antradienis, spalio 03, 2006

Laikas menui

Manau, laikas pakalbėti apie meną ir menininkus. Nebūsiu populiarus, bet pasakysiu, kad vis dėlto didžioji dalis menininkų yra absoliutūs grubūs savanaudžiai ir mižniai elementarūs. Bando prakišti į kitų galvas pasaulį, kuriame negyvena, o patys nė nesiruošia taip elgtis, kaip reikalauja iš kitų.
Pora pavyzdžių - prieš kiek laiko atsisakiau skaityti Vidmantės Jasiukaitytės man vieno žmogaus siūlomą straipsnį, kuriame ji graudena dėl dabartinės materialistinės pasaulėžiūros, supuvimo ir t.t. Taip jau sutapo, kad atsisakiau ir skaityti jos "Golgotos vynuoges" ar kažkaip panašiai pavadintą knygą. Aišku, atsisakyti visada nemalonu, bet žmogui paaiškinau "Nesiruošiu gaišti laiko dėl falšo". Žmogus aišku įsižeidė, koks aš nepraustaburnis, be to nieko apie ją nežinau...
na, kaip kilęs nuo žagręs turiu tokią privilegiją, kad kartais pasakau, ką galvoju. O šią savaitę pranešė - ta pati lyriškoji ir kriščioniškoji Jasiukaitytė išsilupo sau antrą sklypą Vilniuje kaip signatarė.
Priminkite, kad paskambinčiau tam žmogui, gal pavyks save reabilituoti:)
Kitas mane paralyžiavęs faktas - policija nutraukė vieną meno pasirodymą, kuriame turėjo būti žiūrovų akivaizdoje papjautas avinėlis. Nepatenkintas "menininkas" purškė, kaip jo nesupranta, kaip nepasiruošusi publika ir t.t.
Žodžiu, ką galėčiau pasakyti - yra riba tarp meno ir yra riba tarp idiotizmo ir brutalumo. Nebūtina visiems bandyti įžvelgti meną ten, kur tik idiotizmas. Kas man neramu - idiotizmo apraiškų mene sparčiai daugėja, kaip daugėja ir save vadinančių "menininkais". Tiek to, einu tapyti gatvėje iš dulkių...

8 komentarai:

Anonimiškas rašė...

http://dado1945.storas.lt/wiki/lt/dado1945/%C4%96riukas

Anonimiškas rašė...

Jo, pritariu dado, šiuo atveju menoio objektas buvo visuomenė. Ir mianininkas labai gerai viską apskaičiavo, manau, policiją taip pat.

Be to, man labai visad būna keista, kad vartojantys mėsą žmonės dažnai ignoruoja mėsos atsiradimo faktą, ir skerdimą laiko žiauriu dalyku. Priešingai, skerdimas skerdykloje (esi ten buvęs?) yra labai žiaurus. Dažnai daug žiauresnis už "buitinį" skerdimą.

Linas rašė...

Jo, esu buves ir ne tokiose vietose.Matyt, greit prieisime iki to, kad viešai atlikinės chirurgines operacijas ir gimdymus ir aiskins, kad visuomene nepribrendusi:)
Idiotizmas ir brutalumas tai ir yra butent tie dalykai.
Ne vienas plaunantis gyvulinedaro iš šito piaro. Valstietis užaugina ir pjauna, nes taip reikia, be to tame žiaurumo nėra, mačiau kaip vyrai po to ir apsiverkia.

Anonimiškas rašė...

tikiuosi, aišku, kad šio "pjovimo" esmė buvo ne PR'as, o best visuomenę snukučiu į savo š. -- negi nematot kokie esat žiaurūs, ir tai, kad apie tai tiesiog nekalbat, žiaurumo nemažina.

Linas rašė...

Klysti, papjauti gyvulį nėra žiaurumas, pjaunama be pykčio, be paniekos ir t.t. tai nėra žiaurumas, zmones maitinosi ir maitinsis, skerdyklose isvis dabar savo uzmigdo parsus.
esme ne ta - jei jau esi jautrus"menininkui" tam sakau - nors viena avineli isgelbek, ir mesos nevalgyk - kodel pats tryduoddamas i savo triedalus kitus ikisti nori? Pretenzijos kitiems yra slykscios, pirma i save reikia pasiziureti.

Anonimiškas rašė...

Pritariu Linui. Anoks čia menas. Lygiai kaip tasai šventyklą sudegino, kad išgarsėtų.
Tikiu, kad gal ir norėta šita akcija atkreipti dėmesį į žiaurumą. Bet ką pasiekė akcija, tik supriešino dvi stovyklas - tuos, kurie tokių poelgiu nepateisina ir nelaiko menu, ir tuos, kuriems menas yra bet koks naujoviškas išsidirbinėjimas. Tuo tarpu vargu, ar kieno nors pasikeis požiūris į visuotinį žiaurumą, kepsnius ar avikailio paklodes.
Beje, jei pavadinti menu galima kiekvieną išsišokimą, tai gal papjaukim žmogų, kūdikį ir pakalbėsim apie abortus? Man rodos, menininkai kartais per daug sau leidžia prisidengdami "naujoviškumu".

Anonimiškas rašė...

gal ir perdaug, bet kas nustatys kas yra per daug. Pvz, jau senokai girdima tezė, kad Osama ir Dvynių suniokojimas buvo globalus meno aktas...
Menininkai visad ieško naujų formų, o aš nesakau, kad man jos irgi patinka, bet kaip visada -- kažkoks progresas ištinka tik "pjaunantis" dviems dviems stovykloms, pusėms -- radikalams su konservatoriais, kai nusistovėjusi pusiausvyra yra kažkoks naujas laiptelis.

Anonimiškas rašė...

beje, nesakiau, kad pjauti yra žiauru.
Man žiauru yra "pramoninis pjovimas", kažkokia iškrypusi gyvūno forma (iškreipta) mėsinis gyvūnas.