trečiadienis, vasario 28, 2007

Apie žuvis ir politikus

Žiema, mielieji, žiema. Sniegas, šaltis, rinkimai. Žuvys po ledu, žvejai ant ledo, brakonieriai miškuose, politikai štabuose.Visiems gyviems padarams bei sutvėrimams žemelėj vietos yra.
Kartais pagalvoju, o vat jei imtų mane ir paklaustų:”Kas yra kilbukas?” – tuoj pat atrėžčiau: ”Žuvis”. O jei paklaustų:”Politikas – padaras ar sutvėrimas?”. Nežinau, ką atsakyčiau, nes žmonių pasaulyje yra daug sudėtingiau negu gamtos. Jei kilbukas upėje yra kilbukas – jį pažįsti iš žvynų pelekų ir jauko, ant kurio kimba - tai politikas šių dienų Lietuvoj šalia šios žuvelės atrodo apgailėtinai. Politikas yra panašus į žuvies filė parduotuvės lentynoje. Dažnai be jokių skiriamųjų bruožų,sąmoningai nusipešęs viską, kas jį identifikuotų – kad tik pirktų. Tiesiog bevardė parduodama mėsa.
Sakysite žiauru? Nemanau, kad reikėtų būti gailestingam, nes politikai mūsų negaili – kiek kartų jau esame parduoti ir išmainyti, o kai kada net ir išmesti. Kad ir šie rinkimai – dar jiems nesibaigus Vilniuje socdemai ir konservatoriai jau pasirašinėjo sutartis ir planavo per pavasarinį nerštą kartu padėti ikrus. Ir tokios absurdiškos tuoktuvės vyksta visoje Lietuvoje - nėra skiriamųjų bruožų, svarbu kuo brangiau parsiduoti. Žuvų pasaulyje tai būtų analogas, kad kilbukas tuoktųsi su lydeka – visi žino, kad iš tokios sąjungos, nepaisant karštos meilės, palikuonių nesulauksi.
Keisčiausia, kad suvokiame, jog taip negali būti, o politikoje neįtikėtiną susikryžminimą pateisiname.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Nu ka Linai, galiu pasakyti. Pradzioje, kaip protestantas, bandziau protestuoti :-), na tipo "kiekviena valdzia yra nuo Dievo" ir pan. Bet zinai, taikliai parasiai. V desiatku. Pritariu.