trečiadienis, liepos 29, 2009

Apie pančių sutraukymą

Kartais Bibija pateikia neįtikėtinų istorijų, viena jų ir norėčiau pasidalinti. Tikslaiu gal ne tiek, kiek netikėta, kiek tai, kad ne viską matome skaitydami.
"Jie atplaukė į gadariečių kraštą, kuris yra priešingame Galilėjai krante.
Kai tik Jėzus išlipo į krantą, Jį pasitiko iš miesto atbėgęs vyras, kuris jau ilgą laiką turėjo demonų. Jis nedėvėjo drabužių ir negyveno namuose, bet laikėsi kapinėse.
Pamatęs Jėzų, jis suriko, parpuolė prieš Jį ir ėmė garsiai šaukti: “Ko nori iš manęs, Jėzau, aukščiausiojo Dievo Sūnau?! Maldauju, nekankink manęs!”
Mat Jėzus buvo įsakęs netyrajai dvasiai išeiti iš to žmogaus. Dvasia dažnai jį sugriebdavo ir, nors jį saugodavo surakintą grandinėmis, supančiotomis kojomis, jis sutraukydavo pančius ir demonas jį varydavo į dykumą.Luko 8;26-27"

Kaip ir gerai žinoma istorija. Tačiau... Ar atkreipėte dėmesį, kad Jėzaus nesutiko nė vienas sveikas žmogus, o tik apsėstasis? Perskaičiau:"Jį pasitiko iš miesto atbėgęs vyras". Pagalvojau - čia klaida, turėtų būti parašyta " jis sutiko", "susitiko", perverčiau keletą Biblijos vertimų - visur tas pats - pasitiko.
"Pasitikti" reiškia laukti, eiti sąmoningai sutikti. Kas buvo tas kuris pasitiko? Apsėstas piktosios dvasios... Čia tai bent - ne šiaip apsėstas, bet taip, kad net sutraukydavo pančius ir bėgdavo gyventi į dykumą, į kapus. Tačiau šį kartą jis elgėsi priešingai - iš miesto ėjo pasitikti Jėzaus.
Ilgiau begalvodamas supratau, ką tai reiškia - kartais Dievui nelieka kitos išeities kaip tik leisti piktajai dvasiai kištis į žmogaus gyvenimą vien tam, kad sutraukytų pančius, kuriuos uždeda žmonės. Kokie tie pančiai? Darbas, draugai,visuomenės nuomonė, papročiai ir t.t. Tik tas vienas atėjo ant ežero kranto, kai visas miestas buvo kurčias Dievo šauksmui, visi tiesiog gyveno su savo pančiais, o šitas - sutraukė.
Dar daug ką būtų galima rašyti, manau tolesnes išvadas pasidarysit patys, tačiau esmė, kad kiek mes beskaitytume - visa Biblija pilna neįsivaizduojamos gelmės.

16 komentarų:

Olgerdas rašė...

Teologinė asečka biški Linai:).Suprantu kad norejai kazka pasakyt kas tau yra svarbu,kaip tu matai dalykus ir tt.Bet siuo atveju nereikia fantazuot ir matyt ko nera.Taigi ar nematai kad ne savo jega anas vyriokas traukiodavo geleztes ?Jis buvo apsestas,cia teisingai.Kitaip sakant psichinis.Negi nesi mates ligonio kuriam sutramdyti reikia kokiu triju sanitaru?Nors jis neatrodo kulturistu...Ir sanitarai ne is silpnuju zinok bet vos vos ji sutramdo.Piktoji dvasia tai daro-zmogus pats neturi tokiu sugebejimu.Taip ir to zmogelio is Biblijos atveju.Na tavo noras geras.Bet siuo atveju tikrai suklydai del sios Rasto vietos. Nepyk :)

R. A. rašė...

bac bac i mima ;)

Šauklys rašė...

Bet Viešpaties Dvasia pasitraukė nuo Sauliaus, ir piktoji dvasia nuo Dievo kankino jį. Kai piktoji dvasia nuo Dievo apimdavo Saulių, Dovydas skambindavo arfa. Sauliui palengvėdavo, ir piktoji dvasia nuo jo pasitraukdavo.
Hm piktoji nuo Dievo, Biblija pasakoja, kad Dievas gali duoti piktaja dvasia savo pateptajam tam, kad pasireikstu Jo slove, kad sekla Jo vaikuose prasikaltu, kaip lelija is dumblo. bet si karta ne apie sia tema.. Saunuolis Linai, judi teisinga linkme, Biblijoj kiekviena eilute turi ir fizine prasme ir dvasine, ...anksciau buvo urimai-tumimai jie uzsidegdavo jei Zodis is Dievo, o dabar senasis ir naujasis testamentas- jei mintis is Dievo tai ta mintis eina per visa Biblija..prie 2-3 liudijimu liudijimas tikras. Dievo malones tau Linai

Olgerdas rašė...

Ka tu cia pavarei Tadai tik tau vienam ir suprantama :).Kaip koks indenas :).Hau as viska pasakiau tipo :).Dar kazka cia skaiciuoji liudininkus kazkokius.Uzmuse ka ar pavoge ? :)Ok baigiu bajerius :)
Jei rimtai tai viskas ok yra su Biblija tik nereikia jos skaityt su uzpakaline dalim.Sory :)Siuo atveju minti s Lino yra gera bet rasto vieta neatitinka minties .Tik tiek as ir norejau pasakyt.

Olgerdas rašė...
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.
Linas rašė...

Olgerdai, nieko nekeik pas many ypač pavardžiui, ta pas save gali praktikuot i sveikata.
ogo tauta sujudo, tai aišku kad piktoji dvasia sutraukydavo ir aisku, kad nesuklydau.
Dar pasakysiu, kad piktoji dvasia... tą žmogų nuginė Jėzaus pasitikt. Įsiskaitykit geriau, nes sako; "Ko nori iš manęs"

Olgerdas rašė...

Nujau nujau ims tau piktoji dvasia evangelistini darba dirbt :)...Ta dvasia nekente Jezaus(puikiai zinojo kas Jis yra) ir nukure link Jo kad pabusevalint jei nori zinot :).Pats Jezaus buvimas issauke tokia skausminga reakcija.Bet Jezus ne is tu asmenybiu kad leistu bardakui vykt aplink save-paprastomu pasake tai dvasiai pasol ir ate :)...Mes tai daznai kitokie-pakenciam kai mus mulkina ir nesamones kemsa i galvas..O sveiko mokymo baidomes nes mums "pazengusiems" jis matote per prastas ir per paprastas... :)Norime ypatingo-su "prieskoniais".Bet kad tie prieskoniai kazko musmires primena :)...Tip top kaip Paulius rase :) :

2 Korintiečiams 11:3-4

Bet bijau, kad kaip gyvatė savo gudrumu suvedžiojo Ievą, taip ir jūsų mintys nesugestų be paprastumo Kristuje.
Mat jei kas užklydęs ima skelbti kitą Jėzų, kurio mes neskelbėme, arba jei jūs priimate kitą dvasią, kurios nebuvote priėmę, ar kitą evangeliją, kurios nebuvote gavę, jūs ramiausiai tai pakenčiate.

Vietoj to kad pasiust toli toli ivairius klaidintojus mes mielai sedime ir pakenciame kai mums pucia miglas...Argi ne kvaili mes tada a?
Beje Linai as gi Tadui rasiau...Suprantu kad tu pakenti ivairius "grybautojus",gini juos-matosi is tavo poziurio tai,bet is kitos puses nemandagu kistis i kiti reikalus gal...

Linas rašė...

Visi turi teisę klysti, tu taip pat, bet tai ne proga man pulti ir kalbėti Olgerdas toks anoks, tai ir nemandagu elementariai ir ne pagal Bibliją. Jėzus niekada nepriekaištavo jokiam žmogui, tačiau kritikavo reiškinius. toks pavyzdys paliktas, tokio reikia laikytis.O kas kritikuoja asmenis - krapšto krislą akyje, tokiu atveju pats sako, kad jo paties veizole garantuotai rąstas... Pirma "sveiko mokymo" bendruomenės tegu rąstus išsikrapšto, tada ir kitiems padės, nes kol kas tik žaloja, o ne gydo... Kaip su rąstu akyje gali operaciją padaryti? "Išmintingojo liežuvis gydo" sako patarlės.

O del to epizodo, tai elementarūs klausimai
1.Kodėl Jėzų pasitinka ne normalus, o apsėstas žmogus. Pažiūrėk į visus vertimus - visur tas pats, ne netyčia susitiko, o būtent pasitiko.
2. Kad ne pats žmogus ėjo tai irgi faktas, nes toliau sakoma"rado jį sėdintį prie Jėzaus kojų sveiko proto". Vadinasi, iki susitikimo jis nebuvo sveiko proto. Tai kas čia per daiktas?
Sudėliok įvykių grandinę ir pamatysi neįprastą ir net šokiruojantį vaizdą.
Antra šito dalis turėtų būti tokia, kad dažnai Dievui nelieka nieko kito kaip tik leisti kažkam tamsaus įeiti į žmogaus gyvenimą, kad tas geležis sutraukytų ir eitų akistaton. O Jėzus juk yra tas, kuriam paklūsta visos dvasios. Todėl jis pats ir pasišaukė tą piktąją dvasią. Ji juk klausia:"Ko tau iš manęs reikia, Jėzau Nazarieti".
Deja, kartais ne taip viskas aišku Biblijoje kaip mes įsivaizduojame.

Linas rašė...

Beje, jei nemandagu kištis į kitų reikalus, tai tuo labiau nemandagu reikalus tvarkyti kitų akivaizdoje. Tadui savo nuomonę tiesiai gali parašyti asmeniškai.

Olgerdas rašė...

O ka tu Linai darytum jei i tavo bloga apastalas Paulius parasytu komentara?Na pavyzdziui kad ir toki parasytu :) :

Galatams 1:6-9

Stebiuosi, kad jūs nuo To, kuris pašaukė jus į Kristaus malonę, taip greitai persimetate prie kitokios evangelijos,
kuri, tarp kitko, nėra kitokia, o yra tik jus klaidinantys žmonės, norintys iškreipti Kristaus Evangeliją.
Bet nors ir mes patys ar angelas iš dangaus jums skelbtų kitokią evangeliją, negu mes jums paskelbėme, – tebūnie prakeiktas!
Kaip anksčiau sakėme, taip ir dabar sakau dar kartą: jei kas jums skelbia kitokią evangeliją, negu esate priėmę, – tebūnie prakeiktas!
Na zinodamas tave as speciau kad tu ji istrintum :)...Nes atseit prakeikineja ir pan :)Jis neveltui naudoja tokius stiprius zodzius zinok...Ir tai nera vien tik zodziai...Tebunie atskirta ir vsio...Kodel?Nes Dievas nieko bendro neturi su klaidziamoksliais ir pseudoevangelijom.Tuo tarpu kai nemaza dalis alia krikscioniu ir visokiu "pranasiuku" ir "apastaliuku"-turi...Vat ir visas reikalas...
A del to zmogelio..Tu vis mane nori itikint kad tai jis geleziukus traukiojo kaip koks Haris Hudinis :)...Nesi skaites tokioj knygoj apie viena mergina afrikoje,kur ja turejo virvem pririst,ji beveik nevalge,maista paduota isspardydavo,o kai storas virves nutraukdavo tai begdavo kaiman ir lupdavo sutiktus vyrus ?...Atrodo juokinga ane?Bet kaimui nebuvo juokinga vyrai bijojo iseit ikiema :).Tai cia jau siu dienu pavyzdys...Irgi piktosios dvasios darbas-virves nutraukt...Beje pamokslininkai uz ja meldesi tai ji ir jiems malku israse :)...Tik po poros metu jos Dievas pasigailejo ir islaisvino.Ji turbut dar dabar gyva.Beje islaisvino tada kaip pamokslininkai atgailavo uz....savo nuodemes...Va taip

Linas rašė...

Kas galima Cezariui, to negalima jaučiui:) Pirma, pavardžių aš Pauliaus perspėjime nematau, o antra Norint tokį pareiškimą padaryt pirmiausia reikia būt tokiu kaip Paulium ir taip mylėt tuos žmonės kaip jis. O į meilę įėjo: skelbimas, statymas, rūpinimasis, o tik paskiausiai perspėjimas kurį tu cituoji. Todėl kai nutiesi kam nors tokią grandinę tai ir turėsi teisę taip kalbėt.
todėl darykim taip, palikim krislus kitų akyse ir imkimės rąstų savosiose.

Šauklys rašė...

anksciau buvo urimai-tumimai jie uzsidegdavo jei Zodis is Dievo, o dabar senasis ir naujasis testamentas- jei mintis is Dievo tai ta mintis eina per visa Biblija..prie 2-3 liudijimu liudijimas tikras.
Rasydamas apie liudytojus, norejau pasakyti, kad Biblijoje viena minti liudija keli liudytojai, tada mintis teisinga..

Olgerdas rašė...

Nu tai tu Tadai aisku visada esi ir pirmas ir antras liudininkas :).
Pavarei cia apie kazkokius dumtraukius ar lemputes :)...Ar nemoki normaliai bendraut ar ka ?Ar tik ilekt kazka pseudomokslisko pavaryt ir pasislept iki kito karto ?:).Mes gi zmones ar ne?Bent jau is nuotraukos esi panasus i zmogu :)tai ir bendrauk kaip zmogus o ne kaip koks robotas...Jei kazkas uzstrigo programoje tavo tai gal reikia virusus pravalyt sistemoje ar ka ? :)
Nepyk bet nemalonu kai zmogus bendrauja su tavim kazkokiu stampu ar ismoktu fraziu pagalba...

Linas rašė...

Olgerdai, kaip tu galvoji, ar kiekvienas tavo pasisakymas yra malonus kitiems? Nori, kad būtų malonu, būk malonus, čia gi labai paprasta. neleisk sau grubyjanyti ir rasi daug malonių žmonių. Standartai visiems vienodi, nė vienas neturi licenzijos kitaip elgtis.

Olgerdas rašė...

Sutinku gal ir ne kiekvienas.Bet sutik kad geriau ir maloniau kai bendraujame tokie kokie esame o ne tokie kokiais mus padaro kazkokia sistema.Buvo laikas kai musu bendruomeneje vienas su kitu daznai bendraudavom keistai ir nenuosirdziai.Vietoj labas sakydavom alleliuja buk palaimintas ir pan.Vemt norisi...Nors zodziai geri bet nebuvo bendravimo tarpusavy.Tokios numestos bendrines jau tapusios frazes neatnesa jokio tolko.Po tokiu poros kartu nesinori visai su tokiu bendraut.Todel kartais ir norisi pasakyt-zmogau,tu gal baik apsimetinet ir sakyk is esmes viska.Buk savimi ty...Barankinai buk zmogus :)...O tai kartais gali skambeti ir grubokai..Ir nevisi turi sugebejima skaityt tarp eiluciu-ka gi ten norejo tas zmogus pasakyt?...Bet turbut sutiksi kad mieliau bendraut su gyvu visais atzvilgiais zmogum nei su zmogum-robotu,kuris atseit turi visus atsakymus i visus klausimus,bet nemoka gyvai bendraut...Cia beda buna.Nezinau kaip tu bet as tokiu vengiu-nes jokio konstruktyvaus bendravimo nebuna.

Linas rašė...

nu nekalbu apie dirbtinuma, kas yra nesveika, tačiau reikia suvokt, kad kai kurie mūsų zooparko žvėrys yra ir ne visai taikūs, todėl paleist juos pavojinga. Niekas nebendraus jei žinos, kad bet kokiu momentu gali jiems ant galvos gyvatę užmest. Norint atvirai bendraut turi pasitikėt kitu, kad nebūsi apspjaudytas.Tai paprasta taisyklė. kaip galim reikalaut mandagumo, jei patys nemandagūs, kaip reikalaut atvirumo, jei patys neatviri arba supratimo, kai kitų nenorim suprast arba kaip galim prašyt supratimo mūsų netobulumui ir klaidoms, kai kitiems neleidžiame būti netobuliems? Manau, kad visa, ko norime iš kitų pirmiausia turime patys turėt. tada jokių problemų nekyla. Juk žinai, kad Jėzus moko:"Visa, ko norite, kad žmonės jums darytų..." Va ir visa išmintis ir visas kodeksas.