pirmadienis, spalio 01, 2007

Apie pasakas

Man patinka pasakos.Ten viskas įmanoma, visada nugali gėris, o vargdieniai tampa karaliais ir turtuoliais. Skaitau vaikams vakarais. Tik pastaruoju metu nejučia į mane ėmė smelktis nerimas, kad stebuklinės pasakos nėra kažkas tolimo ir nerealaus, o kai kurie aprašyti stebuklai pildosi tiesiog akyse..
Paimkim, kad ir gyvūnus, sakykim,yra tokie personažai kaip avinėlis, kuris pasipurto ir prikrenta pinigų arba višta, dedanti auksinius kiaušinius.Kad vyksta pasakose aprašyti dalykai, nežinočiau, jei rečiau vaikščiočiau į parduotuvę. Bet dabar nueini, meti žvilgsnį į lentynas ir nustėri – akurat, įvyko, išsipildė – ne tik kiaušiniai, bet ir visi produktai auksiniai.Kiekvienas produktas kainuoja kaip aukštos prabos aukso liejinys. Tarkim, pienas – jau kainuoja litras 2 litus, o dar sako brangs 12 procentų. Argi ne auksinis? Argi, karvė, kuri gamina šitą baltą stebuklą, nėra stebuklinga?
Štai iš kur Lietuvoje feminizmas – raguotas sutvėrimas su tešmeniu kerta per vyriškumo prestižą, nes parneša į namus daugiau pajamų negu statistinis vyras, be to neprišiukšlina namų ir nekelia skandalų. Nes jei karvė per dieną duoda, tarkim, 15 litrų, o ji dirba be išeiginių, ty 30 dienų, vadinasi, per mėnesį jau “uždibt” dabartinėm kainom turėtų 900 litų – daugiau už pradedantį mokytoją ar socialinį darbuotoją. Kam tie vyrai reikalingi?
Beje, manau, ir užkietiejusiems viengungiams čia gera išeitis nesijausti vienišiems – dėmesio minimaliai, jokių piršlybų, tiesiog nusiperki ir parsiveži, jokių priekaištų, jokių išlaidų dovanoms ir kosmetikai, o pajamos garantuotos. Tiesiog pasaka. Pažįstamiems sakai:"Gyvenu su karve, bet jos tokios gražios akys", tie pamano, kad negražiai žmoną vadini, bet pagalvoja, kad dar ne visai žmogiškumą praradai, jei akis matai, o tu, kaip Leninas eidavo mokytis, taip už kibiro ir - į tvartą. tiesa, miestiečiams gal kiek sunkiau - balkone vietos mažoka. bet įmanoma, jei jau stebuklai dedasi, lietuvis sugalvos, kaip prisitaikyti.
Dabar dar susilaikysiu, bet pavasarį pirksiu karvę, ir aš noriu pasakos.

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Šiuo metu stambiesiems ūkininkams už pieną mokama iki 70 centų už litrą, smulkieji ir pavieniai pienininkai už tiek pat gauna 40–50 centų. Tuo tarpu litro pieno savikaina – apie 77 centus.
Va tau ir karviska pasaka... :0) Mano tevai siemet abi karvutes pardave. Gaila, bet jiems per sunku jau vieniems buvo laikyt. Uztat dar turi zasu. Va ten tai padaras! Visapusiska nauda. Pas mus nekulturingu zmoniu visuomeneje yra sakoma : Nusipirk tu, Linai, zasi- ir pap... ir uzkasi :0)
Atsiprasau, as stengiuos tikrai nenaudot tokiu zodziu :0) As pritariu, kad mieste kainos auga kaip ant mieliu, obuoliai po 2,80! Net sarmata ziuret. Ir dar lenkiski. O kur lietuviski? Kiaulems kaimieciai suseria, nes neapsimoka turbut priduot.

Bet pasakom tiket reikia, ziurejau va savaitgali per telika apie monstriuku biura ir vis tik norisi tiket, kad mes visi galim susidraugaut su savo baubais... :0)

O gyvunelius siais laikais kitokius del pelno laiko... Mano ciuckis tai berniukas, o kas turi gera mergaite, gauna laaabai nebloga pelna per metus, net jei be dokumentu :0) Bet apie tas grazias karves akis ir visokius suniukus reik kalbet atsargiai, nes mano vyras tai pavydi, kai as gryzus pirma suniuka isbuciuoju, o tik paskui ji :0) Jau kaip pasiunta! Paskui lepuna is mano lovos istrenkia...

Anonimiškas rašė...

Nu au kas per kavenski posakiai pas tavy:)
O vyras turbūt dėl to, pyksta, kad kai jį bučiuoji šuniu atsiduodi. O mano kiemsargis kai atvažiuoju tai laksto, šokinėja pilvu šliaužia ir visaip kitaip ištikimybę bei nusižeminimą rodo:)Bet už sausainį tai ir tevynę parduotų, točna:)
Linas

Anonimiškas rašė...

Gerai dar kad neparasei, kad kale atsiduodu :0) O tai gautum per plike! Mano sunis ypatingas, jis nesmirda suniu, jei ka. Be to jis jau turi daug musisku savybiu :0) mes su vaikais galvojam, kad jam turbut atrodo, kad uzauges jis bus zmogum... Jis: 1) bailiukas; 2) moka labai mylet; 3) isdidus ir savimyla ( niekad pilvuko neisvercia, mandras); 4) tikras grazuolis; 5) sedi per ilgai prie kompo ir vepso i ekrana...
Nu visus seimyninius bruozus jau beveik turi...
O ka tu darysi su tuo suniuku ziema? Butu gaila, jei susaltu ar is bado padvestu, tu pasirupink! Jis labai irgi grazus.
Gerai, o as pazadu per daug nesikeikt :0) Cia tas posakis dar is mano paauglystes laiku uzsilikes :0)
Buvo mano draugas siandien, kur langus pas ji dare, smagu. Uzsisake is anksto, kad mano dukra, kai pasimokys truputi, gal kita vasara, padirbetu pas juos. Ten butu gerai, Kaune viena geriausiu firma, bent kol kas. Bet dar toli, dabar tik tegu mokos, nes vien prie knygu sedi be galo. Ir prijuokina, del tu mokslu. Skambinau net vienai chemijos mokslu daktarei paklaust vieno uzdavinio sprendimo, ta nezino! Nieks nezinojo, paskui pasirode taip, kaip dukra sake, bet buvo taip paprasta, kad nieks net nepagalvojo, kad taip. Juokinga. Kaip gyvenime... Mes ismastom imantriausiu filosofiju, o galutine ismintis ne daug skiriasi nuo to, ka zino kiekvienas mazas vaikutis, ane? Kazkaip apie tai pagalvojau, kai vienas vyras solzenycina citavo, kaip nepasiduoti ir t.t. o as tada ir pagalvojau apie leliukus... Ima ir eina, krenta kelias ir pirmyn... Viso gyvenimo kertinis akmuo, ar ne? Tiesiog keliauti pirmyn, visko mokantis ir stengiantis vis tvirciau stoveti ant koju... Ir viskas :0)

Anonimiškas rašė...

Sveikas Linai,
Skaitau tavo pasakecia ir prisimenu posaki - kak v skazke, cem dalse tem strasnee :(((

Arturas