antradienis, rugsėjo 09, 2008

Apie Rusiją

Po Gruzijos ir Rusijos konflikto dalis piliečių ir politikų ėmė dainuoti vieną lietuvių liaudies dainą:”Mane motulė barė, linelių raut išvarė”… Vis primindami Rusijos galybę ir kaip mus dabar baus…
Aš tik norėčiau priminti, kad Rusija mums jau nebe motulė, o jos galybė irgi trapesnė negu gali atrodyti. Sakykim ”The Guardian” rašo, kad taktinė Rusijos pergalė atvedė ją į vieną poziciją su palestiniečių grupuote “Hamas”, Iranu ir Šiaurės Korėja, iš didžios šalies laukiama sveiko proto ir stabilumo, o kai jo nėra – ne tokia ta šalis ir didi, o jos energetiniai resursai senka, akivaizdu, kad jos ginkluotosios pajėgos turi tik ribotas galimybes.
Net ir patys rusai atsibunda iš aklo nacionalizmo, štai kalbėdamas radijo stotyje “Echo Maskvy”, politologas Leonidas Radzichovskis, sakė, jog Rusija klaidingai mano, kad “vanagas negriebs vištytės, kuri deda kiaušinius”, turėdamas omenyje energetinius resursus. Pasirodo, tik 20 procentų dujų ir naftos ES gauna iš Rusijos. Šį kiekį pakeisti galima ir kitais šaltiniais. Iš kitos pusės Leonidas Radzichovskis sakė, jog rusai turi suprasti, kad jų dalis pasaulio ekonomikoje tik 2 procentai, JAV – 20 procentų, ES – 25 procentai, taigi 45 procentai prieš 2 procentus, tai toks pat santykis kaip Gruzijos su Rusija. “Mes 25 kartus labiau priklausomi nuo Vakarų, negu Vakarai nuo mūsų”,- sakė politologas. Beje, jis pridūrė, kad Rusija visada siekia pirmauti, tačiau šiuo atveju, nenori dirbti, geriau sukelia kokį ažiotažą.
Rusijos galybė išties priklauso nuo naftos ir dujų kainų, nes beveik 70 procentų biudžeto pajamų būtent iš čia. Rusija jau pati skelbia, kad naftos gavyba mažėja, ir mažės toliau, nes Kremliaus vadovybė išvaikė visus investuotojus, o pati rūpinasi tik šia diena.
Kas pamiršo ir vis dar dreba iš baimės, priminsiu, kad Lietuva jau kuris laikas yra tarp tų 45 procentų. Jei negausime dujų, tai ne dėl to, kad kažką darėme neteisingai, o dėl to, kad Rusijai jų pačiai nebepakanka.

Komentarų nėra: