ketvirtadienis, rugpjūčio 25, 2005

Kai būna parašyta II

Krikščioniui nėra nieko svarbiau už tai, kas parašyta Biblijoje, nes tai yra dokumentas. Dokumentas ne tik Dievo buvimo įrodymo, bet ir žmogaus paveldėjimo dokumentas.
Taigi, jei esi krikščionis, ir randi parašyta - tai ir pasiimk, ir naudok. Jėzus darė taip pat,(vakar rašiau) palikdamas pavyzdį mums.
Jei tave spaudžia nepritekliai, žmonės tavęs nesupranta, iškilo sunki situacija ar dar kas nors, tiesiog ieškai, kur apie tai parašyta, ir duri:"Kas mane tiki, kaip Raštas sako, iš jo vidaus plūs gyvojo vandens srovės". Ir stovi ant šitų žodžių, nes tai parašyta, nespriklauso pagal palikimą, ir situacijos ima keistis, srovės tavo viduje atsiranda.
Šis modelis pagrindinė priežastis, kodėl krikščionybė taip blankiai šiandien atrodo.
Nemažai kritikavau katalikus ir yra už ką - tikėjimas gimsta tik iš Dievo žodžio, bet kaip, sakykit, gims tikėjimas, jei ši organizacija daugeliu atveju atmeta, netiki arba iškreipia Dievo žodį?
Man labai juokinga, kai žmonės kalba apie savo protėvių tikėjimą, apie perėmimą ir t.t. Na, visų pirma, nemačiau kataliko, kuris gyventų bent 200 metų, taigi, tikėjimas prasideda su kiekviena karta atskirai, iš naujo. Antra, mažai kas žino, kad maždaug iki 1970 metų apeigos Lietuvoje vykdavo lotynų kalba (iki nepriklausomybės pamokslai daugiausia buvo sakomi lenkiškai). Kitaip sakant, žmonės nors ir eidavo į mišias, nieko ten nesuprasdavo. Apie kokį protėvių tikėjimą galima kalbėti, jei niekas nieko bažnyčiose nesuprasdavo - tiesiog tai buvo kaip teatras su savo apeigom, savo rūbais ir t.t. Žinoma, tai gražiai, dvasingai ir iškilmingai atrodo, bet tame nėra jėgos, kad pakeistų žmogaus gyvenimą. Kodėl? Todėl, kad ten nėra Dievo žodžio. Tiesa, skaitomos ištraukos iš Evangelijos, net bučiuojama Evangelijos knyga, bet skaitoma kaip abra - kadabra, kaip kažkokių burtų dalis, kaip auksinė 2000 metų senumo relikvija, kurios beveik niekam negali liesti. Todėl ir nėra rezultato - Dievas paliko savo žodį, kad žmonės naudotų. Visiems, net ir ateistams, žinomos eilutes: "Žodis buvo pas Dievą, ir Žodis buvo Dievas". taigi ir šiandien Dievas gyvena ne bažnyčių pastatuose, ne Arkikatedroj, ne vienuolynuose, o savo Žodyje. Todėl žiūrėkime, kas parašyta. Biblija nepaseno ir nepasikeitė, taigi tvirtinti, kad kažkas negalioja, tiesiog kvailystė.

6 komentarai:

Kristina rašė...

Tagis... Kaip tai man primine mano situacija. Iki siol visiems pasakoju, kaip susipazinau su Dievu ne per ka kita, o per Jo Zodi. Neisivaizduoju, kaip galima pilnai pazinti Viespati be Jo Zodzio. Man tai galvoje netelpa. Ir kai manes bando paklausti, kokioje baznycioje itikejau, sakau: "LKSB (Lietuvos krikscioniu studentu bendrija)", visi argumentai teigti, kad privalau eiti ten, kur itikejau dingsta... Pasimeta zmones:) LKSB ne baznycia, bet nuostabi organizacija, bendruomene, kurioje rasi ir katalika, ir protestanta (ju, beje, dauguma:)) Viesptas nuostabiai patenkino prasyma supazindinti mane su Juo:) Jegele;)

Anonimiškas rašė...

Del to, kad tikejimas prasideda su kiekviena karta, tai is dalies perlenkei :0) Jau senais laikais kaimuose vaikai mokindavosi skaityti is biblijos, taigi nereik cia aiskint, kad katalikai nieko nesuprasdavo, kas vyksta misiose, tevai aiskindavo vaikams ir t.t.
Nu bet ne apie tai norejau pakalbet, o apie Zodi.Atsimenat multika apie nemoksa berniuka, kur buvo zodziai "bausti negalima pasigaileti" ir nuo to, kur berniukas padejo kableli priklause jo ateitis :0) Tai va, pav.as manau, kad skaitydama Dievo zodi ko gero ji kitaip suprantu negu Linas ar Robertas, bent jau kai kuriuos dalykus :0)Tai ka man dabar daryt? As kaip ir jus esu isitikinus, kad esu teisi? :0) Bet jei as truputi kitaip ziuriu i pasauli, ne vyro akimis, tai as ir suprantu daug ka kitaip, bet man viskas puikiausiai susirisa, viskas aisku(beveik) Tai kur ta tikroji tiesa?

Linas rašė...

Nu taip, viskas susirisa ir puiku. O ka? Negi manai, kad vyrai labai skiriasi savo poziuriu?
Nu del seneliu, tai tu klysti, pats vyskupas A.Baranauskas turejo tik liuteronu karaliauciuje isleista Biblija lietuviskai. Paprasti zmones jos ne matyt nemate. Kelis metus ieskau daiktu savo sodybai, vazineju po kaimus, tai per ta laika nemaciau NE VIENOS senos Biblijos, net NT nemaciau, taigi, ka galejo papasakot tevai, jei nezinojo apie ka?
Neabejoju, kad ir is dabartiniu kataliku gal 2- 3 procentai(optimistiniais paskaiciavimais) turi Biblijas. Taigi, nera net apie ka kalbet. Manin nelabai kas tiki, kai pasakau, kad iki 1961 metu Biblija buvo Vatikano draudžiamu skaityti knygu sarase irasyta 1 numeriu. Bet taip buvo. Be to ir dekretas buvo toks - jei kunigas suzino, kad kas turi Biblija namuose, turedavo ja atimti. Ir tai yra faktai, o ne mano interpretacijos ar nepakantumas kataliku baznyciai. Tai yra faktai. Kaip juos ivertinti? As vertinu tik vienpusiskai - sistema isties BIJOJO Dievo zodzio, kad buvo reikalas ji drausti ir slepti, nes zmones galejo perskaityti, kas ten parasyta.
O jei perskaitai, tada ir paklusti turi. Cia as kompromisu nepripazistu ir interpretaciju taip pat. Ta prasme esu nepopuliarus ir neekumeniskas ortodoksas;)
Dievo isakymas sako:"Nezudyk", vadinasi, ir nezudyk(ta pripazista tiek katalikai, tiek protestantai), įsakymas sako:"Nedaryk sau atvaizdo ir jokio paveikslo, nesilenk pries juos", tai ir nedaryk ir nesilenk (o jau cia katalikai sako, ne, cia ne taip reikia suprasti, cia kitaip). O kaip kitaip? Lankstytis pries paveikslus ir pries Jezaus statulas? Nu jau ne, juk PARASYTA:
1.Nedaryk
2.Nesilenk.
Kaip galima sakyti, kad tiki Dievu ir cia pat niekini Jo isakyma?
Nu man niekaip nedaeina...

Anonimiškas rašė...

Nu gerai, paprasciausias "nezudyk". Ar tik zmogaus? Ar ir gyvuno? vabalo?augalo?Svetimos sielos? negimusio kudikio?Juk visa tai irgi gyvybe?
Nors berods biblijoj parasyta, kad gyvuliu mesa galim valgyt, tik kraujo negert, o gal ir klystu.O kaip to versiuko, vedamo pjauti, akys, matei?

Linas rašė...

;) Nu geras klausimas, zinoma, kad kalba eina apie zmogu. Dievas rupinasi tik zmogum, istatymas apima tik zmoniu santykius.
O versiuka ne tik maciau, bet esu dalyvaves ir versiuko ir avies pjovime ir kiaules taip pat.

Anonimiškas rašė...

O as nemanau, kad kalba eina tik apie zmogu.Ir po to, kai paziurejau i versiuko akis, as versienos nenoriu.Zmogus gamtos dalis, bet ne valdovas,skandinamas ar gyvas uzkasamas suniukas irgi dievo sutverimas.Ir del poziurio, kad viskas sukurta del zmogaus, naikinama gamta,augalai, gyvunai ir t.t.Nuo uzterstumo zmones prades sirgti (jau pradeda) ir paskui sakys, kad dievas juos nubaude :0)Ir kai skaitau "mylek artima savo" as pagalvoju ir apie zmogu, ir apie kaciuka, ir apie peliukus laukuose, kuriuos kaimieciai dauzo runkeliais.Ir apie karve, kuri moka verkti.