antradienis, vasario 08, 2011

Izraelis - mitologija ir realybė istorijoje


Kiek visokiausių nuomonių ir versijų kelia Izraelis. Vieniems jis yra agresorius, kitiems, valstybė, kovojanti už išlikimą, kurioje kasdien sprogsta "kasamai", o kaimynai bet kuria proga pasiruošę ją nužudyti.
Egipto įvykių fone, kai greitai ten gali įsigalėti islamistai, Bobas Zigelis  The Washington Times  skaitytojams pateikia demitologizuotą Izraelio valstybės atsiradimo versiją.
Apžvalgininkas meta iššūkį keletui svarbiausių mitų, liečiančių Izraelį,  ir išnagrinėja keletą klausimų.
1. Žydai gyveno Izraelyje nuo Mozės laikų, kol juos neišblaškė romėnia.
2. Niekada nebuvo tokios šalies kaip Palestina - tai romėnų pavadinimas.
3. Nėra tokios tautos kaip palestiniečiai. Palestiniečiai yra paprasčiausi arabai. Jie ir nežinojo, kad yra palestiniečiai, kol 1964 metais Jasiras Arafatas jų nepavadino taip.
4. Po islamo pasirodymo, musulmonai užgrobė šią šalį. Vėliau teritorija ėjo iš rankų į rankas, kol atiteko Otomanų imperijai. Vėliau - Didžiajai Britanijai. 
5.Buvo nuspręsta įkurti keletą naujų valstybių, kas įtvirtinta Balfūro deklaracijoje. Žydams buvo skirtas plotas, užimantis dabartinį Izraelį, Jordaniją ir aplinkines žemes. Žydų persikėlėliai dykynes pavertė dirbamomis žemėmis, po to čia ėmė keltis arabų minios.
6 Didžioji Britanija vis dėlto 75% procentus žydams pažadėtos žemės perdavė arabams. Tai Jordanija, kuri skirta arabams, tris kartus didesnė už Izraelį - arabai jau turi savo valstybę.
7.Tačiau arabai nenorėjo, kad ir likę 25 procentai priklausytų žydams. Po debatų buvo nuspręsta ir šią teritorija dar kartą padalinti ir duoti dalį arabams.
8.Bet ir to nepakako 1948 m. gegužės 14 dieną Izraelis paskelbė nepriklausomybę, o kitą dieną  5 arabų šalių armijos iš Egipto, Jordanijos, Libano, Sirijos ir Irako puolė Izraelį.
9. "Dvi tautos - dvi valstybės - niekada netenkino arabų, jų tikslas - visiškas Izraelio sunaikinimas.
10. 1967 metais Izraelis netikėtu smūgiu sutriuškino pasiruošusius pulti arabus ir atsiėmė dalį pažadėtų žemių, kurias dabar vadina pasaulyje "okupuotomis teritorijomis". Bobas Zigelis teigė:"JTO taip supuvo, kad aš daugiau nepripažįstu jos kriterijų teisėto ar neteisėto".
Beje, Bobas Zigelis, reziumuodamas taip pataria žydų valstybei:" Ką bepadarytų Izraelis - jokie jo veiksmai, jokios nuolaidos ir sprendimai  nė per kablelį nepakeis situacijos. Jis gali pasirašyti taikos sutartį, gali palaikyti dviejų valstybių sprendimą. Neturi reikšmės.. Štai mano patarimas Izraeliui - darykite tai, ką reikia, kas yra teisinga. Visas pasaulis jūsų nekęs nepaisant jūsų veiksmų, o arabai bandys nužudyti nepriklausomai nuo to, kaip ilgai jūs derėsitės. Galite tiesiog daryti tai, kas teisinga".

5 komentarai:

Olgerdas rašė...

Nu nezinau del tu visu punktu... Tik zinau, kad ST yra daug kartu minima filistenu zeme o ir patys filistenai irgi (tie patys, kuriuos Dievas liepe sunaikint, o Izraelis nesunaikino, del to ir dabar tesiasi tos "uodegos"- nesantaika). Taip kad bent jau man tas romenu argumentas silpnas... Nors galiu ir klysti zinoma :). Tik kazkaip gana skeptiskai ziuriu i visokias versijas, ypac, jei jos kaitaliojasi daznai- tada nezinai kuria tiket ir pagaliau netiki jokia :)

judas rašė...

Taip,sutinku su Bobu Zigeliu,kad Izraelis ka bedarytu-nieko nepakeis.Bet... yra didelis BET!Yra sostas,sostu Sostas,nuo kurio ir priklauso viskas!JTO-supuvo,arabai kyla,pasaulis niekina,bet taip ir turi buti,nes viskas vyksta pagal Auksciausiojo scenariju.Dievas,kuris dabar slepiasi uz dideles visatos uzdangos neuzdels ivykdyti savo plano,jis nuzengs ir pakeis viska savo laiku ir labai greitai,ir visiems taps aisku,kieno istikro yra zeme ir kieno yra karalyste!:)
Izraelis,ta vieta,kur Jezus,kaip Tikrasis Dovydas ateis ir atsises soste ir viespataus visai zemei,ir niekas neturi ir netures galios padaryti taip,kad to neivyktu...
Amen!

Linas rašė...

Olgerdai, biški reikia nepatingėt pasiraust istorijoj, tada turėsi savo versiją:)
Judai, visiškai su tavim sutinku

Olgerdas rašė...

Galima ir pasiraust :). Nors kiek beraustum, vistiek romenai gyveno kur kas veliau nei buvo parasytas ST, taip kad jie nieko naujo nepasake, o tik tai, kas yra Biblijoje. Filistinieciai ir yra palestinieciai, o ju gyvenama zeme- Palestina. Juk bibliniai pavadinimai... O kodel Dievas nutare juos isnaikint ir ju zeme atiduot zydamas- kitas klausimas... Beje, kas idomu, Dievas ir filistenus palaimino. Cia del Abraomui duoto zodzio zinoma. Juk ir filistenai (arba, kaip dabar sakoma,arabai)yra Abraomo sekla. Va butent pavadinimas "arabai" yra palyginti nesenas. Iki tol juos vadino filistenais. Beje, Arafatas ir naudojo ta zodi kuris lietuviskai skamba "filistinoim". Bet nei jis, nei romenai ji isgalvojo. Jis buvo zinoma dar ST laikais.

Anonimiškas rašė...

Galbut jus esate per daug saliskas Izraelio atzvilgiu. Zinoma sutinku, kad arabai ten turi savu ambiciju, bet as negaliu toleruoti ir Izraelio armijos veiksmu pries civilius gazos ruozo gyventojus, atsiprasau ten baltuoju fosforu jie degina kokia mokykla neva ten " hamas" stabas. Visai nesamoningas argumentas del to, kad palestina istorine zydu tevyne. Lietuvos istorines zemes yra kur kas platesnes ir mes ju netekom zymiai veliau negu zydus romenai is palestinos isvijo ir sugriove Jeruzales sventykla. Jai Zydams buvo leista vel atgauti savo zemes kada jie ju neteko pries kokius 2000 metu, tai tada Jto turetu Lietuvai pripazinti ir Lyda ir Naugarduka. Bazelio kongreso plane buvo parasyta kad tautai be zemes yra duodama tuscia zeme, bet argi Palestina tada buvo tuscia jai ten jau buvo isikure arabai? Tas faktas kazkodel buvo ignoruojamas. Gerbiamas Linai jus labai kritikuojate musulmonus, bet zinote, kad musulmunai bent jau nors gal ir neteisingai priima, bet bent jau gerbia Jezu, o ka apie Jezu mano Zydai na talmude tai parasyta,kad jis pragare yra kankinamas karstais ekskrementais, tai nezeidzia jusu?