ketvirtadienis, gegužės 31, 2007

Skaitau Qdirką ir Waižgantą

Galvojate suklydau, pavardės turėtų atrodyti kitaip, žinoma, klysti žmogiška, tačiau bet dabar jau nebūtinai suklydau - iirmadienį sutarta pritarti Vardų ir pavardžių įstatymo projektui, kuriuo valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų sudaromuose ir išduodamuose dokumentuose vardus ir pavardes leisti rašyti ne tik lietuviškais, bet ir kitais lotyniško pagrindo rašmenimis.Taigi asmenvardžiai, kuriuose yra, pavyzdžiui, raidės x, q ar w, bus rašomi nekeičiant šių raidžių į lietuviškas. Kitaip sakant, raidyne atsiras naujų raidžių.
Sunku pasakyti, kas privertė užsimoti nepriklausomos Lietuvos politikus prieš lietuvišką raidyną, kurį taip stropiai gynė protėviai spaudos draudimo metu.Ir dar tokiu paradoksaliu būdu – užkliuvo pavardės. Na gal emigrantams užsienio darbo biržose savo pavardes bus skaityti, tačiau neįsivaizduoju, kad tas pats žmogus turėtų kelis pavardės variantus -Lietuvoje Kudaba, užsienyje - Qdaba, Lietuvoje Ksavera, už sienos - Xavera.
Na bet žinote, čia kaip pažiūrėsi, aš įsitikinęs, kad tai tik pirmas žingsnis -gali keistis net ir miestų pavadinimai, pavyzdžiui, norėdami pritraukti investicijas ir būti suprantamesni užsieniečiams pakeis pavadinimą iš Kupiškis į Qpiškis
Manau toliau bus gražiau, pamažu atsiras terminai su lotyniškomis raidėmis, o galiausiai jas įves ir į kitas kalbos sritis, na kad vaikams užsienio kalbų mokytis, lengviau nutautėti būtų.
O gal aš čia visai be reikalo, gal džiaugtis reikėtų? Pareisiu ir perskaitysiu vieną dieną laiškelį:”Tėti, qr wakar padėjai Qudirkos knygą, niex neranda, wisur, qr ieškojau, nėra”.

5 komentarai:

Armandas rašė...

deja, šiuolaikinis jaunimas (12-14m. o kartais ir vyresni) rašo žymiai labiau iškraipydami lietuvių kalbą, nei kad pateikta straipsnyje.

Linas rašė...

Gal kartais ir rašo, bet negi reikia dar oficialiai prie to prisidet?

Petras rašė...

neįsivaizduoju, kad tas pats žmogus turėtų kelis pavardės variantus -Lietuvoje Kudaba, užsienyje - Qdaba, Lietuvoje Ksavera, už sienos - Xavera.

Būtent dėl to ir priimamas toks įstatymas -- jis skirtas užsieniečiams, kurių pavardėse ar varduose yra q, w ar x. Nes dabar gaunasi, jog koks nors William Quest Lietuvoje tampa Viljamu Kvestu. Niekas čia nekalba apie lietuviškų vardų keitimą: Qpishkis nenumatomas.

ugne rašė...

taip, Petras teisus. va, klasioke istekejo, naujoji pavarde w raide prasideda. problemu, kiek girdejau, be galo daug su jos ir vaiko dokumentais bei keliaujant.

Linas rašė...

Na, brangūs optimistai, vis dar pasitikite biurokratine sistema?
Žinau viena, jei žengiamas vienas žingsnis, kas uždraus antrą?Kas tokiu atveju uždraus man dukrą pavadinti kokia Virqnija ar Xavija??

taip be abejo užsieniečiams numatyta, tačiau ir dabar nieks nedraudė tekėti vesti ir keisti pavardes, nebuvo būtinybės ir užsieniečiams keisti pavardę atvažiavus.Juk ir dabar vienur rašo Šekspyras, o kitur Schak...(neatsimenu iki galo kaip).