trečiadienis, spalio 04, 2006

Pagarbą senjorams -darbais

Dalyvavau įvairiuose renginiuose mokyklose, bet uždarant mokyklą pasitaikė būti pirmą kartą. Staškūniškio pagrindinės mokyklos likimas nuskambėjo plačiai. Kaltų nesurasime, turbūt kaltė yra visų, o pirmiausia priežastis ta, kad rajono gyventojų vis mažėja, jaunos šeimos išvažiuoja. O su šituo reiškiniu nepakovosi. Prisiminiau, kaip sovietiniais metais žiūrėjau filmą apie Suomijos kaimus, kaip suomiai džiaugiasi kiekviena jauna šeima ir kiekvienu vaiku – vienas seniūnas džiaugėsi, kad pagaliau po 10 metų kaime vėl yra 2 maži vaikai. Tada tai atrodė tiesiog egzotika ir taip toli nuo mūsų. Tačiau, panašu, kad tokia pat situacija kartojasi ir Lietuvoje, deja, negalima teigti, kad vaikus imame vertinti. Mokslininkų atliktais tyrimų duomenimis, Lietuvos vaikai yra nelaimingiausi Europoje. Mus lenkia net daug skurdesnių šalių atstovai. Ir tai visai suprantama – negaliu patikėti, bet kai kurie Anykščių pirmokai mokytojai pasakoja, kad jiems niekas neskaito pasakų, jie neturi nė vienos knygutės.
Taip pat į praeitį, o ne į ateitį orientuota ir šalies politika. Priežastis paprasta – vaikai balsuoti neina, o pensininkai – visada. Šiame fone pritrenkė Vilniuje vykęs piketas, kai pensininkai, iš įvairių Lietuvos kampelių susirinkę prie Seimo, reikalavo valdžios grąžinti anksčiau neišmokėtas pensijas. Reikalavimus pensininkai išdėstė rezoliucijoje. Beje, pensininkų atstovai rado ir išeitį, kaip jiems pakelti pensijas - reikalavo daugiavaikėms šeimoms nutraukti išmokų mokėjimą.
Kuriamos nevyriausybinės organizacijos Lietuvos pensininkų sąjūdis pareiškė:“Mes rezoliucijoje pareikalavome likviduoti pašalpų sistemą daugiavaikėms šeimoms ir pirmiausia – asocialioms šeimoms, kurios vaikus peri tam, kad gautų pašalpas, kurias vėliau prageria. Čia yra tautos tvirkinimas. Mes gaminame debilus ir imbicilus”.
Sako, kad išmintis yra žilo plauko palydovas, tačiau tik savo pensijomis užsiėmę garbaus amžiaus žmonės nežino, kad be 50 litų už vaiką jokių kitų pašalpų ir daugiavaikės šeimos negauna, joms, skirtingai nuo pensininkų, nekompensuojamas šildymas, jos negauna pigesnių vaistų, neturi jokių išimtinių teisių, jos negavo ir butų, kolektyvinių sodų, nebuvo įdarbintos priverstine tvarka – jaunimas turi viską užsidirbti pats... Manau gaudama tuos 50 litų už vaika kiekviena daugiavaikė šeima jaučiasi taip tvirkinama, kad gėda ir kaimynui į akis pažiūrėti…
Žinoma, nesakau, kad visi žilagalviai mąsto taip piktai ir savanaudiškai, kad nemato, kaip sunkiai gyvena jų vaikai ir anūkai, kaip tie apsišaukėliai, kalbantys visų pensininkų vardu ir prie Seimo giedantys “Marija, Marija” ir reikalaujantys atimti iš vaikų išreklamuotus 50 litų, tačiau čia aiškus ženklas, kas Lietuvoj turi įtaką ir kas svarbiau Lietuvos politikams. O jiems jau laikas atsibusti – Staškūniškis – tik pirma kregždė, kas laukia Lietuvos, jei šeimomis ir vaikais nebus pasirūpinta reikiamai – vieną dieną vaikų nebeliks, nes už tai, kad šeima tėvynei augina pilietį, valstybė sumoka mažiau, negu ūkininkui už karvę žindenę ar žiemkenčių hektarą. Vaikus neapsimoka ekonomiškai auginti – per daug išlaidų, blogas biznis, o 50 litų yra mažiau negu kainuoja nauji vaikiški batukai.
Žinote, kai pagalvoji, o juk karvėms pasakų skaityti nereikia, nereikia spręsti jų problemų, aiškintis dėl jų elgesio, pirkti joms rūbus, lydėti į mokyklą, nupirkti dviratį, migdyti, prausti, guosti, vežioti į ekskursijas ir t.t. Valstybei išties žymiai labiau apsimoka augintinti karvių bandą. Tik bėda, kad valstybė taptų tokiu atveju galvijų valstybe.
Bet kuri situacija reikalauja sprendimo - darbovietėje esame du vadinamieji daugiavaikiai, taigi pasitarę nusprendėme, kad problema rimta ir jei jau kai kurie pensininkai taip blogai gyvena, galime skirti tuos vaikų pinigus bet kuriam besikreipsiančiam pensininkui, nes vaikus ne dėl naudos auginame. Tik paimti juos reikės iš vaikų rankos. Manome, kad tai bus puiki auklėjimo priemonė vaikams, kai jie galės savo pinigus skirti gyvenantiems sunkiau seneliams. O ir bočiai galės pajusti, kad vykdo teisingą misiją – stabdo “tautos tvirkinimą” pinigais.

7 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Fantastiška įžvalga :) Pliusas tau.

Linas rašė...

Aciu, aciu, pliusa priimu:)

Anonimiškas rašė...

O stai ir as :0) Ciapai, baik varyt ant pensininku! Visiems blogai, ir seimoms su vaikais ir pensininkams. Pav. mano mociute gauna pacia maziausia pensija, ten simta su trupuciu, nes neturi stazo, kai po kaimo dirbo kaime, dingo popieriai, be to augino keturis vaikus, tai kaip jiems, tiems pensininkams isgyvent? Tai juk musu diedukai, kaip ir vaikai... Pav. mociutei vien vaistams menesiui iseina apie 300 litu, tai su tokia pensija ji net neturetu teises apskritai gyventi, nes atimtu buta ir dar numirtu is bado. Tai mano mociutei padedama, o jei zmogus visa gyvenima dirbes liko vienas? Jaunas dar gali uzsidirbt sau ir vaikams, o ka tas seniukas? Aisku, kai kurie pensininkai kai prasivaro su savo lazdelem, tai kaip tankai :0))), bet apskritai neimanoma beveik isgyvent is pensiju, jei mano tevai pav. neturetu trupucio papildomu pajamu, neisivaizduoju kaip isgyventu, zinant butu mokescius. Nes jie gana anksti isejo i pensija ( mama 45-eriu), nes dirbo labai kenksminga darba, tai ten kazkaip pagal staza nedideles pensijos, ir tecio... :0) Tik jie siaip labai apsukrus, tai gerai gyvena, be to man jie dar vis atrodo neseni :0)))

Anonimiškas rašė...

Ir jei jau pradejau pliurpt, tai dar pridesiu :0) Tiesa, pasitaisau, po karo mociute dirbo kaime :0). Del vaiku... Galiu pasakyt, kaip as galvoju... Taip, vaikai kainuoja, bet yra toks dalykas, kaip seimos planavimas, jei tu nori desimties vaiku, turi prisiimt atsakomybe uz ju uzauginima. Taip, pas mus labai blogai, kad vaikai nera vertybe, jie daug maziau mylimi, negu kitose salyse, bet meile ir uz pinigus nenuperkama, o jos reik labiausiai.Del pinigu, tai mano nuomone tokia: as nors ir bomzaut eiciau buteliu rinkt, nors ir parsiduociau, bet mano vaikai butu mylimi ir pavalge, kad ir kiek ju tureciau. Turiu du, bet jei butu netyciuku, tureciau nors ir penkis :0)) Mes kad ir kaip begyventume, turim begales nereikalingu daiktu, drabuziu ir vis verkiam... ( Net as suknute nusipirkau!!! Pati negaliu patiket savo akimis... :0)))). O be to, tikrai yra tokiu, kur gimdo vaikus tik del pasalpu, pazistu tokiu... Ir pralaka viska, o vaikiukai nevalge. Kai tokie uzkliuna, tai paskui zmones ant visu varo... Aisku, valstybe turetu paremt daugiavaikius tevus, bet ir pensininkus, nes jie jau nebegali nieko pakeisti, jie senuliukai... Tik tai neturetu kirstis :0) Dar dabar apie tas visokias paramas prisiminiau. Pav.mano diedukai gyvenime nieko negavo, nors tikrai jiems reiketu kai ko, bet pav. as kai gulejau ligoninej su vaikuciu, ten prinese labdaru - konservu, sokoladu, tarsi mes kokie vargsai visi ten butume! Jei sergi, taigi dar nereiskia, kad badauji :0) Juokinga, o kazkam tu konservu gal tikrai reiketu, bet ligoninej labiau matoma ta labdara... :0) Nu viskas, vykit mane lauk, nes vel pliurpsiu :0)

Linas rašė...

Oi mamka, tu pati geriausia teisingiausia pliurpike - prasau i sveikata pliupk kiek nori.
Jau maniau tave vilkai sudraske ar zuvai kur po bulviu maisu pakaunes miskuose:)

Anonimiškas rašė...

Na mano bulves prenu raj. laukuose :0), o nukasem dar kai buvo geras oras, kai tu buvai isvaziaves, tiesa sakant pirma diena tai vos kanopu neuzverciau miescionka tokia :0), o antra jau isilingavau :0) Be to mama kazkokiu dopingu mus uzsere, t.y. is anksto prigirde po tablete kazkokia nuo radikulito gal :0), bet tiksliai para veikia :0) O dabar tai jau ruosiuos apsirgt, nes dukra sirguliavo, dar bendradarbe, tai jau kazkuri uzkrete. Bet ka cia prisirgsi, kad vistiek i darba reik :0( Vaziuosiu pirkt vaistu tuoj ir eisiu gert kokiu nors vaistazoliu su medum :0) O del vilku, tai dar nezinia kas baisiau, as ar jie :0) Man tiesiog norejos pabut vienai. Kai kartais pasijauciu jau visiska idiote, reik trupucio laiko gryzt i save, reik pasivaiksciot po azuolyna, paklaidziot gatvelem (ot kartais idomiu vieteliu uzeini net savo mieste!), nes depresijom laiko tai as tikrai neturiu, o kazkaip susikalbet su savim reik :0))))

Linas rašė...

nu dziugu, kad kalbi kaip sveikas zmogus, va isvaziuoju dabar as 2 dienom i Prienu rajona.