antradienis, gegužės 05, 2009

Rankų klausimas

Anykščių koplyčioje vykęs apskritas stalas rašytojo Juozo Baltušio 100 –osioms gimimo metinėms paminėti parodė, kad, deja, laikai pasikeitė ir rašytojas tėra viena iš keistenybių, kurios kažkokiu nesuprantamu būdu vis dar gyvuoja Lietuvoje – jei ne mokiniai, kuriuos atvedė mokytojos, jei ne bibliotekos darbuotojos, jei ne muziejininkai, Koplyčios salė būtų likusi tuščia.
J.Baltušis netapo dar vienu Anykščių rašytojų žvaigždyno žiburiu, greičiau mūsų karšto meno galaktikoje jį galėčiau prilyginti juodajai skylei - politikai supranta, kad jei link jo paleis savo spindulius jie nesugrįš aiškiais dividendais, todėl ir minint J.Baltušį, jų prie apskritojo stalo nebuvo. Sakyčiau, dėsninga.
Tačiau tuo pačiu labai aiškiai galime suprasti, kas atsitinka su žmogumi Lietuvoje, kai jis nukrinta – nebėra rankos, kuri ištiestų pasikelti. Ką ten rašytojas, pažiūrėkim, kas vyksta ir kaip vertinamas karjerą baigęs krepšininkas Gintaras Einikis. Iškritusio iš standarto žmogaus Lietuvoje tiesiog nereikia, geriau kad jo ir nebūtų, nereikia net jo pėdsakų.
Kas jei ne J.Baltušis geriau aprašė aukštaičio, taip pat ir anykštėno, charakterį? O jo kaip ir nebereikia. Galvoju tik viena – kai laikai savo rankas kišenėje, ateina diena, kai pats gali kluptelti. Klausimas, o kur tuo metu bus tavo pažįstamų rankos?

9 komentarai:

Zita rašė...

Matau išeitį - reikia savo pažįstamų kišenes užsiūti :)

Ogis rašė...

Jei del Einikio-tai masina is jo teisingai ateme...Nes maza ka jis galetu dar pridirbt girtas..
O jei del vertinimo-sutinku...Kritikuot ir juoktis be abejo lengviausia..Is kitos puses-zmogui iki tam tikro laipsnio yra gerai pajausti savo pasirinkimu pasekmes..Negalima gi pasakyt kad Einiki kas nors vercia taip elgtis.Pats taip nusprendzia.
Jei del pakelimo..Zmogus turi visu pirma pats parodyti bent jau nora kazka keisti.Be to dalyko net Dievas nesikisa manau..Dievas gi nera nachalas ir nekviestas nelenda.Aisku kartais buna taip kad pats zmogaus durnas elgesys lygtai sneka garsiau us jo zodzius..Vaikai ar paaugliai ta daznai daro.
Sutinku kad reikia pasirupinti tiek Einikiu,tiek kitais nukritusiais.Deja tenka apgailestaut kad daznokai mes ziurime tik saves ir savo chatos..
Prisiminiau dar Civilio atveji..Zmogus prasigere,gyveno skurde-ir tiems kas anksciau zavejosi jo zaidimu-buvo naplievatj..Panasus ir Tkacenkos likimas.Sabonis jam kartais padeda finansiskai ir netik..
Anksciau gi kaip buvo.Sportininkai buvo mokomi tik zaisti ir dauguma is ju nieko aport to nemokejo daryti.Jie negalvojo kaip gyvens kai karjera baigsis.Vienetai tik gyvena kitaip:Sabonis,Marciulionis,Kurtinaitis..Kiti gi,kurie nebuvo ryskios zvaigzdes-liko pamirsti lyg ju nebuvo..Gaila..

Linas rašė...

Nu Zita jau užsiregistravo:) Žinok turiu geresnį pasiūlymą negu tavo - tiesiog visus sijonais reikia apmauti ir - po kišenių:)
jo Ogi, cia ne viena pusė, tiesiog pasaulis yra toks - nekritai pats ir kapanokis, nepžįstu tavys.

Zita rašė...

Nu baik su tais sijonais, aš kartais ir taip jau nebeskiriu kur vyras, o kur... :))
Mokykloj kišenes paslapčiom užsiūdavom tai vis tiek išsiaiškindavo kas taip padarė. Gal sakau butų nebloga bendravimo priemonė :) čia tik pradžiai

Linas rašė...

Nu nežinau kaip kitur bet Viešpaties kariuomenėj tikrai didžiausi generolai yra moterys ir vaikai, lietuvaičių vyrų gėdai, beje:)

Unknown rašė...

Baltušis daugiau kupiškėnas.
O ir kaip pvz.man skaityti vaikui Kubilinsko eiles, jei jis buvo KGB smogikas?

Linas rašė...

Jo, Troy, Baltušis laikė save daugiau kupiškėnu. Jo motina iš ten, o tėvas iš Anykščių, taigi toks "suneštinis" produktas:)
Dėl Kubilinsko aš savo vaikams skaitau - klauso liežuvius iškišę.
Dėl paties klausimo, tai manau yra taip, kad tiek Kubilinsko, tiek Baltušio kūryba nėra "tiesa", kuri turėtų būti patvirtinta paties kurėjų gyvenimu. Tai tiesiog kūryba, ne visuomenės sutvarkymo idėjos, ne filosofinė samprata. Baltušiui ir Nyčei - skirtingi reikalavimai.
Nyčė prisitatė kaip atradęs "tiesą ir parodysiantis kur eiti" - va čia teisinga patikrinti jo paties gyvenimą.O perskaičius "ledinuką" kvaila būtų sakyti - vaikai, oi negeras negeras dėdė buvo, kgb dirbo:)

Unknown rašė...

Linai, negaliu vistiek skaityti Kubilinsko savo vaikams. Jei rašai, tai rašyk ir krauju, ne tik rašalu...
Cvirką ir Nėrį dar galiu skaityi. Apgavo juos , suvedžiojo. Bet jau sąmoningo savų žudiko - ne. Nekyla ranka.

Linas rašė...

Gerai kad aš tiek nedaug žinau apie jį, ar jis tikrai žudikas buvo kur šaudė, ar tik informatorius?
O aš kaip tik Neries negaliu - atvira propoganda, da nuo mokyklos laiku prisimenu:)