antradienis, spalio 17, 2006

Apie tautą ir purvą

Tačiau Rūta atsakė:
“Neversk manęs tave palikti ir sugrįžti. Kur tu eisi, ir aš eisiu; kur tu gyvensi, ir aš gyvensiu. Tavo tauta yra mano tauta ir tavo Dievas – mano Dievas".
Rutos knyga

Kai Naomė Rutą įkalbinėjo grįžti atgal, ji atsakė "Tavo tauta yra mano tauta".
kaip svarbu būti tautoje ir turėti savo tautą, juk Ruta net nežinojo, kokia ta tauta, ar turtingi, ar ten visi dori ir turtingi, ar daug kvailų ir t.t. Ji nusprendė būti tautoje ir šiandien vis dar minimas jos vardas turbūt dėl šios priežasties.
Apie tai pagalvojau, kai aptikau, kad Lietuvoje yra atvirkščiai - mes neturime tautos. dauguma elgiasi ir gyvena ir kalba taip, kaip neturėtų savo tautos, o tik savo interesus. Individualizmo amžiuje būti tautoje reiškia būti atsakingam už kitą. Daug paprasčiau rodyti į kitus ir šaukti - "aš ne toks, jie ne mano tauta ir aš su jais nebūsiu".
Kai kuriems piliečiams tai tampa net savotiška religija - nesusitepti su tautos purvu, o žiūrėti ir komentuoti per kokį purvą ir dykumą jie klampoja ir taip užsidirbti sau šiek tiek dividendų.
krikščionys yra atskira tauta, kuri vis dar eina ir yra virš tautų. Kiek pastebiu, vis dėlto, būtent krikščionys nesikrato savo tautos purvo ir nesigėdija savo kūniškos tautos. Kurį laiką pats mėgavausi - lietuviai tokie, anokie ir t.t. Tačiau mane sustabdė - lietuvių purvas yra tavo purvas. Taip ir yra.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Man labai patinka, kad esu lietuve, tik kartais geda, kad per mazai istorijos zinau. O siaip musu kalba, folkloras, net buvus pagonybe yra nuostabus. Bet jau kad susiraukeliai amzini, tai gryna teisybe! Anakart atkreipiau demesi, kad i mane labai pasiziuri idemiai, kai vaiksciojau, tai zinai kodel? Nes turbut sypsojaus eidama,kartais bunu tokia patenkinta ir tiek. Tai va, pasirodo, kai bunu graziai atrodanti, tiek neziuri... Taigi taip iseina, kad pas mus pamatyti issisiepusi zmogu didesne retenybe ir atrodo ko gero net nevisai normalu :0))) O siaip musu puiki sena tauta, nenoreciau, kad mano vaikai pav. nemoketu lietuviskai, kaip daugumos isvaziavusiu, kuriu vaikai greit pereina i svetima kultura, man butu skaudu. Kad ir kokie tie musu politikai bjaurus, bet Lietuva ir zmones man patinka :0)

Linas rašė...

Nu mamka, aciu, kad lapais nepridengei si karta:) Ale gi sakei, kad tu prie fliaaagmu, o jos gatvese nesisypso is tikro, tik svajingai akis varto varto ir galvoja apie pasaulio liudesi:)

Anonimiškas rašė...

Tai turbut ir flegmom buna smagu kartais :0) Viens smagiausiu dalyku rudeni- siurent lapus! Man taip patinka vaiksciot azuolyne takelio pakrasciuku, kur daug lapu, tik ceza tarp koju ir tegul mano kas nori, kad as pusprote, bet man patinka ir viskas. Net mintys tada spalvotos pasidaro, kaip tie lapai :0) Be to, pasirenku graziu. O jei dar dega medziai spalvom nuo raudonos iki skaisciai geltonos ir islenda saulute, tai supranti, kad gyvenimas- tikras stebuklas, net jei esi ne pats graziausias, ne pats protingiausias, ne pats vertingiausias, bet uztat tu esi! Tu visa tai matai! Ir tai yra svente... :0)))