

Taip, tu teisi. Bausti, nereiskia musti. Tas sleptelejimas dirzu anaiptol nesukelia skausmo, kiek parodo vaikui bausme.
As jokiu budu ne uz sadizma, kai lupa vaikus bet kokia proga.Tiesiog nustatai ribas, kuriu perzent nu nu ir viskas.Net jau nepamenu, kada reikejo naudot sita priemone dabar. Vaikai zino ribas, o del ju nuotaikos pasikeitimo zirzimo, tai jau kita kalba - uz tai bausti negalima, reikia ieskot kitu budu.

Anonimiškas rašė...

nesiteisink jau cia dabar :0) Idomu pasidare, kiek tau metu? Vaikai tarsi mazi, o proto kaip ir turi(tu ta prasme) :0) O siaip kazkada skaiciau tavo eilerastuka apie skruzdeliuka, tai va jis jau ir pasako, kad tu myli ir gerai aukleji savo vaikus :0)

Linas rašė...

Oi, Mamka, as gi diedas, tiesiog diedas;) Diedai metu neskaiciuoja. Kai baigiau vaikyste, nuo tada ir esu diedas;)

Anonimiškas rašė...

aciu, labai paaiskejo :0)

Anonimiškas rašė...

:)))))))))
cia sypsena, cia ne juokas:)