antradienis, sausio 24, 2006

Užtariu fariziejus

Esame greiti apie kitą pasakyti"fariziejus", tačiau net nepamąstome, kad vargu ar ir mes patys esame verti fariziejaus vardo. Dažnas galvoja, kad jis tikrai geresnis už fariziejus. Jėzus pasakė:"Jei jūsų teisumas neviršys fariziejų teisumo, neįeisite į Dievo karalystę".
Matote, Jėzaus laikais fariziejai(atsiskyrusieji)buvo pavyzdys visam Izraeliui. Tai buvo paprasti žmonės, ne šventikai, apsisprendę vykdyti istatymą, o tikėjimas buvo jų gyvenimo būdas. Jie buvo tokie skrupulingi, kad laikydavosi sabato daugiau, negu buvo reikalaujama, mokėjo dešimtinę net nuo "mėtų ir krapų", pasnikaudavo ir atgailaudavo viešai, melsdavosi gatvėse ir, kas be ko, buvo gerbiami žmonės.
Taigi, norint įeiti į Dievo karalystę reikia viršyti fariziejus, tik ar mes tai darome - fariziejai mokėjo dešimtinę nuo visko, mes vargai sugebame sukrapšyti litą kitą, ir vaidiname, kad aukojame,nors tai tik išmalda, jie melsdavosi viešai, o dažnas mūsų kaimynas net nežino, kuo tu tiki, fariziejai pasninkaudavo nuolat, o mes... Taigi, kaip beskaičiuosi, pamatai, kad tau iki fariziejaus uolumo - kaip iki Marso... Kažkaip dingsta noras mojuoti šituo žodžiu...
Aišku, galima sakyti, kad Jėzaus priekaištai dažniausiai buvo skirti būtent fariziejams. Ir taip, ir ne. Jėzus niekada neniekino fariziejų, dar daugiau - Jis pasakė: "Tai reikia daryti, ir ano neapleisti" - patvirtindamas, kad jie elgiasi teisingai, tačiau ir kritikos negailėjo. Iš kitos pusės - Jėzus su jais diskutavo todėl, kad jie vadovavo visam religiniam gyvenimui ir buvo tie, kurie apie Istatymą išmanė, kiti ateidavo pas Jį tik duonos ir išgydymų. O ir kritikavo Jėzus ne jų gyvenimo būdą, bet dažniausiai tai, kad jų gyvenimo būdas ėmė kelti juos virš kitų, o tai ir sudarė neigiamą foną, kurį Jėzus vadina "fariziejų raugu".
Beje, gal daug kam bus iššūkis, bet ir pats Jėzus gyveno kaip tikras fariziejus - nekaupė turtų, skelbė Dievo žodį ir t.t. Apaštalas Paulius taip pat Sinedrione sušunka: "Ir aš - iš fariziejų".
Taigi, brangieji, jei kažką norime išvadinti kažkuo,pasirinkite gražų lietuvišką žodį, kad ir "aviną", tada bent suprasite, ką kalbate, o fariziejus palikite ramybėje - tik Jėzus jiems ir galėjo išsakyti priekaištus, nes Jis taip ir gyveno kaip jie, o mums savo gyvenimo būdą reiktų pradžiai bent lygiuoti į fariziejus...

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Va apie tai, isties nepagalvota...