penktadienis, balandžio 28, 2006

Ko jau ko, o šito nė viena moteris tikrai nesugeba

Labai juokiausi, kai viena socialinio centro darbuotoja pasakojo, kaip jų centras, gaunantis milijonus iš ES, rūpinasi smurtą patiriančiomis moterimis.

Rita BARTAŠIENĖ, bendruomenės centro vadovė, apie tai, kaip jos padeda moterims:
„Pagalbos besikreipusios moterys kartu su mūsų centro socialinėmis darbuotojomis vaikšto po parduotuves...“

Tiesiog tobula veikimo schema. Deja, reikia konstatuoti, kad turbūt ne vienas toks "pagalbos pasivaiščioti po parduotuves centras" visoje Lietuvoje yra. Gaila žmonių, kurie iš tiesų dirba ir atiduoda jėgas, nes tokie centrai muša per pasitikėjimą labai stipriai... bet ir labai juokinga, o dėl šito aš šitam centriukui atleidžiu ir siūlau naujesnė idėją - tegu moteris moko kvėpuoti. Irgi aktualu. Ateina, o tu klausi:"Jūs kvėpuojate? Mes padėsim jums kvėpuoti, kvėpuokite su mumis".:)

14 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Gal cia kiek iskreiptu budu pateikei informacija - pirmiausia tai moterys tuose centruose gyvena tam tikra laika, dazniausia kartu su vaikais, jei turi. O kad vaiksciojimas po parduotuves daugeliui moteru pati geriausia psichoterapine priemone, as tuo nei kiek neabejoju. Del kvepavimo tu esi teisus, skaiciau, kad yra net kelios jogos mokyklos, besiremiancios kvepavimo pratimais. Pakvepuoji teisingai ir gyvenimas tampa nuostabybiskas, vot.
O as siandien is bendradarbes kysio gavau 0,7 l buteli brendzio Torres. Susigedau ir paemiau. Kita karta gali ir neduoti, pagalvojau.

Anonimiškas rašė...

Parduotuves tai psichoterapija gera, kai nusiperki ka nors, o pav. pries velykas "mega" man vos depresijos neivare, nes nupirkau sunui striuke, dukrai verini, o man NIEKO neisejo nusipirkt, nebeuzteko pinigu, o tiek rubeliu mano skonio... Nu, vyras paskui, aisku, gavo velniu, turbut nelabai net ir suprato uz ka :0) O kvepavimas is tiesu geras dalykas, mano sese vienu metu " kvepavo", tai labai sake jaucias... Tik nereik kvepuot ten kliju, acetono ar diklofoso :0) Oro, oro, brangieji :0) Ir pageidautina, kad oras ne kaimiskas butu, nes nuo kaimisko irgi gali apsinest, miestieciam per svarus...
Neidealai, baik svaigt, gerai? Brendzio! gedos turetumei sitaip girtis ir zmonems pavyda kelti, tiems, kurie neturi tokio daikto... O priedo alkoholis visiskai kenkia sveikatai...Ir dar kysio... Fuuuuui... Bet ir man patiktu toki kysi gaut :0)

Linas rašė...

eikit, jus, jum tik blevyzgot:)
Zinau as tuos kvepavimus - vidali, plavali, turiu omeny ne specialius, o paprasta kvepavima.
O siaip tai tokiose centruose daugiau imitacijos darbo negu darbo - kaip komjaunimo organizacijoj:)

Anonimiškas rašė...

jeigu rimtai, neisivaizduoju, ka daro tie centrai, bet kad ten moterys gali pagyvent, tai gerai. Dar ten turetu but psichologas ir juristas mano nuomone. Moteru man gaila, nu bet kodel jos kartais buna tokios " tupos" ir kencia metu metais? Nors as zinau, aisku, kodel. Zinai, karta ejom su draugais ir pamatem, kaip vyras vejas moteri, ji klykia, o jis spyre jai i nugara, parverte, eme spardyt... Viens is musiskiu pribeges ispyre jam truputi i galva ir jis nukrito. Tikrai nukentejo maziau uz ta moteri, o ji atsikele, puole, atsiklaupe prie jo ir eme guost. Ir nebuvo ji is tu alkoholiku, kur kasdien pjaustos, bent jau nepanasi. Moteru labai didele problema, kad jos vis jaucias uz kazka kaltos, manau daugumai labai reik psichologu. Ir dar baime... Baisu tas musimas, pries kelias dienas man guodes moteris pazystama. Pagalvojau, viespatie, jie turi milijonus (neperdedu), kam gyvent kartu, jei reik mustis? Kad butu seima?

Linas rašė...

Tu teisi Mamka, kaip vyras uz savo gimine jauciu geda.Mano giminej vyrai rankos pries moteri nera pakele. Bet vis tiek nejaukiai jauciuosi, kai moterys ima pasakot tokius dalykus. Atsiprasau visu moteru.

ugne rašė...

gal jas mokina kaip uz 10lt nupirkti seimai maisto kelioms dienoms... arba siaip, kaip jau kalbejot, kaip psichoterapijos priemone taiko. mane pvz teigiamai veikia parduotuves :)
o gal tiesiog norejo pasakyti kad taip stipriai rupinasi tomis moterimis, kad net i parduotuve kartu eina..

Anonimiškas rašė...

Sutinku, linai, kad tokie centrai problemos neisspres. Cia tik trumpalaikio atokvepio ir jegu papildymo stoteles. Nezinau kiek ten kokiu paslaugu suteikia, bet girdejau, kad jau ir nuo smurto seimoje nukentejusiems vyrams vienas centras veikia. Tikiuosi, kad taip ir neteks su jo teikiamom paslaugom susipazint:)))
O moteris reikia lydeti apsipirkti ir todel, kad parduotuveje galima brangiaja antraja puse susitikt. Be to siais laikais protingai apsipirkti - ir menas, ir mokslas, ir psichologinis testas, cia Ugne teisingai ant kelio uzvede.
Pesimistiskos Lino mintys nuteikia galvot, kad greit pradesim tam tikrus reiskinius vadint tikraisiais vardais: labdaros biznis, globos biznis, sielovados... Tyliu jau, tyliu:)

R. A. rašė...

Na situacijos nežinau, bet spėju, kad tu kaip tikras žurnalistas iš konteksto ištraukei vieną elementą ir darai šou. O šiaip tai ir dėl pirkimo, žinok nustebtum, kiek socialiai užspaustų ir neišmokusių gyventi žmonių, kad nesugeba planuoti savo mėnesio pajamų, kad su tokias tiesiog būtina eiti į parduotuvę ir išmokyti juos susiplanuoti savo pirkinius, kad galėtų išgyventi iš savo pinigų ne kelias dienas o pvz. mėnesį.
Ir dar tokiam užspaustam žmogui, kartaizs labai reikalingas ir tiesiog toks pabuvimas kartu su juo. taigi, kad ir pavaikščiojimas po parduotuves.

Linas rašė...

Gerai, nedarau sou tiesiog pazistu tas kadres ir tiek:) Nors del pajamu ir islaidu palnavimo esate visiskai teisus - ir man reiketu tokiu kursu:)

Anonimiškas rašė...

Jus cia kazkaip uzsiciklinot ant to mokinimo apsipirkt. Atrodo, jus manot, kad ten kreipias ir musa tik vargses biednas kvailas moteriskutes... Labiausiai musas pijokai, tai cia aisku, bet kai abu geria, tai moterys ir nesikreipia. Labai musa dauguma nusikalstamu grupuociu nariu, bet tos irgi tiesiog negali ten kreiptis. Bet yra pilna normaliu dirbanciu galinciu buti savarankiskomis moteru, kurias musa ir jos turi begt kartais is SAVO namu, o to kuilio neina is ten iskrapstyt, del to manau, kad reik juristo. Nes jei ir moteris nedirbanti, kad jaustusi tvirciau ir kad jai patartu, kaip prisiteist dali turto. Nes daugeliu atveju prie musimo dar vyksta didelis psichologinis santazas ir moteris tikrai pradeda isivaizduot, kad be to vyro nepragyvens. Ai, sunku is tikro apie tai kalbet, dar sunkiau kalbet ir matyt tokias moteris, o ju labai labai daug. Ne tu, kurias kaskart prisigere vyrai lupa, bet musamu konfliktu atveju tikrai daug. Taip, kaip ir begalo daug prievartaujamu arba bandytu isprievartaut moteru... Tik apie tai beveik nekalbama, net moterys nenori su bet kuo apie tai kalbet, o kai karta susedom su draugem ir suskaiciavom visas pazystamas, tai priejom isvados, kas maziausiai kas trecia moteris buvo bandyta isprievartaut arba tai ivyko, o jei skaiciuotume ir prievartavimus seimoj, butu dar daugiau...

Linas rašė...

Nu cia dar atskira tema, negaliu nieko pakomentuot, aisku vyrai kalti siuo atveju, bet paradoksas tas, kad tuos vyrus moterys uzaugina. va cia tai ir reiketu susimastyt. Juk vyrai lietuvoj i auklejima minimaliai kisasi.
kaip tai atsitinka ir ivyksta?

Beje, da pasakysiu, tik moterys tegu neisizeidzia, auka niekada nekalta del skriaudos - tai ne pateisinimas.

Manau, kad jei gatvese taip katastrofiskai dides merginu, kurios apsirengusios taip, kaip pigios kekses ar lengvai prieinamos moterys... ir jei jos tusinsis su kompanijom, manau isprievartavimu nemazes.

Taigi, ir vyrams ir moterimssiuo atveju pagalvot reikia.

Anonimiškas rašė...

Neseniai labai susigincijau su vienu vyro draugu del panasiu temu :0) Ir nors tikrai stengiuos nepykt be reikalo, nes vis prisimenu vieno puikaus zmogaus pasakytus zodzius vienai mergaitei " Merkurijau, tu pyksti, vadinasi tu neteisus " :0), bet tada pasiutau, ir kadangi nesu pakankamai kulturinga, taip ir pasakiau, kad kai ka deciau, jei tureciau ant jo su tokia nuomone ir ant visu jo veisles atstovu, kurie panasus i ji... NIEKAS neturi teises jokiom aplinkybem prievartaut kito zmogaus. Siuo atveju esu visiskai kategoriska, pav. mano sunus jau seniausiai zino, pasakiau " nors panele ir nuoga pries tave staipytus, neturi teises nieko daryt per prievarta, yra pakankamai tu, kurios to nori, jei nerasi, visada gali nusipirkt. Jei kada ka isprievartausi, nereikes tau teismo, iskastruosiu savo rankom, kad toki uzauginau.." Ir nors tai jam skamba baisiai ir jis dar apskritai per jaunas, jis zino...
Del poziurio " pati prisiprase " tai ir vyksta nebaudziamai, nes policininkai irgi daugiausia vyrai, kurie sakykim atejusia pasiskust mergina pazemina dar dvigubai negu prievartautojas. Daznai ju klausimeliai " o ar tau nebuvo smagu?" "bet gal buvai pradejus jaudintis? " visiskai suzlugdo merginas ir jos nutraukia visa ta reikala...
Nu, vienu zodziu, buvau isvadinta kvaila feministe tada, tai gal daugiau ir nesiplesiu ta tema... Jei tu zinotum, kad tave bet kada bet kuris asmuo kitos lyties gali isprievartaut vien del to, kad tu ta diena apsirengei taip, kaip tau grazu ar del to, kad jis ne taip suprato tavo sypsena, o tu net negali jam normaliai pasipriesint, nes neturi tiek fiziniu jegu, tu kitaip galvotum...Bet tu to neisivaizduoji, nes esi vyras...

Linas rašė...

Neisivaizduoju, bet sutinku su tavim - niekas tokios teises neturi.
Tik reikia sakyt "Jupiteri";)

Nesakau "pati prisiprase", tiesiog jauni zmones bando ribas, merginos, kurios suauga kunu greiciau negu protu, irgi - girtas paaugles kurias kompanija numete pakelej, esu ir ant peciu namo neses, taigi nemanau, kad merginos nusipelne tokio gyvenimo, tokios patiries.
Tiesiog sakau - moterims uz savo oruma kovot kazdien reikia. Pats auginu dukras, zinau.

Viena ka as darau jau dabar, nors mazajai tik 4 metai - meldziuosi uz ju sutuoktinius, kad Dievas jau dabar augintu joms vyrus, kad tai butu zmones pagal Dievo sirdi.

Anonimiškas rašė...

Jo, jo, Jupiteris ten buvo, ups, net susigedau :0)))) Gerai, daugiau nerasysiu sia tema, nes labai uzslegia. O lauke pavasaris...