pirmadienis, gegužės 11, 2009

Istorija kaip parduodamas daiktas

Turbūt visi girdėjot apie tai, kad istorikai paskelbė hipotezę apie tai, kad Pilėnų gynėjai tebuvo luzeriai, o ne didvyriai. Kitaip sakant niekingi savižudžiai. Negaliu sakyt, kad simpatizuoju savižudybėms, tačiau manau, kad istorijos vertinime pasiektas absurdo skardis po kurio telieka ristis žemyn.
Dar kartą įrodyta, kad istorija tėra politinis mokslas, įvykiai vertinami ne tokie, kokie jie buvo, bet kaip tūlam istorikui "pašviečia". Kitaip sakant kertamas vienas svarbiausių dalykų - bet koks objektyvumas, pakeičiams reliatyvumu. Neminiu tų "istorikų" pavardžių specialiai, nes reklamos jiems nedarysiu. Gerai, kad nesu isrorikas, o tai neatsilaikyčiau paskelbti teoriją apie tai, kad lietuviai ne nužygiavo iki Juodosios jūros, o tiesiog paklydo - keliai prasti, jokio žemėlapio:)
Beje, šita tendencija yra akivaizdi. Bene pagrindinis taikinys dabar - holokaustas. Iranas, Vakarų neaiškūs mokslininkai kelia sau uždavinį bet kokiu būdu įrodyti, kad holokausto nebuvo. ir turiu pasakyti, jiems sekasi visai neblogai. Štai didžiojoje Britanijoje holokaustas išimamas iš istorijos vadovėlių, nes esą "žeidžia musulmonų religinius jausmus".
Amerikiečių generolas Eizenhaueris, berods, liepė kuo daugiau fotografijų ir filmuotos medžiagos padaryti iš koncentracijos stovyklų. Paklaustas, kam reikia fotografuoti negyvų žmonių kalnus, jis pranašiškai pasakė:"Ateis diena, kai koks nors kalės vaikas ims tvirtinti, kad viso šito nebuvo".
Taigi, istorija tampa parduodamu ir manipuliuojamu mokslu. Tačiau, kad net Lietuvoje taip atsitiks, nesitikėjau.

2 komentarai:

Ogis rašė...

Turiu siektiek zydisko kraujo tad visada simpatizavau siai tautai,vaikysteje teko girdeti savo adresu nemazai pasaipu..Nors lankiau siaip lietuviu mokykla.
Sunkiai suvokiamas tas reiskinys-holokausto neigimas.Kai kuriose salyse tai-rimtas nusikaltimas.Lenkiu galva pries vokieciu tauta,kuri per atgaila atsitiese,padare isvadas..Pvz rusai kaip tauta to nepadare-jie iki siol save klaidingai laiko pobieditieliais..Sunku dabar ziuret kaip ten valdo saugumieciai..Daug kas ten grizta atgal..Reabilituojamas Stalinas ir kiti panasus veikejai.Tad Rusijos matyt laukia sunkoki laikai..

Linas rašė...

Na, Ogi, mūsų visų nelengvi laikai laukia.Todėl kaip burundukai turim į urvą visko prisitempt:)
Mano galva, holokausto neigimas yra kilęs iš tos pačios dvasios kaip ir Kristaus prisikėlimo neigimas, tik žymiai įžūlesnis. Manau, kad taip šio pasaulio kunigaikštis ruošia dirvą naujam genocidui. Jėzus įspėjo:"Tomis dienomis bus toks suspaudimas, kokio nebuvo nuo pasaulio pradžios, ir jei dėl išrinktųjų tas laikas nebūtų sutrumpintas, neišsigelbėtų nė vienas kūnas"(Iš pometies cituoju:)