antradienis, birželio 29, 2010

Mirties akivaizdoje



Be jokios abejonės, šios savaitės svarbiausias įvykis - prezidento Algirdo Brazausko mirtis. Kažkaip staigi ir netikėta, atnešusi progą permąstyti, kaip mes žiūrime į gyvuosius.
Tvirtas vyras, visada buvo lietuvis, daugiau praktikas negu politikierius, kas reta savybė Lietuvos politikoje. Bet kam gyvenimas nelengvas, nelengva ir po mirties. Būdamas gyvas A.Brazauskas buvo prieštaravimo ženklas - vieni juo pasitikėjo bešališkai, kiti neslėpė priešiškumo.
Štai ir po mirties likimas jo ne lengvesnis - Lietuvos katalikų hierarchai atsisakė priimti prezidento Algirdo Brazausko karstą, nors A.Brazauskas buvo tas žmogus, kuris rūpinosi Vilniaus arkikatedros grąžinimu bažnyčiai. Aš esu iš viso prieš, kad politika ir valstybinė religija būtų taip susijusios, tačiau šiuo atveju yra šiek tiek daugiau ... Iš esmės sprendimas nežmoniškas ir nesąžiningas, juk patys vyskupai pripažino, kad jis atliko būtinas katalikui procedūras prieš mirtį - išpažintį ir gavo paskutinį patepimą. Pažemintas ne tik asmuo, bet Vatikano tarnai pasinaudojo proga pažeminti ir visą valstybę, parodyti, ką jie gali. Mano galva, katalikybė parodė savo veidą eilinį kartą, negyvi naudingi būti negali ir nebekeršija, ar ne. Žinoma, naudojamasi ir tuo, kad mirusieji turi žymiai mažiau laiko būti čia negu gyvieji, vos porą dienų, niekur be mūsų nedingsi...
Buvau pats ne kartą tokių istorijų liudininkas, per vieną iš jų ir pamačiau - taigi čia ta pati komunistų partija, su savo CK biuru, "neklystančia valdžios viršūnėle" kvailais potvarkiais, vaidyba ir kitais atributais - tai politinė organizacija...
Todėl nė kiek nesistebiu šiuo sprendimu. O kitiems irgi pasakyčiau - tarnaukite šitai organizacijai, gal jums geriau pasiseks negu prezidentui, bet įspėju - totalitariniai dariniai širdies neturi, tik interesus ir potvarkius.

20 komentarų:

Olgerdas rašė...

Na kad netiketa tai buvo tai nepasakyciau... Galima buvo numanyti kad ilgai su tokiom ligom netvers.

Anonimiškas rašė...

P. Subačiaus teigimu, šiuo atveju apskritai nereikia minėti pagarbos sąvokos.

„Taip, kaip formuluojamas klausimas ar teiginys paskutinėmis dienomis – kad bažnyčia ar vyskupai nerodo deramos pagarbos ar rodo mažai pagarbos amžinąjį atilsį prezidentui, yra ateistinės sąmonės ar, atsargiau pasakius, labai griežtai sekuliarios sąmonės padarinys“, – sakė jis.

Pasak VU dėstytojo, „kiekvienas katalikas, kuris nors truputį prisimena Katekizmą, kurio mokėsi prieš pirmąją komuniją, žino, bažnyčia garbina Dievą ir gerbia šventuosius ir palaimintuosius“. Jo teigimu, joks žmogus – gyvas ar miręs, bet nepaskelbtas šventuoju ar palaimintuoju – liturginėmis apeigomis negali būti gerbiamas ar garbinamas.

Linas rašė...

Buvęs angažuotas komjaunuolis Subačius tapęs angažuotu kataliku be jokios sąžinės graužaties specialiai maišo sąvokas ir pučia miglą. tuo pačiu parodo, kokie žmonės tarnauja katalikybei.
Ar kas reikalavo subačiaus aiškinamos pagarbos prezidentui? nebuvote bažnyčioje per laidotuves nematėte karstų? Ten ką, "palaimintieji" gulėdavo ir juos garbindavo?
Bet kas aklai tarnauja sistemai ir siekia karjeros, tai ir motiną parduos, mačiau ne vieną tokį pilietį.

Simas rašė...

"Pažemintas ne tik asmuo, bet Vatikano tarnai pasinaudojo proga pažeminti ir visą valstybę<...>" - va kas man kliūna, tai vienos klikos bandymas susitapatinti su visa tauta, jei bažnyčia vienam jų šului parodė jo vietą, tai po to imama rėkti per visą žiniasklaidą ir bandoma pateikti kaip "spjūvis į veidą visai tautai"

Linas rašė...

Na Simai, kuo klika nuo klikos skiriasi?:)
Priminsiu, kad mirusieji nei partijos, nei pareigų, nei kažko kito neturi. Čia mirė Lietuvos prezidentas, jam jau tas pats, o va gyviesiems neturėtų būti tas pats, kaip elgiamasi su prezidentu. Sakykim, atvažiuoja popiežius, o valdžia jį "pastato į vietą" - nesutinka, koks tada kiltų triukšmas ir kaip būtų aiškinama, kad paniekino ne popiežių, o visą katalikų bažnyčią.
Galvoju, kad kas norėjo suskaldyti tautą, tas savo tikslus pasiekė. katalikybė tiesiog parodė, kad ji nėra Lietuvos bažnyčia, ką sako jau pats jos pavadinimas - o Romos, svetima ir uzurpatoriška, kad jai nusišvilpt ant visos valstybės.

Jurgita rašė...

Na taip, šį katalikų bažnyčios hierarchų sprendimą galima vertinti dvejopai. Iš vienos pusės - neparodytas gailestingumas, o tik taisyklių laikymasis (kadangi karstų nešimas jau senai atgyventas reikalas, ir kodėl kažkuriems mirtingiesiems tai turėtų būti išimtis? juk visi lygūs mirties akivaizdoj), o iš kitos pusės - ji parodė, kad nepaklūsta politikierių įsakymams, ir vietoj kryžiaus dar nekabinama Lietuvos vėliava, ačiū Dievui. Bet aišku, reikėjo nusileisti, parodyti savo lankstumą, kad būtų patenkinta paskutinė žmogaus valia. Tik tuomet ir paprasto žmogaus tokia pat valia turėtų būt patenkinta, ar ne?.. Aišku, nereikia to kietaširdiškumo, sutinku. Nebūtina visalaik elgtis pagal taisykles...

Linas rašė...

ai šaukštai po pietų, tiesiog visiems turėtų būti aišku, kad kai nusilpsta ir tampa nenaudingi tarnaujantys sistemai - ji elgiasi negailestingai ir gailesčio neparodo. Tai yra taisyklė, išimčių nežinau. Viena moteris visą gyvenimą plovė bažnyčią, tačiau salės jai pašarvoti... nedavė. Skirtumas nuo prezidento tik toks, kad apie šitą moterį niekas neišgirdo.

Jurgita rašė...

na taip..
kaip Tu šiaip gyveni?

Linas rašė...

Žinai, Jurgita aš esu alergiškas kai kuriems dalykams. Tarybinėj armijoj mums kalė, kad ir koks padla yra leitenantas, jam pagarbą atiduoti reikia. "Pagerbiate uniformą, o ne asmenį" - sakydavo. Nuo to laiko aš pagrabos jokiai uniformai neatiduodu,(greičiau parodau pirštą) kad ir kokia būtų tarybinės armijos pavyzdžio organizacija religinė ar ne. Jos visos vienodos, žmogus ten nelabai ką reiškia, svarbi sistemos didybė ir uniforma, jai ir atiduoti pagarbą reikia.
Tą labai gerai žinau, uniforma nė vieno geresniu žmogum nepadarė, o sugadino ir nužmogino daugybę. Taigi, nieko naujo nepamačiau šitoj situacijoj, esu tai savo kailiu išgyvenęs.
O šiaip gyvenu gerai - darbo padaugėjo, alga sumažėjo, žmonės paršai, savanaudžiai, nepatikimi ir t.t., kamuoja neatsakyti egzistenciniai klausimai, nebaigtos statybos it t.t. Žodžiu, viskas gerai:)

brolis rašė...

Linai, kaip taip gali buti, kad turi neatsakytu egzistenciniu klausimu? :) idomu, kas per klausimai?

Linas rašė...

Na, mes čia su Jurgita, tarp mūsų mergaičių, atviravom:) O šiaip tai manau, kad viską žinojo tik leninas, nes daug mokįsi, o aš dar turiu nemažai neatsakytų klausimų. pavyzdžiui, jei tiesa yra stipriau už viską, kodėl tiek mažai jos laikosi, o jei laikosi, tai žiūrėk ją kur nors prakala, išmaino ir t.t.

Jurgita rašė...

hmmm, na kaip ir daugeliui dabar su darbais... statybos tai dažniausiai toks daiktas, kur nesibaigia :))) o klausimai kankina ir mane.. tai vadinas gerai viskas :)
ai, velniop tas uniformas, man irgi alergijos simptomai karts nuo karto išryškėja... bet matyt ne taip stipriai kaip Tau.
Laikykis, saulėti linkėjimai!

Olgerdas rašė...

Linai, gal leitenantas ir padla, bet jis yra is Dievo, pats ta zinai is Pauliaus laisku... Taip kad, rodydamas pirsta, tokiais atvejais tu ji rodai ne kam kitam(ne leitenantui ar popieziui) bet Dievui... As cia ne apie leitenanta tik turejau omenyje... Apie daug ka... Pirsto rodymas- kas cia yr? Gal naujoviskas dvasingumo pasireiskimas? O gal Dievo Dvasia taip veda- pirstus rodyti? Abejoju zinok... "Sventas chuliganizmas" ir kur nors yra Biblijoj? O gal koks Paulius pirstus irgi rode, taip pareiksdamas nepagarba valdzioms kaip Dievo isteigtai institucijai? Cia turiu omenyje bet kuria valdzia- pasaulietine ir religine- visos jos yra pastatytos is Dievo(net popiezius yra popiezius ne be Dievo leidimo). Tad pirstu rodymas cia netinka, tuo labiau krikscionims...

Linas rašė...

Ačiū, Jurgita, ir tau gerų dienų, nepaskęsk ežeruose:)

Tik nepersūdyk su tom pagarbom, Olgerdai, tikrai nei leitenantas, nei papa, nei kubilius, nei Poncijus Pilotas ne iš Dievo. Iš Dievo valdžia dar neatėjo, o esamos valdžios yra Jam leidus, bet ne iš jo.
Jei vadovautis tokia logika, tai TSRS krikščionių turėjo nelikt, KGB pastoriams atversdavo Bibliją ir rodydavo, kur parašyta apie valdžias sakydami:"matot, jūs turit mums paklust, nebesirinkt daugiau":)
Ne vienas krikščionis galvą padėjo Vokietijoj atsisakydamas to, ką valdžia liepė ir kitur.
O dėl piršto, tai priminsiu, kad žmogus turi dešimt, o pridėjus kojas -20 pirštų, kiekvieno iš jų reikšmė skirtinga, pav rodomasis - nesutikimą, o nykščio rodymas - ok:)

Olgerdas rašė...

Nunu Linai, gi zinai kuri pirsta turiu omenyje:), tai nereik cia teoriju apie 20 pirstu...

O siaip, va pacitaj laisvalaikiu vo sita:

Romiečiams 13:1-2
Kiekviena siela tebūna klusni aukštesnėms valdžioms, nes nėra valdžios, kuri nebūtų iš Dievo. Esančios valdžios yra Dievo nustatytos.
Todėl kas priešinasi valdžiai, priešinasi Dievo tvarkai. Kurie priešinasi, užsitraukia sau teismą.

Nu ir toliau ten galima paskaityt... 100 rozu isitikinau ant savo skuros kad priesintis Dievui ir su Juo gincytis- tuscias reikalas... Su manim gali- leidziu:) bet su Dievu- nepatariu niekam...

Linas rašė...

Olgerdai, va labai gerai, kad esi geresnis už Dievą:)
Tačiau nepamiršk, kad mes ne valdžia turime rūpintis ir jai paklusti, o Dievui ir tiesai. taigi ir su valdžia reikalų tiek - kur tiesa, pritarti, kur ne - priešintis.
išeitų, kad nedori krikščionys priešinosi holokaustui, nes Dievas nustatė šitą valdžią. Kinijoj ir dabar daugelis eina į kalėjimus. beje, ne dėl to, kad tiki, o kad nelanko oficialiai registruotų bažnyčių. Matai, kokie pažeidžiantys įstatymus:)Bėje sssr laikais nė karto nebalsavau rinkimuose, armijoj net ir pabėgau, kai visą divizioną nuvedė. Mes tikrai neprivalome paklusti niekam, jeigu kitų veiksmuose nėra tiesos.
be to, mano rašinys buvo ne apie valdžią, o apie tai, kad visokie sutvėtimai slepiasi po valdžios uniformomis.

Olgerdas rašė...

Nu tai ir ok, pakluskime Dievui:). Tos eilutes apie tai ir kalba beje :).
Zinau, kad rasinys buvo biski apie kitka:). Tiktai nepyk bet mane biski erzina tavo toks biski visus i kaire ir desine siuntinejantis poziuris- kas nepatinka- pasol ir vsio... Kazkaip as to nepastebiu nei pas Pauliu, nei kur kitur Biblijoje.

Kaip bepavadinsime tuos dalykus- ar ten Dievas daleidzia nedaleidzia kazko ir pan- visgi mes taip kalbedami pripazystame Dievo valdzia ir suverenuma tame- tai tada tiktai yra idomu, kodel kazkaip keistai buna tai traktuojame? Tipo, leitenantas padla:), nors pats Dievas toki ji pastate(daleido ir pan), bet va as jam nepaklusiu(arba bent jau mintyse keiksiu)... Tai jau sakome kad Dievas tai daleido, tai reiskia tai yra is Jo, toks Jo planas- tai vadinas, visai be reikalo i tuos dalykus rodome pirsta:)... Juk kai tik turime toki "pirsto rodymo" principa savyje- tuo paciu paneigiame Dievo sumanyma nu ir is esmes nepaklustame Dievui. Juk Paulius tose eilutese butent tai ir turi omenyje.
As nekalbu kad nereikia protestuot pries blogi, kuri daro valdzios ar pan. Bet ta reikia daryti butinai su ta mintimi, kad ta valdzia yra is Dievo- tad turime skaitytis tiek su savo zodziais, tiek su veiksmais. Sukileliskos niekinancios nuotaikos dar niekada neatnese palaiminimo niekam ir niekada istorijoje. Valdzioms butina priminti apie teisinguma bei panasius dalykus na bet tai daro tie, kurie tam Dievo yra pasiusti, o ne kiekvienas norintis pakoliot valdzias( pas mus tai madinga:). Ir jau tie, kas Dievo deleguoti ta daryti, tai daro korektiskai, suprasdami Dievo poziuri i tai. Cia jau yra nevienareiksmiskai- kas negerbia valdzios(bet kokios)- negerbia Dievo...

Olgerdas rašė...

Norejau pasakyti: cia jau yra vienareiksmiskai- kas negerbia valdzios(bet kokios)- negerbia Dievo...

Linas rašė...

Įtikinai, einu į politiką:)

Olgerdas rašė...

Davai:). Kandidatuok i Anyksciu mero posta- jei isrinks, ir jei blogai tvarkysies- pamatysi, kaip an tavy zmones pirsta rodys:). Nemanau, kad tau tai patiktu:)
Tiek to, zakryvaju temu:)