trečiadienis, spalio 04, 2006

Meno tikslas



Jei jau prakalbom apie mena, tai stebėdamas visą vyksmą, galiu pasakyti, kad menas turi savotišką lanką, kurį brėžia nori to ar nenori.
Visos bėdos prasideda tada, kai menas pameta pradinį tikslą. Pradinis - tarnauti žmonėms ir atspindėti grožį. Tuo gali įsitikinti nuėjęs į bet kurį muziejų. Menas gali būti ir bjaurus, tačiau jei jis išlaiko pradinį tikslą tarnauti žmogui, jis nepraranda paskirties.
Visa bėda - menas linkęs nuo to tikslo nusišalinti ir tampa pats sau objektu. Tai pirmas žingsnis.
Antras - tada jau nebeužtenka tik to - menas nori, kad jam tarnautų.
Trečias - kadangi nepavyksta įgyvendinti - tokiu atveju jis vėl grįžta prie žmogaus, tačiau stengiasi tenkinti puolusią žmogaus prigimtį, instinktų lygmenį.

Suma sumarum - tik tas menas, kuris tarnauja žmogui ir atspindi grožį, sanklodą pasaulio yra sveikas ir naudotinas, visa kita - nuodai vienokia ar kitokia forma, liudijancia ne kūrybinguma, o kūrėjo degradacijos laipsnį.

9 komentarai:

Anonimiškas rašė...

o negi TIK grožį atspindėti?
o gal IR idėjas? bet nebūtinai gražias?
o gal IR mus pačius atspindėti, pasaulėžiūrą mūsų?

Linas rašė...

Del grozio tai, gal netiksliai issireiskiau - grozis nera tik kas rausva.
Ar reikia atspindeti mano pasauleziura kai:
as tualete?
as persigeres ir pagiriotas piktas?
kai as nekenciu kazko?
kai keliu pretenzijas kitiems?
kai balti arkliai?

G12 - tai ne atspindejimas, o ispindejimas ir liguistas patologinis noras nusimauti kelnes viesai ir parodyti savo slykstuma:)
"menininkai" daznai neturi iš viso pasauležiūros, bet bando primesti kitiems tai, ko pats neturi. Turi tik dideli nepasitenkinima savim ir kitais - tai ne menas.

Manai kitaip?
Is kur atsiranda "meno" projektai - valgau savo suda ir man gerai? Supjaustytos karves hormaline? ir t.t. Zinoma yra ir "lengvesniu" formu

Anonimiškas rašė...

Prie rašydamas bent jau pasiskaitytum, kad ir:
http://www.xxiamzius.lt/archyvas/xxiamzius/20031210/kult_01.html

Linas rašė...

ciukcia nera skaitytojas, ciukcia rasytojas, o XXI amziu skaityti?Nu cia isvis reikia turet labai islavinta skoni, bet pabandysiu, jei jau siulai

Anonimiškas rašė...

manau kitaip, bet su tavim konstruktyvaus dialogo nerasiu,
taigis, px.

Anonimiškas rašė...

Aš irgi manau, kad visų pirma meno paskirtis - grožis ir estetika. be abejo, šiandien labai svarbu ir idėjos, bet gal pamastykim ir apie priemones? Kuo menininko rankos, skerdžiančios ėriuką, geresnės už ūkininko? Ūkininkas bent tą ėriuką į gyvenimą priėmė ir visą gyvenimą maitino. O menininkas į ėriuko gyvybę tikrai neturi teisės.
Cituoju seną draugų klausimą - ar drožinėtas lavonas yra menas?

Kompromiso, spėju, šitoj diskusijoj ir negali būti. Vieni yra savim labai pasitikintys realistai futuristai, o kitiems svarbu dvasiniai dalykai, kartais konstruktyviais argumentais neapginami.

Linas rašė...

diskusijos gal ir nebus. Genijai ne diskutuoja o pjausto ėriukus.:)
beje G12 tavo metodas virti desrelem -grynas siurrealizmo pavyzdys, super, man patiko, tik negalejau komentaro parasyti:)

Anonimiškas rašė...

dabar jau gali :)
o į menininkus nepretenduoju, labai jau atokiai aš nuo "meno" kūrimo, aš tik vartotojas.

Linas rašė...

G12 - negaliu, bandziau, neileidzia kazko, bet vis tiek zinok - gali PR padaryti is sito atradimo:)