penktadienis, balandžio 24, 2009

Apie ėjimą į kitą pusę

Kam Afrika, kam pinigai, o man iš galvos kelinta dieną neišeina brazilai, apie kuriuo jau rašiau. Jie paskė išties tokius dalykus, apie kuriuos seniai galvojau ar net savotiškai išgyvenau pats.
Pirmas dalykas, ką padarė, kaip jie sakė, Šventoji Dvasia, tai grąžino juos prie Žodžio. "Žodis buvo tapęs per daug bendras ir nieko nesakantis,- pasakojo gydytojas ir pastorius Amadeo, -raidė žudo, o Dvasia teikia gyvybę. Šventoji Dvasia pasakė, kad mus ves giliau, už raidės, atvers paslaptis, kurios yra už raidės Biblijoje".
Seniai apie tai galvojau, kiek mano menka praktika liudija, veiksmingas yra tik tas Biblijos žodis, kurio paslaptis tau būna atskleista, visa kita - raidė, iki to laiko, kol tau neapreiškiama. Visagalis Dievas budi prie savo Žodžio, nepaleisdamas "vadžių iš rankų". Tai iš esmės išsprendžia krikščioniško lavinimo klausimą. kai kurie krikščiony deda dideles viltis į mokymąsi, studijas, girdi jos pakels tikėjimą, praplės ir t.t.Tušti pliurpalai. Neturiu nieko prieš mokymą, Biblijos studijas, bet turiu prieš, kai mokymas ima užimti Dievo balso vietą, kai atimamas apreiškimas. Tai reiškia ne ką kitą kaip dvasinę mirtį ir išsekimą.
kiek kartų mačiau, kaip "išsimokslinęs krikščionis" tampa visiškai bejėgis, kai susiduria su paprasčiausiu apreiškimu, kurį turi net nemokytas žmogus. Išsimokslinusiam pasakis "Dievas yra geras" yra teologinė tiesa, tačiau neypatingai įdomi, tuo tarpu gavusiam apreiškimą "Dievas yra geras" yra realybė, kurioje jis gyvena. Tai nesusisiekiantys indai - nieko bendro nėra tarp jų, nors kalbama panašiai. Deja, niekaip negali perkelti žmogaus į tą realybę, kadangi tai atlieka tik Dievas. Ir tas kitas net nesupranta - žinau, mokiausi, mane mokė, mūsų tradicija, mūsų supratimas, mano pasirinkimas... Galiu tik pasakyti -na ir atsikąsk tos savo tradicijos ir supratimo, krikščionybė nėra kilnių tiesų rinkinys, kurį turi išmokti kaip poterius, ar tavo paties pasirinkimas - krikščionybė yra realybė, kuri ateina į tavo ašaras ir tavo chaosą ir tu imi matyti, ką Dievas yra paruošęs.
Toks yra vaikščiojimas už raidės ir tai yra vienintelis kelias gauti išsilavinimą, kurio Dievas pageidautų. Tiesa, už jį negausi seminarijos baigimo diplomo ar kokio kito raštiško patvirtinimo. Už tai gausi įsitikinimą, kad Dievas yra gyvas ir Jis kalba tau asmeniškai ir toliau veda tave studijuoti raidės, kad per Dvasią įeitum į realybę. Taigi, Amadeo man patvirtino, kad reikia eiti giliau, į kitą pusę ir neapsigaudinėti, jog graikų kalbos studijavimas yra gilinimasis į Bibliją.O keliauti verta, bent jau tam , jog kai kada gautum patvirtinimą - Dievas vis dar valdo.

6 komentarai:

Ogis rašė...

Is esmes kaip ir nieko naujo-jei tik tiek brazilai tepasake...Anksciau ar veliau kiekvienam tai dasyla :)
Bet nereikia spjaudyt manau ir i moksla..Nors as ne koks prapiecarius :) ar pan bet puikiai matau kaip apastalui Pauliui savo laiku butent issilavinimas gelbedavo is kai kuriu bedu...Nu jei jis kai kuriose situacijose butu tiesiog pasiuntes is 3 raidziu o ne pademonstraves tada kada tai reikejo savo zinias-jam tuomet butu riesta..Apast darbai 22:22-30
Be to Paulius del savo ankstesnio statuso kuri turejo pries itikejima,galejo buti nemazu autoritetu butent issilavinusiu zydu akyse..Kitaip jis nebutu galejes kai kuriose situacijose pasakyti taip kaip Korintieciams 9-20...Zydams galejo but kaip zydas ir pan..
Manau neverta spjaudyt i vandeni ypac jei po to jo noresi ir atsigerti :)..Issilavinimas gali praversti net jei dabar nezinai ka su juo veikti ir su kuo jis valgomas :)
Kaip ten Paulius sako-visa istirkite ir kas gera-to laikykites..Nereikia niekinti manau ziniu..Ir nesvarbu kad galbut siandien tai atrodo tuscia ir nevertinga...Paulius kalbejo-as visa laikau saslavom....Bet jis panaudodavo tas saslavas kai to reikejo..Tai irgi Rastas :)
Nu mes aisku megstam krastutinumus kaip zmones :)
Bet Paulius nebuvo pvz krastutinumu apimtas-nebent beprotiskai mylejo Kristu.. :) bet tai normalu..

Linas rašė...

Va šituo klasimu tikrai nesutiksiu - pirma, tai ne kraštutinumas, antra joks net Biblinis išsilavinimas nepakeis vedimo.Pasikartosiu nesu prieš išsilavinimą, ir žinias, beje brazilai turi gerą mokymo sistemą, tačiau esu prieš tai, kad krikščionybėj taikomas pasaulio modelis - tik ten graužia kokią fiziką, o čia Raštus. Ir žinios tampa matu, kuris liudija pažinimą. Žinios tėra žinios.
Beje, ir Paulius aiškiai pasakė, kam atiduoda prioritetą - "kad pažinčiau Jo prisikėlimo...".
Todėl ir tau patarčiau nesakyt, "nu šašlavos,bet biški ne šašlavos, va kokią krūvą turiu, kaip kurios net paauksuotos,negali būt nevertinga, nereikia būt tokiam radikaliam":)

Ogis rašė...

Nu biski manes nesupratai bet tiekto :)
Visgi Paulius mokslo pusen nerode vidurinio pirsto :)..Jis panaudojo tai ka zinojo..Neziurint kad prioritetas pas ji aisku buvo Kristus-Paulius visgi nebuvo krastutinis..
Mes gi kartais rodom ka ten vidurini...Visus gatavi parodyt :)
Tiek to .Geros dienos :)

Anonimiškas rašė...

Nu apie pirstus tu cua gerai, ypac apie tai, kad visus rodyti:) Viska supratau Ogi, tiesiog specialiai akcentą perkeliau, nes tai turi būti pirma. Be šito mačiau tuščius teologijos profesorius ir tuščius dorus tikinčiuosius, o su apreiškimu ir tie, ir tie, yra savo vietoje:)
L.

Ogis rašė...

Nu zinau kad su tais pirstais cia perlenkiau :) neypac korektiskai parasiau svelniai pasakius..
Bet vaizdesnio pavyzdzio neradau :)
Be abejo tiesiogine prasme naudoti tuos zenklus krikscioniui nedera..
Cia toks tik drastiskas pavyzdys..
Is kitos puses-mes kartais ne ka mandagiau atrodome zmoniu akyse-kai zutbut norime irodyti savo tiesa ir kovojame jau nesirinkdami metodu(neziurime net nei etiniu pusiu,nei metodu saziningumo)..
Pvz as kartais rasau komentarus po straipsniais...Bet kartais tai gresia tuo kad galiu but oponentu apspjaudytas(zodine prasme),ypac kai jie visai nenori ka nors ta tema rimtai padiskutuot,bet nori tik mane pazeminti,moraliskai sutrypti ir pan..
Todel pvz retokai rasau komentarus kad ir pvz Delfi..Nes koks tolkas diskutuot jei oponentai naudoja nesaziningas taktikas,nesirinkdami zodziu..
Na cia isimtis gal tik krikscioniski saitai,blogai..Nors is esmes tai tikintis zmogus niekuo nesiskiria nuo kitu,nera blogesnis ar geresnis uz netikincius..Vienintelis skirtumas tai kad krikscionis siekia elgtis taip kaip Kristus elgtusi konkrecioje situacijoje..Bet yra vienas jeigu..Jeigu tas zmogus leidzia Dievui veikti per save-tada jis is tikruju yra kitoks nei kiti(konkrecioje situacijoje).Kitokiu atveju nesimato to skirtumo..
Ok.. :) sekmes

Anonimiškas rašė...

normaliai tu parasei, nesijaudink:) aisku, kad nesiskiria isoriskai, kai kurie net kelnes nesioja, o sparnai kisenese styro:)
O kovot nereikia isitikinau asmeniskai:)
L