trečiadienis, spalio 18, 2006

Kai aš buvau nacionalistas

Prisiminiau, kalbėdamas, apie tautą, vieną epizodą iš savo gyvenimo - buvau aršus nacionalistas, palyginus su murzininkais, tai jie išvis tik šiuolaikinis produktas - marširuoja tik per mitingus ir kai juos filmuoja televizija. O ir "kaunasi" už lietuvybę tik keikdami žydus(kurių Lietuvoj beveik nebėra), nes tai garantuoja patekimą į eterį.
Mano nacionalizmas buvo aršus ir tylus, deja, paremtas neapykanta - nekenčiau valdančios tautos - rusų. Gal ne tiek pačių rusų, kiek ideologijos, kuri keliavo ant šitos tautos ir ekspansija jos buvo ryški.Gal niekas nebeprisimena, bet rusų kalbos mokytojai gaudavo didesnius atlyginimus, studentai - didesnes stipendijas, o atvažiavę iš Rusijos specialistai - butus, kai lietuviui reikdavo laukti 15-20 metų.
Bet tiek to, turiu nemažai pažįstamų, kurie yra rusų tautybės, negaliu pasakyti apie juos nieko blogo - nei jie blogesni, nei geresni - tiesiog žmonės.Bėgant laikui išmokau atsirinkti ir atskirti.
Va, tai tas vienas iš epizodų (visų šlovingų savo žygių kovoje už lietuvybę nepasakosiu,nes jų, kaip ir partizanų,einant metams ir tolstant jaunystei tik daugėja:-), kurį prisiminiau - tais laikais, kai "Vakaro žinios" dar nebuvo olialia tomkaus laikraštis, o ir išeidavo tikrai vakare,prie jo eilės budavo, pirkdavau du egzempliorius - lietuvišką ir rusišką. Lietuvišką pasilikdavau, o rusišką -iškart perplėšdavau ir šiukšliadėžėn stebint eilei.
Kas gali paneigti, kad ne dėl to griuvo SSSR?:-)

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Oi, artistas! O komjaunuolis bent buvai?:0) As tai saziningai nuo spaliukes iki komjaunimo sekretores atbuvau, tikra tarybine mergaite! Negaliu skustis, kad man labai nepatiko santvarka, juk nebuvo beveik su kuo lygint :0), tik kai mane i nepilnameciu inspekcija uzregistravo ir mama vos infarkto negavo, tai man uzkliuvo santvarka rimciausiai :0)))) Mes buvom koncerte uzsienieciu (retenybe) ir negalima buvo nuo kedes ne krustelt, o as atsistojau, kad draugu paltus pataisyciau... Na mane jau tada DRAUGOVININKAS!!! (atsimeni toki dalyka? :0)))) uz pakarpos paciupo ir tyse snypsdamas " as tau pasoksiu!" Drauge paklause kur mane veda, tai ir ta ten pat. Norejo pranest i mokykla ir laikrasty parasyt, bet drauges tetis zurnalistu ten dirbo, tai issisukom, o mama gavo iskvietima i nepilnameciu inspekcija, ten paaiskino, kad mes sokom, sukom salikus, metem batus ir dar visko :0). Dar gerai, kad i kaili negavom, nes vyrukai tai gavo nuo tu draugovininku :0) Tai mano nemaloniausias susidurimas su ta santvarka, nes daugiau manes mama i koncertus neleido ilgai...

Anonimiškas rašė...

O dar prisiminiau juokingiausia anos santvarkos dalyka!!! Kai neidavai i mokykla ar pagaudavo nakti( neduok dieve isgerusi) Jaunimeli vezdavo i veneriniu ligu dispanceri ir ten laikydavo per prievarta, kol istirdavo :0))) Joooo... geri laikai buvo... Cia as mazdaug tokiu tonu, kaip tam filme " da... choroshaja ochota byla... " :0))))

Linas rašė...

Nu Mamka ir tu estrados zvaigzde riaubiskyte - padumaeš batus metei:)
tai kiek suprantu ir tave istyre tada ar neturi antitarybinio viruso:)

Anonimiškas rašė...

Robertui linkejimai :0), kazko labai jau tankiai jis ten ekrane pradejo smezuot :0))) Geros laidos buvo... Tik mano vyras isgeres biski buvo, tai griebe perjungt, sako " neziurek, nes ir mane tuoj issiusi ten... " :0)

Anonimiškas rašė...

:-) Nebeturi ka rodyt tie telikai... Beje, tas pijokelis is teliko, atrodo ateis pas mus i reabilitacija. Ne veltui meldemes. :-) Jis man patiko.
O, siaip tai labai linksma buvo. Rezisieriai visai kitaip buvo suplanave, bet.... Viespats geras visada. Jis padaro taip, kaip Jam atrodo reikalinga.

Linas rašė...

Jo Robertai su tavim jau pagarbi baime bendraujant ima -tikras ekranu liutas:)Siaip kai pagalvoji turbut pats savo valia kai ko ir nedarytum gyvenime, bet tenka.taigi, kentek kentek:)