pirmadienis, spalio 27, 2008

Apie langus ir galimybes

Yra šiaip langai, per kuriuos žiūrime, yra kaimynų langai į kuriuos kartais esame gundomi paleisti akmenį, yra galimybių langai, rinkos langai – žodžiu, gyvenimas yra languotas, o žodis “langas” visada reiškė galimybę, momentą, sėkmę. Tačiau gali būti, kad ši sąvoka greitai Lietuvoje pasikeis. Mat po antrojo Seimo rinkimų turo Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė perduos svarstyti parengtą įstatymo projektą dėl anoniminio kūdikių palikimo „gyvybės langeliuose“ bei anoniminio gimdymo teisinio reglamentavimo. „Gyvybės langeliai“ – bažnytinės bendruomenės atsakomybės, artimo meilės pripažinimas. Kiek man yra žinoma, tokias vietas įrengti pasiūlė patys Bažnyčios atstovai. Tai žingsnis, kuris žengiamas, kad būtų apsaugota žmogaus gyvybė – prigimtinė teisė būti pradėtam, išnešiotam ir pagimdytam“, – atskleidė, kaip atsirado šios naujovės buvęs Arkikatedros klebonas Ričardas Doveika.
Kitaip sakant, gali būti, kad valstybė įrengs vietas, kur motinos galės palikti savo kūdikius ar net anonimiškai pagimdyti ir palikti.
Galima iki užkimimo ginčytis, kad geriau jau taip palikti, negu kur konteineriuose, tačiau ar tai nepaskatins visiško neatsakingumo – galiu gyventi bet kaip, vis tiek valstybė pasirūpins. Tuo pačiu paaiškėja, kaip Lietuvoje kuriami įstatymai.Negana to, kad veikiami Katalikų bažnyčios šeimos įstatymą Lietuvoje priėmė tokį, kad išsiskyrusi moteris su vaikais nėra laikoma šeima, tai dabar vėl bręsta kažkokios nesąmonės. Man tai kvepia didele veidmainyste. Katalikų bažnyčios tarnai ne tik patys nekuria šeimų, bet ir draudžia šeimoms naudotis bet kokiomis apsisaugojimo priemonėmis, tuo tarpu labai uoliai puola mokyti šeimas apie tai, ko nei supranta, nei išmano, o kai atsiranda nepageidaujami vaikai – štai jums galimybė, dogmos mūsų, o rūpestis vaikais yra valstybės.
Aš tai siūlyčiau tuos “gyvybės langelius” ir kurti parapijose, o ne valstybinėse įstaigose, jei jau jie yra “ bažnytinės bendruomenės atsakomybės, artimo meilės pripažinimas”. Teorijos visada gražios, bet juk reikia paragauti ir praktikos. Tai irgi galimybių langas.

16 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Jooo, langeliai... Tik galėtų dar tokį punktelį sugalvoti, kad moterį, palikusią vieną vaikutį, jau reikėtų sterilizuoti. Gamtos klaidų ir taip pakankamai. Vat nereikėtų tada tų bežbožnų prezervatyvų, nieko...

O dėl tikinčiųjų, gal negražiai pasakysiu, bet kad dabar religinės bendruomenės daugiau į kokias kavines, kaimo turizmą ir pan investuoja, bent kur aš žinau, negu į rūpinimąsi kažkuo realiai. O vat krišnaitai, iš kurių mes juokiamės, bene vieninteliai realiai maitina pijokų vaikus,nereik ten dėl duonelės ar sriubos laukti valandą. Gal mano žinios menkos, bet kunigų kavinėj buvau, o va vaikais rūpintis turi tik savanoriai, už dyką...
mamka

Anonimiškas rašė...

Išvis aš šiokią tokią nuoskaudą jaučiu... :0)
Kai ieškojau darbo, pagalvojau, kad galėčiau dirbti kokiam dienos centre su sunkesniais vaikais, tarkim ir už mažą algą. Na, kur valdžia moka, reik socialinio išsilavinimo. Kur bendruomenių, ten reikėtų už dyką. O pagalvojus, tai jei ponia turtinga, jei gali nedirbti, ar ji eis už dyką į tokį darbą? O aš negaliu dirbti visai už dyką, nes valgyt ir mano vaikams reik! Žodžiu paskambinėjau, paskui nusispjoviau. Gal kokie studentai dėl būsimos specialybės už dyką padirba?
O tie vaikai per langelį, tai kaip pigiam kioskely, maždaug "lariokas". Kažkaip visai neskamba gražiai :0)

mamka

Negaliu normaliai su savo vardu viršuj komentaro parašyt kažkodėl

Anonimiškas rašė...

Sveiki. Nu joooo :) neblizga išmintim tas siūlymas. Bet aš, ir kaip mama, ir kaip krikščionė, palaikau bet kokį dalyką, kuris ribotų, o ne skatintų abortus.

Ekleziasto 9:4 kažkaip atsiminiau (Kol žmogus gyvas, jis turi vilties. Gyvas šuo vertingesnis už negyvą liūtą.)... Abortas - bejėgio žmogaus mirtis, žmogaus, kuris niekad neparagaus gyvenimo, naturės galimybės - pagaliau - išgirsti Evangeliją.
Žinau brolį, kurio tėvai neaugino. Jau suaugęs žmogus, kabinasi į gyvenimą, mokslus, tiki Kristumi. Gal ne viskas jam gyvenasi sklandžiai, gal likusios širdies žaizdos... bet kol žmogus gyvas, turi vilties. :)

Dalia

P.S. Linai, mes turbūt su jumis BTZ apie ekumenizmą kalbam. :)

P.P.S. ir manęs neįleidžia vardu pasirašyt.

Anonimiškas rašė...

Daliai: tai aš irgi nesu už abortus, mano sūnus visą naktį blaškės ir košmarus sapnavo, kai filmą pažiūrėjom, kaip lėliuką dalimis išlupa, o pamatyt vaikams reikia...
Dėl to kai kurioms mamoms reikėtų (kiaušintakius ar ką ten perriša)padaryti operacijas valdžios sąskaita, tai ir abortų būtų daug mažiau ir vaikų išmėtytų. Kaimynę turėjau, kuri gal 12 vaikų prigimdė, kažkurį uždusino pagalvėj. Tai va, vis prigimdo, atima kokius tris ir vėl iš naujo... Vat po atiduoto vaiko padarytų jai tą operaciją, ji tiesiog nebepastotų, o jei užsimanytų vaiko, tegul savą pasiima. O dabar pusę išmėto, o maždaug labiau patinkantį kokį nors- augina. Atsieit teisė į motinystę... O vaikai irgi turėtų turėti galimybę būti normaliais vaikais, o ne eiti kančių kelius nuo pat gimimo. Sunkiai jiems be šaknų augti sekasi.

mamka :0)

Labanakt, jau kažkaip šiandien tikrai ne kaip gera krikščionė rašau, ane? :0)

Anonimiškas rašė...

sveikos, mielos lankytojos, normaliai, Mamka sneki ir teisingai.Žinai, Robertas vaikus maitina ir rupinasi dar be savo ganomu narkomanu, tikiuosi anas neperskaitys iraso, nes dabar uzsiemes:) Taip jau pasauli buna, kai nera galimybiu yra noras, kai yra galimybes truksta noro:)Zinai mane prajuokino tomkevicius, kai isdidziai pareiske kad ju dienos centras maitina iki 100 vaiku per diena, o pries tai didziavosi kad Kauno vyskupijoj yra milijonas kataliku. Na kaip milijonui tai sakyciau vos pakeliamas darbas. Tiesa, anas pamirso pasakyti, kad visas personalo islaikymas, maistas yra is savivaldybes lesu. Taigis Kauno vyskupija nieko nedaro siuo poziuriu isties tik mojuoja motinos Tereses atvaizdu:) Nu as ju nekaltinu, gal lesu neturi, gal zmoniu, o gal tu alkanu vaiku nera. Nors abejociau, va vienas mano pazistamas prie Kauno jau antrus metus maitina cigonu vaikus. Mamka, cia taisykle, ko negali milijonas, ta puikiausiai sutvarko vienas zmogus, kai Dievas ideda meile.
Daliai, aga, mes kalbames,beje, turiu pakvietima i klaipeda atvykti.

Anonimiškas rašė...

Pabūsiu cekauna. :) Ar čia apie jumis Lediajevas rašė:
"This fellowship is four years old, but the people here did not completely decide in which direction they should go: Charismatic or Pentecostal. The meeting with the Latvian Pastor definitely will help them to make a step in the right direction.



In Svetlana Gurska’s team there were two prayer warriors from the recently opened Riga New Generation Center Church. Seven people received deliverance from generational curses and smoking, one woman got healed from pains caused by arthritis. She could hardly move, but that night she felt a lot better. Some believers received a revelation about the necessity of deliverance and other spiritual truths."

:)

Anonimiškas rašė...

Labai jau įdomus miestelio pavadinimas: Anishgiai. :D

Anonimiškas rašė...

ja ja apie mus, ten pas mane tvarte buva jie priimami.Na su jais tai kita kalba, cia pakviete per pazistamus viena sesuo. Nezinau, kiek teigiamo rezultato buvo, be sumaisties gana nemazai, na tokios juokingos daugiau:)Likom da neapsisprende:)

Anonimiškas rašė...

:)
Aš čia savo nuomonę parašysiu, ne "valdžios" - ne specialistė NK, bet kad kiek tenka susidurt, tai visur "akis bado" arogancija tokia biski. Gal ir klystu...

O šiaip sekmininkam simpatizuoju, jau rašiau.

Anonimiškas rašė...

nu panasiai, alia ir tz bachurai irgi mokyti labai lygi lauzia, tik bijau, kad galvas nusisuks:) Gaila man kad ten stagnacija, parasyk, kumpe yra mano pactas, placiau isdestysiu apie nk

Anonimiškas rašė...

NERANDU ;( ;( visus kumpus apsniukstinejau...[sirguliuoju antra diena, gal dėl to galva nedirba :(].
Mano paštas viešas dalia@btz.lt

Linas rašė...

nu va, Dalia, jums sloga todel ir uosle sutrikusi:)

Unknown rašė...

Ale kaip tyčia ir perskaičiau Linai. Gera ikristi į jūsų diskusijas ir matyti, kad jūs visi čia :) Ir dar naujų atsiranda.

Nelabai kažin ką mes su tais vaikučiais darome. Kiek Viešpats leidžia. Na alkani nebūna ir pamokas paruošia, nes neturi kur. Gala labai jų. Yra tokių, kurie būdami šešių, dar svao adresu negirdėjo frazės "aš tave myliu" Išgirdę apsiverkia. Apsiverkiam ir mes.

Linas rašė...

Nu tu ir pataikyk tu man taip, sakaiu Ciapai, laikyk liezuvi uz dantu, persiprasau, Robertai, nenorejau viesinti, bet taip jau isejo - tegu buna pagarba jums uz darba.

Anonimiškas rašė...

Malonu matyt, Robertai! :0)
Labai buvo smagu girdėt, kai Linas papletkino apie vaikus... Bene vienintelis atvejis gyvenime, kai pletkai geri ir malonūs :0)
Neseniai knygą skaičiau "Stipriau už neapykantą", tai kažkaip vėl tie vaikai įpuolė į širdį...
Ačiū tau ir jums visiems.
mamka :0)

Unknown rašė...

Gera knyga, Mamka. Dar perskaityk Bilo Wilsono " Kieno šis vaikas" ir abejonių, ką daryti šiame pasaulyje, neliks. :) Gero vakaro.